Ilka Štuhec v slabih razmerah iztržila 12. mesto

Smuk v St. Moritzu Eleni Curtoni, odpadel moški superveleslalom v Val Gardeni.
Fotografija: Ilka Štuhec si je v St. Moritzu prismučala nove točke v svetovnem pokalu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Ilka Štuhec si je v St. Moritzu prismučala nove točke v svetovnem pokalu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Italijanka Elena Curtoni je zmagala na skrajšanem ženskem smuku za svetovni pokal v St. Moritzu. Slovenska smučarka Ilka Štuhec je v slabi vidljivosti zaradi megle iztržila uvrstitev v najboljšo petnajsterico. Mariborčanka je tekmo končala na 12. mestu. Za zmagovalko je zaostala 1,47 sekunde, od stopničk jo je ločilo 74 stotink. »Pogoji so bili takšni, kot so bili. Smo šport v naravi in takšne pogoje, kot imaš, moraš znati odpeljati čim bolje,« z razpletom prvega od dveh smukov v St. Moritzu ni bila zadovoljna Ilka Štuhec. »Jezna sem nase, ker sem bila na tistem dolgem trojnem zavoju prenizko, prišla sem iz smeri in se skoraj ustavila. V naslednji strmini nato nisem imela hitrosti, da bi to nadomestila. Tega jutri ne bom naredila. Zgornji in spodnji del pa sta bila čisto korektna. Z rezultatom nisem zadovoljna, ker vem, da sem sposobna več,« je še dodala.

V St. Moritzu so tekmovalke spremljali slaba vidljivost zaradi megle in sneženje. Ker je čez noč zapadlo 20 cm, so štart prestavili približno 155 višinskih metrov nižje na start superveleslaloma. To je bil prvi smuk svetovnega pokala alpskih smučark na progi Corviglia po 10. januarju 2010, ko je slavila Nemka Maria Riesch-Höfl. Na progi Corviglia je sicer 2. februarja 2008 svojo prvo smukaško zmago v svetovnem pokalu dosegla Tina Maze. Ilka Štuhec ima lepe spomine na St. Moritz. Na svetovnem prvenstvu leta 2017 je osvojila zlato kolajno v smuku, ki pa je potekal na progi Engiadina. Naslov smukaške svetovne prvakinje je čez dve leti osvojila še v Åreju na Švedskem.

Na prvih dveh mestih sta bili Italijanki. Vodilna v smukaškem seštevku Sofia Goggia, ki si je prismučala zmagi na obeh smukih v Kanadi, je za rojakinjo zaostala 29 stotink sekunde. Tretje mesto je pripadlo domačinki Corinne Suter (+0,73). Zmagovalka Curtonijeva je izkoristila štartno številko 2, kar se je izkazalo za odločilno. Iz tekmovalke v tekmovalko so se namreč razmere na progi ob sneženju slabšale. Curtoni je prišla do še druge smukaške zmage v svetovnem pokalu po zmagi na smuku v Banskem leta 2020. »Res sem vesela,« je dejala v ciljnem prostoru. »Na ravnini je bilo težko, moral si biti pogumen. Mislim, da sem danes vložila vso svojo hrabrost na ta klanec. In šlo mi je dobro.«

Sofia Goggia je v slabi vidljivosti z roko zadela vratca in si zlomila kosti v njej. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Sofia Goggia je v slabi vidljivosti z roko zadela vratca in si zlomila kosti v njej. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Goggieva z zlomom kosti v roki

Ima pa drugo mesto Goggie grenak priokus. Vodilna smukačica sezone si je namreč na progi poškodovala levo roko. Zadela je tretja vratca. Po koncu tekme so ji morali obvezati dlan. Kljub poškodbi ji je vseeno uspelo zabeležiti najhitrejšo hitrost pri 99,45 km na uro. Kot so naknadno sporočili, je v udarcu utrpela zlom druge in tretje metakarpalne kosti v roki. Še danes naj bi jo operirali v Milanu, saj želi nastopiti na sobotnem smuku. Za ta je vremenska napoved popolnoma drugačna, obetajo so sončne razmere in nižje temperature. Med zmagovalkami dneva je bila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je na šestem mestu osvojila 40 nepričakovanih točk za skupni seštevek svetovnega pokala. Shiffrin je smuka in superveleslalom v Kanadi izpustila. Njena največja tekmica Slovakinja Petra Vlhova se je odločila, da ne bo nastopila. Ilka Štuhec v smukaškem seštevku zaseda odlično peto mesto. Na obeh smukih v Kanadi je bila peta.

Organizatorji tekem v alpskem smučanju v Val Gardeni so zaradi slabih vremenskih razmer odpovedali današnji moški superveleleslom svetovnega pokala na progi Saslong v italijanskih Dolomitih. V Val Gardeni so v četrtek izpeljali moški smuk. Na tem prizorišču bodo v soboto skušali izpeljati še en moški smuk. Tekmovalna žirija se je na podlagi slabih razmer in slabe vremenske napovedi odločila za odpoved današnje tekme v Val Gardeni. Na tem območju je v noči na petek zapadlo nekaj snega, prav tako ni želela tvegati zaradi megle in slabše vidljivosti.

Komentarji: