Zverev: Ni več od tega, igre nujne, da ohranimo normalnost

Nemec premagal Hačanova in z olimpijskim zlatom utišal kritike. Đoković ostal brez vsega, prvakinja tudi Benčičeva, ki pa je izgubila v dvojicah.
Fotografija: Alexander Zverev ni mogel verjeti, da mu je uspel veliki met. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Odpri galerijo
Alexander Zverev ni mogel verjeti, da mu je uspel veliki met. FOTO: Tiziana Fabi/AFP

Alexandru Zverevu so začeli očitati, da ni igralec za velike tekme. Postavil jih je v zmoto, ko je v finalu teniškega turnirja v Tokiu v 79 minutah s 6:3 in 6:1 premagal Karena Hačanova ter osvojil olimpijsko zlato kolajno za Nemčijo.

Zverev pri 24 letih na največjih turnirjih še nima zmage. Na OP Avstralije in OP Francije je izpadel v polfinalu, na OP ZDA izgubil v finalu, v Wimbledonu je prišel do četrtega kola. Vse travme so izginile v teniškem parku Ariake, kjer je prišel, kot pravi, do največje zmage sploh.

»Nič ni večje od tega,« je dejal igralec iz Hamburga, ki je po zadnji točki kot pokošen padel na tla. Postal je drugi Nemec s posamično zlato kolajno na OI po Steffi Graf leta 1988. Boris Becker in Michael Stich sta bila najboljša v dvojicah štiri leta pozneje.

Alexander Zverev meni, da tudi v tenisu ni nič večjega od olimpijskega zlata. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters
Alexander Zverev meni, da tudi v tenisu ni nič večjega od olimpijskega zlata. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters


​Pred štadionom se je zbrala skupina ljudi in protestirala proti organizaciji OI. »Glasni so bili. Menim, da je ves svet vesel, ker igre so. V teh časih šport ni nekaj, kar je lepo imeti, ampak je nujen, da ostanemo normalni,« je povedal prvak.



Na vprašanje, ali mu bo to odprlo pot do lovorike na turnirjih za veliki slam, je odgovoril: »Nočem govoriti o New Yorku. Ravno sem postal olimpijski prvak in to je največ, kar lahko narediš kot športnik za svojo državo.« Uspeh je toliko večji, ker je pred tem premagal št. 1 Novaka Đokovića.

Srbski zvezdnik je bil tragični junak turnirja. Želel je ponoviti dosežek Grafove in osvojiti zlati slam. Do polfinala mu je šlo vse kot po maslu in ni oddal niti niza, potem pa je prišel črni petek, v katerem je izgubil tako med posamezniki proti Zverevu kot med mešanimi dvojicami z Nino Stojanović.

Novak Đoković je bil razočaran, ker je ostal brez kolajne. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP
Novak Đoković je bil razočaran, ker je ostal brez kolajne. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP


V soboto je bil nato od njega v dvoboju za bron boljši Pablo Carreño Busta, Nole pa tako razrvan, da je razbijal loparje. Nato se je odpovedal bronu med dvojicami in razočarano zapustil Japonsko. Zdaj bo želel vse skupaj pozabiti in se pripraviti za OP ZDA, kjer bi mu lahko uspel koledarski slam. »Žal mi je, da nisem osvojil kolajne za svojo državo, na koncu preprosto nisem bil dovolj dober,« je povedal Đoković in dodal, da računa na zlato čez tri leta v Parizu.
 

Zmaga za Rogerja in Martino


Pri ženskah je bil razplet še bolj presenetljiv. Potem ko so kot domine izpadale favoritinje z Ashley Barty in Naomi Osaka na čelu, se je največjega uspeha veselila Švicarka slovaških korenin Belinda Benčič, ki je v maratonskem finalu po dveh urah in pol ugnala Marketo Vondroušovo s 7:5, 2:6 in 6:3. Naslov je posvetila rojakoma Rogerju Federerju in Martini Hingis, ki nikdar nista osvojila zlata med posamezniki.

Belinda Benčič je zmsgo posvetila rojakoma Rogerju Federerju in Martini Hingis. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Belinda Benčič je zmsgo posvetila rojakoma Rogerju Federerju in Martini Hingis. FOTO: Yara Nardi/Reuters


»Menim, da mi je to uspelo za njiju. Toliko sta storila za švicarski tenis, kaj takšnega meni verjetno nikdar ne bo uspelo,« se je legendam poklonila 24-letnica, ki pa ni bila uspešna v finalu ženskih dvojic z Viktorijo Golubić. Boljši sta bili zmagovalki OP ZDA Barbora Krejčikova in Katerina Siniakova ter ubranili češko čast.

Preberite še:

Komentarji: