Tudi z najmlajšim po del Potru iz leta 2009

Četverico na teniškem mastersu v Londonu je dopolnil Aleksander Zverev.
Fotografija: Aleksander Zverev je lani debitiral na mastersu, letos pa se že prebil iz skupine. FOTO: AP
Odpri galerijo
Aleksander Zverev je lani debitiral na mastersu, letos pa se že prebil iz skupine. FOTO: AP

Roger Federer – Aleksander Zverev in Novak Đoković – Kevin Anderson. To sta polfinalna para zadnjega moškega dejanja leta na turneji ATP, londonskega mastersa. Dva najboljša igralca v zgodovini turnirja, Švicar s šestimi naslovi in Srb s petimi, se bosta tako za finale pomerila z debitantoma med četverico na mastersu, pri čemer Anderson tako ali tako tudi prvič igra na finalu sezone.

Potem ko si je polfinale prvi zagotovil Đoković, sledila sta Anderson in Federer, si je zadnji preboj iz skupin priigral Zverev z zmago nad Johnom Isnerjem 7:6 (5), 6:3. Ko je Nemec osvojil uvodni zelo izenačeni niz, je iz igre za napredovanje izločil ameriškega tekmeca, ko je osvojil zaključno točko, pa še Marina Čilića, prav tako je že določil končni vrstni red skupine Guga Kuerten (1. Đoković, 2. Zverev, 3. Čilić, 4. Isner). Tako zadnji dvoboj skupinskega dela med Đokovićem in Čilićem ni odločal prav o ničemer več, povsem ekshibicijskega značaja pa vendarle ni imel, saj so bile v igri točke za svetovno lestvico in 200.000 ameriških dolarjev.

Zverev, ki je premierno na mastersu nastopil lani (ko bi lahko igral tudi še na mastersu naslednje generacije), je tako postal najmlajši polfinalist sklepnega turnirja osmerice po Juanu Martinu del Potru 2009, ki se je ob svojem debiju prebil celo do finala (presenetljivo ga je ugnal Nikolaj Davidenko). Enaindvajsetletnik je prav tako postal prvi Nemec med četverico po Rainerju Schüttlerju leta 2003. To je pravšnja pika na i njegovi sezoni, v kateri je dosegel že 56 zmag, največ na turneji, kar bo veljalo tudi po Londonu, osvojil pa je turnirje v Madrid, Münchnu in Washington.
 

Šestič v sedmih letih najboljši Američan


Isner je masters, na katerem je zaigral prvič, kar mu je z odpovedjo nastopa omogočil šele Rafael Nadal, končal s tremi porazi, predvsem po prvem dvoboju (ugnal ga je Đoković) pa je zanj postalo vse skupaj še veliko težje, saj se je moral soočiti s smrtjo zelo dobrega prijatelja in nekdanjega kondicijskega trenerja, 35-letnega Kyla Morgana. Isner bo sicer lahko na koncu zadovoljen s sezono, saj je letos pri 32 letih osvojil svoj prvi turnir iz serije masters v Miamiju (kjer je v finalu v treh nizih ugnal Zvereva), še šestič v zadnjih sedmih letih pa bo novo leto dočakal kot najvišje uvrščeni Američan na svetovni lestvici. Njegovi rojaki, ki so večkrat končali kot najboljši predstavniki ZDA na ATP ob koncu sezone, sestavljajo zelo eminentno druščino, saj je to uspelo le Jimmyju Connorsu (9), Andyju Roddicku (8), Johnu McEnroeju (7) in Petu Samprasu (7).

Danes ob 15. uri po srednjeevropskem času bo najprej na sporedu dvoboj med Federerjem in Zverevom, ob 21. pa med Đokovićem in Andersonom. Favorita sta seveda prva dva nosilca, navijači si za konec sezone gotovo želijo še en obračun med Švicarjem, ki je letos dobil OP Avstralije, in Srbom, ki je slavil v Wimbledonu in na OP ZDA. Nole se bo skušal po številu naslovov na mastersu izenačiti s Federerjem, ta pa rekord še nekoliko izboljšati s sedmimi lovorikami, če bi zmagal v Londonu, ki je bil že od začetka sezone eden njegovih glavnih ciljev, pa bila to hkrati tudi njegova jubilejna stota lovorika.

Preberite še:

Komentarji: