Gorenjka se je prepričala, da Tour ni nikakršna šala

Jutri in v nedeljo svetovni pokal v Estoniji.
Fotografija: Anamarija Lampič se veseli, ker jo ob koncu tedna čaka tekma s klasično tekaško tehniko.
FOTO Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Anamarija Lampič se veseli, ker jo ob koncu tedna čaka tekma s klasično tekaško tehniko. FOTO Matej Družnik/Delo

Ljubljana – Iz tedna v teden je v taboru slovenske reprezentance v smučarskem teku zaznati več dobre volje. Dejansko je v primerjavi s prejšnjo sezono točk med našimi tekači in tekačicami precej več, nazadnje je bila bera prav lepa tudi v Dresdnu. Pa tam ni nastopila Anamarija Lampič, zelo pomemben adut izbrane vrste. V tekmovalno karavano se bo vrnila ob koncu tedna.

Reprezentantka, doma iz Valburge pri Smledniku, je namreč, kot je načrtovala, po izjemnih naporih na novoletni tekaški turneji izpustila dresdensko preizkušnjo. »Ta Tour očitno ni nikakršna šala. Pobere ti ogromno energije, zato sem dejansko vesela, da sem se odpovedala nastopu v Nemčiji,« se je najprej ozrla k zadnjemu koncu pa tedna, pa ob tem dejala: »Res pa je tudi, da mi je doma zelo težko gledati takšno tekmo. Razmišljala sem o tem, da bi podobno kot Alenka Čebašek tam dosegla odmeven rezultat. Sem pa zelo vesela za vso ekipo, prav veselim se prihajajoče preizkušnje v Estoniji.«

Tako najbolje uvrščena slovenska tekačica na zadnjih olimpijskih igrah – takrat je bila v šprintu 7. – ni šla v Dresden predvsem zavoljo izčrpanosti po Touru in zlasti sklepnem vzponu na Alpe Cermis. A tudi če bi se v zadnjem hipu odločila za pot na nemški vzhod, bi se mu zaradi prehlada morala odpovedati. »Že tako sem najprej načrtovala dva prosta dneva po Touru, nakar sem v sredo in četrtek začela trenirati, pa nato spet prisilno počivala. V petek in soboto ni bilo treninga, staknila sem namreč zoprn prehlad. A zdaj končno upam, da je za menoj ter da mi seveda ni pobral preveč moči. V nedeljo sem nato vadila brez težav in nato na Pokljuki in v Planici še vse dni naprej do odhoda v Estonijo,« je poudarila.


Končno spet klasika


Otepää, že dolgo središče smučarskega teka v tej baltski državi na prostoru nekdanje Sovjetske zveze, ponuja po daljšem času spet preizkus v klasični tehniki. Ta je Lampičevi od vedno precej ljubša kot drsalni korak, seveda pa se mora privajati tudi slednjemu, če si želi pridno nabirati točke. Obenem bo tudi šprinterska tekma na letošnjem svetovnem prvenstvu v prosti tehniki, torej z drsalnim korakom. Res pa je do februarskega nastopa sezone v Avstriji še dolga pot. Tako bo najprej jutri v Estoniji visoko merila v klasičnem šprintu, dan pozneje pa nato še v preizkušnji na razdaljo.

»Pravzaprav se s sporedom nikoli nisem preveč obremenjevala. Tekma je pač tekma, poskusiš se kar najbolje prilagoditi na razmere in preprosto napadati,« razmišlja iz meseca v mesec bolj zrelo tekmovalka, ki bi utegnila biti, podobno kot na lanskih olimpijskih igrah, naš vodilni adut tekaške ekipe tudi na nordijskem SP v Seefeldu. A v primerjavi s prejšnjimi sezonami je zdaj nabor tistih, ki se v slovenski reprezentanci v smučarskem teku spogledujejo z visokimi uvrstitvami, krepko širši. Lampičevi, Katji Višnar in Alenki Čebašek se je vidno pridružil Miha Šimenc, v Dresdnu pred dnevi že med najboljšo deseterico. Močno trka na vrata odmevnih dosežkov tudi nekdanja veslačica Eva Urevc, Vesna Fabjan pa se trudi za vrnitev na nekdanjo raven, ko jo je konkurenca že dodobra spoznala, ne nazadnje tudi kot dobitnico olimpijske kolajne.

A ob koncu tedna v Estoniji ne bodo nastopili vsi omenjeni. Iz članske vrste bosta poleg Lampičeve le še Višnarjeva in Šimenc, preizkusila pa se bosta še obetavna Benjamin Črv in Anita Klemenčič. Za oba bo to odskočna deska pred odhodom v naslednjih dneh na mladinsko svetovno prvenstvo v Lahti.

Preberite še:

Komentarji: