Enajst finalov, enajst lovorik za Nadala (VIDEO)

Roland Garros ostaja v domeni vodilnega teniškega igralca sveta, ki je v finalu Dominicu Thiemu oddal zgolj devet iger.
Fotografija: Že skorajda samoumeven prizor. Foto Alessandra Tarantino/AP
Odpri galerijo
Že skorajda samoumeven prizor. Foto Alessandra Tarantino/AP

Pariz – Enajst finalov, enajst lovorik, šest izgubljenih finalnih nizov. Tako osupljiv je izkupiček prvega teniškega igralca sveta, Španca Rafaela Nadala, na drugem trurnirju velike četverice v sezoni, odprtem prvenstvu Francije v Parizu. Zdaj je priljubljeni 32-letnik (rojstni dan je praznoval med tekmovanjem) že pri 17 lovorikah s turnirjev te kakovostne ravni, medtem ko njegov današnji tekmec Dominic Thiem še naprej lovi krstno, na tokratnem Rolandu Garrosu se je prvič prebil v finale.


Rafal oddal le 9 iger


Vendar pa ni imel Avstrijec niti najmanjših možnosti za presenečenje, Rafa mu je namreč oddal pičlih devet iger, a je imel še vedno malenkostno več dela kot lani, ko je nemočnemu Švicarju Stanu Wawrinki privoščil klavrnih osvojenih šest iger. Španec je danes po dveh urah in tri četrt neenakovrednega boja zmagal s 6:4, 6:3 in 6:2, s čimer je bil v desetem medsebojnem obračunu boljši že sedmič, tekmecu pa se je maščeval za nedavni poraz v četrtfinalu mastersa v Madridu.


Peta zaključna žogica


Še najbolj razburljiv je bil uvodni niz, v katerem je Nadal nasprotnika z brejkom strl šele v deseti igri, izkoristil pa že prvo zaključno žogico. V nadaljevanju je bila razlika večja: v drugem nizu je poznejši zmagovalec hipoma ušel na 3:0 in prednost zadržal do konca, v tretjem pa se je pri vodstvu s 5:2 in 40:0 še nekaj minut poigraval z živci navijačev in unovčil šele peto zaključno žogico. Kljub porazu bo Thiem na jutrišnji najnovejši svetovni jakostni lestvici pridobil eno mesto, po novem bo sedmi.


Ob boku Margaret Court


Španec ni, zanimivo, pritisnil niti enega asa, poraženec sedem, kar pa mu ni pretirano pomagalo, ko pa si je v isti sapi privoščil tudi 14 neizsiljenih napak več kot tekmec. Nadal, ki je zdaj pri že 79 turnirskih lovorikah, je na peščeni podlagi Roland Garrosa doslej izgubil zgolj dva obračuna, premoč je moral priznati Švedu Robinu Söderlingu in Srbu Novaku Đokoviću. Z današnjo zmago se je tudi poravnal z rekorderko po številu lovorik na enem prizorišču turnirjev velike četverice, Avstralko Margaret Court, ki je kraljevala med letoma 1960 in 1973.


Krči ga niso motili


»Krči ob koncu dvoboja me pretirano niso ovirali, bilo pa je nekaj negotovosti. Če bi se dvoboj podaljšal, bi bilo vprašanje, kako bi se končalo, a se na srečo ni,« je navdušeno strnil vtise Nadal, ki se mu je spoštljivo priklonil tudi Thiem: »Tekmovalci njegovega kova so v športu prava redkost. Njegovi dosežki so na meji verjetnega. Bil sem enajstletni deček, ko sem ga prvič videl igrati tu, nisem si mislil, da mu bom kdaj stal nasproti v finalu. Danes je bil prepričljivo boljši, a si nimam česa očitati.«
 

Komentarji: