Popolno rokometno slavje Francije, zmaga tudi v ženskem finalu OI

Francoska ženska rokometna reprezentanca je osvojila zlato kolajno z zmago nad izbrano vrsto Ruskega olimpijskega komiteja s 30:25 (15:13).
Fotografija: Sloviti Olivier Krumbholz spremlja slavje varovank Beatrice Edwige in Allison Pineau po zmagi nad ruskimi tekmicami. FOTO: Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Sloviti Olivier Krumbholz spremlja slavje varovank Beatrice Edwige in Allison Pineau po zmagi nad ruskimi tekmicami. FOTO: Franck Fife/AFP

Letošnji olimpijski rokometni turnir v japonski prestolnici se je končal z absolutnim zmagoslavjem Francije. Po sobotni končni zmagi moške izbrane vrste je v nedeljo zlato kolajno osvojila tudi ženska reprezentanca. To je za Francozinje prva zlata kolajna na olimpijskih igrah, pred petimi leti v Rio de Janeiru so na finalni tekmi klonile prav proti Rusinjam z 19:22. Rusija – na letošnjih igrah v Tokiu nastopa pod neodvisnimi simboli Ruskega olimpijskega komiteja – je osvojila drugo srebrno kolajno po Pekingu 2008, pred petimi leti je v najbolj razvpitem brazilskem mestu osvojila zlato.

Sloviti francoski selektor Olivier Krumbholz je po tokratnem zmagoslavju osvojil edino manjkajočo lovoriko. Svoje varovanke je v dveh selektorskih mandatih – v prvem med letoma 1998 in 2013, njegov drugi pa se je začel leta 2016 – doslej popeljal do dveh naslov svetovnih prvakinj na Hrvaškem 2003 in v Nemčiji 2017, pred tremi leti na domačih tleh pa še do naslova evropskih prvakinj.
 

Sodila Lah in Sok


Finalni obračun v dvorani Yoyogi je bil deloma tudi slovensko obarvan, pravico sta namreč delila Slovenca Bojan Lah in David Sok. Do 17. minute je bila tekma povsem odprta (7:7), nato pa so na igrišču zagospodarile Francozinje in si v 24. minuti priigrale tri gole prednosti (12:9), prednost dveh do treh golov pa z manjšimi nihanji v svoji igri držale vse do konca odhoda na veliki odmor (15:13). V drugi polovici tekme so zaigrale še bolj udarno, po vodstvu v 46. minuti z 22:16 pa je postalo jasno, da bo zlata kolajna odšla v Francijo. Po ruski minuti odmora se podoba na igrišču ni bistveno spremenila, škarje in platno so bili v zadnjih petnajstih minutah v rokah francoskih rokometašic.

Pri Francozinjah sta bili najučinkovitejši Allison Pineau in Pauletta Foppa, ki sta dosegli po sedem golov. Toliko zadetkov je pri Rusinjah dosegla tudi Polina Vedehina, enega manj pa Darja Dmitrijeva.


 

Bron na Norveško, Švedinje spet praznih rok


Norvežanke so v zgodnjih jutranjih urah po srednjeevropskem času v malem finalu povozile sosede Švedinje in jih premagale z velikansko razliko. Norvežanke so osvojile tretjo bronasto kolajno na olimpijskih igrah po Sydneyju 2000 in Rio de Janeiru 2016, v svojih vitrinah pa imajo še dve zlati iz Pekinga 2008 in Londona 2012 ter dve srebrni iz Seula 1988 in Barcelone 1992.

Švedinje doslej še niso osvojile nobene kolajne na olimpijskih igrah. V nedeljskem malem finalu sta bili pri Norvežankah najučinkovitejši Nora Moerk in Kari Brattset Dale z osmimi goli, izkazala se je tudi vratarka Silje Solberg s 14 obrambami. Pri Švedinjah sta Johanna Westberg in Jenny Carson dosegli po štiri zadetke.

Preberite še:

Komentarji: