Federer je nazaj: Regeneracija? Ali bo ali pa ne

Aljaž Bedene ni bil kos Diegu Schwartzmanu. Zmage za Novaka Đokovića, Rogerja Federerja in Rafaela Nadala. Jutri na pesku Roland-Garrosa slovenski adutinji.
Fotografija: Federer ni za v staro šaro. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Odpri galerijo
Federer ni za v staro šaro. FOTO: Christian Hartmann/Reuters

Aljaž Bedene ni imel svojega dneva, motila sta ga dlan in boleči kazalec na desnici in je v drugem krogu OP Francije izpadel proti desetemu nosilcu Diegu Schwartzmanu. Novak Đoković je suvereno napredoval, bolj zanimiv je bil dvoboj med Rogerjem Federerjem in Marinom Čilićem. Rafael Nadal je pokazal, zakaj je favorit. Jutri na pesku Roland-Garrosa slovenski mušketirki ...



Komaj 170 cm visoki Argentinec Schwartzman, eden najnižjih igralcev v karavani ATP, je v šestem medsebojnem dvoboju zmagal šele drugič in tudi drugič zapored. Ljubljančan ni imel znanega udarnega servisa, dosegel je zanj skromnih devet asov in storil kar 55 nevsiljenih napak. Po manj kot dveh urah in pol je bilo 6:4, 6:2 in 6:4 za favorita. Bedene ostaja pri štirih nastopih v tretjem krogu turnirjev za grand slam.



Kako se je treba lotiti Argentinca, je pokazal Đoković, pred začetkom drugega velikega turnirja v letu drugi favorit, ki je v dveh urah in treh nizih s 6:3, 6:2 in 6:4 odpravil Pabla Cuevasa. Tekmecu je sicer dovolil devet žogic za break, a izkoriščena je bila le ena. Nole je unovčil pet od osmih.

Novak Đoković se je sprehodil v tretji krog. FOTO: Martin Bureau/AFP
Novak Đoković se je sprehodil v tretji krog. FOTO: Martin Bureau/AFP


»Bil sem zbran. Tretji niz je bil težek zame, saj je Pablo dvignil raven igre. Morda zveni klišejsko, če rečem korak za korakom, ampak zame je zares pomembno, da ohranim mirno glavo,« je po svojem 350. dvoboju na največjih turnirjih ostal skromen Srb, ki bi lahko postal prvi igralec v pol stoletja, ki bi vse turnirje za veliki slam osvojil več kot enkrat.

Enako bi lahko uspelo tudi Federerju, a ta čas (še) ni v formi, ki bi obetala osvojitev grand slama, na katerega Švicar čaka od januarja 2018. Letos je odigral šele peti dvoboj, vendar je pokazal, da še zdaleč ni za v staro šaro. Krizo je imel le v drugem nizu, ki ga je izgubil z 2:6. Moč, tudi mentalno, pa je pokazal, ko je v ključnem tretjem dobil tie-break.



»Nisem vedel, kako bom izgledal proti tako dobremu tekmecu, kakršen je Marin. Letos sem le redko na igrišču. Toda v podaljšani igri sem zares dobro serviral in si povrnil samozavest,« je v tekoči francoščini povedal 39-letni Baselčan, ki ima tako kot veliki favorit Rafael Nadal 20 naslovov za grand slam. Energijo je črpal tudi iz nekaj sto gledalcev, ki so na igrišču Philippe Chatrier uprizorili dolgo pogrešano vzdušje. Federer zdaj vodi proti Čiliću z 10:1, to pa je bil njegov prvi resni test v 18 mesecih. Zmagal je s 6:2, 2:6, 7:6 (4) in 6:2.

Aljaž Bedene je končal nastope na OP Francije. FOTO: Martin Bureau/AFP
Aljaž Bedene je končal nastope na OP Francije. FOTO: Martin Bureau/AFP

 

Pozabil na ritem


»Super je biti nazaj, vesel sem bil vsakega gledalca, nisem vedel, kako se bom znašel pred publiko. Zelo sem srečen in zadovoljen s svojo igro. Z regeneracijo se ne obremenjujem, ali bo tu, ali pa je ne bo,« se je pošalil Federer, ki se je opravičil, ker je zaradi počasnega serviranja izmenjal nekaj težkih besed s sodnikom in prijateljem Čilićem. »Pozabimo to, dolgo me ni bilo in izgubil sem nekaj občutka za ritem.«



Kot zadnji od velike trojice se je med najboljših 32 uvrstil Španec Nadal, tretji nosilec, ki je brez težav, s 6:0, 7:5 in 6:2 ugnal Francoza Richarda Gasqueta.



Jutri bomo Slovenci stiskali pesti za dekleti, ki sta navdušili v prvih dveh predstavah. Obe bosta imeli na nasprotni strani mreže češki tekmici. Tamara Zidanšek se bo ob 11. uri pomerila s Katerino Siniakovo (68. na lestvici WTA), Polona Hercog pa z 20. nosilko Marketo Vondroušovo (zadnji dvoboj na igrišču Suzanne Lenglen). Zmaga pelje v osmino finala, kar bi bilo za obe prvič.

Preberite še:

Komentarji: