Imenitna Kajina predstava, boleča poraza Aljaža in Tamare

Obetavna Ljubljančanka za uvod v Wimbledon ugnala brazilsko favoritinjo. Bedene praznih rok z Nemcem Martererjem, Zidanškova z Madžarko Udvardy.
Fotografija: Kaja Juvan ni skrivala zadovoljstva po podvigu ob uvodu v letošnji Wimbledon. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Kaja Juvan ni skrivala zadovoljstva po podvigu ob uvodu v letošnji Wimbledon. FOTO: Matej Družnik/Delo

Wimbledon 2022 se je za slovenski tabor začel z nasmehom kot tudi slabo voljo. Zablestela je Kaja Juvan in snela skalp velike favoritinje tega dvoboja, 23. nosilke turnirja, Brazilke Beatriz Haddad Maia – 6:4, 4:6, 6:2. Slednja je v zadnjih tednih kazalo visoko raven pripravljenosti, tu ji je pripadlo mesto 23. nosilke, obetavna slovenska igralka pa se je poskusila v miru z novim glavnim trenerjem, Ptujčanom Zoranom Krajncem, kar najbolje pripraviti za ta prestižni londonski turnir.

In nato je že od uvodnih minut uresničevala zamisel svoje prepoznavne raznovrstne igre. V ključnih trenutkih, predvsem v odločilnem 3. nizu, je ohranjala zbranost, ni je potrl izgubljeni 2. niz, v katerem bi glede na dnevno formo lahko prav tako nasmejano sklenila zgodbo. A  njen nasmeh ni izginjal niti ob koncu, ko je veselo dvignilo roke v zrak ter pomahala proti svojim spremljevalcem na tribunah.

Aljažu Bedenetu, našemu edinemu udeležencu moškega dela turnirja, je spodletelo, boljši od 32-letnega Ljubljančana je bil Nemec, doma iz Nürnberga, Maximilian Marterer – 4:6, 7:5, 6:4, 7:5. Dež je iz popoldneva proti večeru premikal urnik nastopov Kaje Juvan in Tamare Zidanšek.

Aljaž Bedene (desno) je v svojem zadnjem Wimbledonu doživel poraz v 1. kolu med posamezniki. FOTO: Adrian Dennis/AFP
Aljaž Bedene (desno) je v svojem zadnjem Wimbledonu doživel poraz v 1. kolu med posamezniki. FOTO: Adrian Dennis/AFP

Dobre tri ure igre, ob dveh prekinitvah zaradi padavin, je trajala predstava našega vodilnega teniškega igralca in nemškega kvalifikanta. Res pa je slednji na lestvici ATP višje od Slovenca, ki je zaradi zdravstvenih težav izpustil večji del lanske sezone. Vseeno pa je Bedene začel, dobil prvi niz, takrat še ni kazalo na uvodni poraz. Pozneje pa nekaj priigranih priložnosti za igro na tekmečev servis Bedene ni izkoristil in tako je dvoboj šel po zlu.

Ljubljančana, ki letos zadnjič nastopa v Wimbledonu, na sveti travi čaka še nastop med dvojicami. Igral bo s Korejcem Soonwoojem Kwonom, pomerila pa se bosta proti zmagovalcema OP Avstralije, Avstralcema Thanasijem Kokkinakisom in Nickom Kyrgiosom. Dvoboj bo predvidoma na sporedu bodisi v sredo bodisi v četrtek.

Novak Đoković je po hudem boju vendarle preskočil prvo oviro v Wimbledonu. FOTO: Paul Childs/Reuters
Novak Đoković je po hudem boju vendarle preskočil prvo oviro v Wimbledonu. FOTO: Paul Childs/Reuters

Zadnji slovenski nastop je imela Tamara Zidanšek, lanska polfinalistka Roland.Garrosa pa je bila tokrat daleč od tiste vrhunske ravni. Nizala je napake, kar je 23-letna Madžarka Panna Udvardy, doma iz Kaposvarja, izkoristila in ugnala Konjičanko s 6:4, 7:6 (1). Pa je sprva kazalo drugače, saj je naša najvišje uvrščena igralka (60.) vodila proti vzhodni sosedi, 99. na lestvici WTA, s 4:2. Toda tu se je zgodba ustavila, Madžarka je odtlej pokazala precej več zbranosti in tako izločila vodilno slovensko teniško igralko zadnjih let. 

Đoković po hudem boju vendarle do novega mejnika

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković se je moral za prvo zmago na letošnjem turnirju za grand slam v Wimbledonu potruditi bolj, kot je verjetno pričakoval. V uvodnem krogu je namreč proti Soonwooju Kwonu oddal celo en niz, preden je po dveh urah in pol vendarle strl njegov odpor s 6:3, 3:6, 6:3 in 6:4.

»Soonwoo si zasluži čestitke in vaš aplavz, saj je igral zares kakovostno. Ker je imel precej natančne udarce, je bilo zelo težko. Zaradi tega sem moral odigrati nadvse taktično, pri čemer mi je pomagal dober servis. Ne, ni bilo preprosto, zato sem res vesel, da sem zmagal,« je poudaril Đoković, ki za zdaj na svetovni lestvici še drži tretje mesto, medtem ko Kwon v točkovanju ATP zaseda 81. mesto.

Južnokorejec Soonwoo Kwon se je zelo dobro upiral slovitemu tekmecu iz Srbije. FOTO: Paul Childs/Reuters
Južnokorejec Soonwoo Kwon se je zelo dobro upiral slovitemu tekmecu iz Srbije. FOTO: Paul Childs/Reuters

Ob tem je 35-letni Beograjčan večkrat ponovil, koliko mu pomeni osrednje igrišče v Wimbledonu. »V veliko čast si štejem, da lahko igram na tem igrišču, ki je zame res posebno. O njem sem sanjal že kot otrok in na njem so se mi uresničile vse sanje,« je razkril Đoković, ki je v svojo korist odločil že 80. dvoboj na tem znamenitem tekmovanju za grand slam na travnati podlagi.

Tako se je v zgodovino tenisa vpisal kot prvi teniški igralec, ki je vsaj toliko zmag nanizal na vseh štirih največjih turnirjih. »No, pa pojdimo do številke 100,« je v smehu še dejal »Nole«, ki se bo v drugem krogu pomeril z Avstralcem Thanasijem Kokkinakisom (79. na lestvici ATP); ta je s 3:0 v nizih – 7:6 (5), 6:2 in 7:5 – odpravil Poljaka Kamila Majchrzaka (91.).

Preberite še:

Komentarji: