Jasniču zmanjkuje potrpljenja, Bertonclju ultimat

Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo želi na naslednjih dveh postajah veliko boljše rezultate, sicer bodo sledile radikalne poteze.
Fotografija: Slovenski skakalci so razočarali na novoletni turneji, na kateri ni nastopil Tilen Bartol (tretji z desne), ki se bo po zmagi v celinskem pokalu ekipi za svetovni pokal pridružil ta konec tedna v Val di Fiemme.
FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Slovenski skakalci so razočarali na novoletni turneji, na kateri ni nastopil Tilen Bartol (tretji z desne), ki se bo po zmagi v celinskem pokalu ekipi za svetovni pokal pridružil ta konec tedna v Val di Fiemme. FOTO: Roman Šipić/Delo

Neuspeh na novoletni skakalni turneji je zamajal stolček glavnega trenerja slovenske reprezentance Gorazda Bertonclja. Predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič namreč ne skriva nezadovoljstva nad rezultati, s katerimi ekipa ni dosegla zastavljenih ciljev, če se stvari ne bodo hitro obrnile navzgor, bodo poteze radikalne, je napovedal. Bertoncelj ima na voljo slaba dva tedna časa.

Redke so bile stvari na novoletni turneji, ki bi si zaslužile pohvalo, piko na i so razočaranju pristavile še težave z zadrgama na rokavih Timija Zajca in Anžeta Laniška na tekmi v Bischofshofnu, ki je prvega stala tudi visoke skupne uvrstitve. »Nihče ni zadovoljen s tem, kar smo videli na novoletni turneji. Novoletna turneja ima posebno težo, ni se izšlo, kot bi se moralo. Vodstvo je zagotovilo ustrezne razmere za treninge, tu smo primerljivi z drugimi reprezentancami, kje so vzroki za takšne rezultate, bodo morali zdaj povedati strokovnjaki. Zahtevali smo, da se v dveh dneh pripravi analiza turneje in pove, kakšen je dogovor v ekipi za naprej,« je povzdignil glas Jasnič, čigar vodilo je, da morajo biti zastavljeni cilji izpolnjeni, na novoletni turneji pa še zdaleč niso bili.

»Resda je bil od maja na delu tudi Murphy, predvsem mislim tu na poškodbo Petra Prevca, ki je bil hrbtenica vsega, a vodstvo ekipe je tu, da poskrbi, da se ne dogajajo takšne stvari, kot so se. Torej da poskrbi za opremo, da zadrge delujejo, da so smuči pravilno namazane in da so glave tekmovalcev zgolj pri skoku, naletu, odskoku in telemarku. Brez tega ne bo šlo, to so zahteve profesionalizma in ljudje so plačani, da poskrbijo za to. Ko pogledaš slačilnico Barcelone ali Reala, tam vse deluje, tako kot mora,« je nadaljeval Jasnič in priznal, da so ga nekateri nenavadni spodrsljaji v sezoni presenetili ter da si skakalci zaslužijo več.

Ta čas o Bertoncljevi zamenjavi ne razmišlja, vendar: »Naslednji dve postaji svetovnega pokala, Val di Fiemme in Zakopane, bosta pokazali, ali je bil to trenutek slabosti ali je bilo zgrešeno kaj drugega, potem pa bomo videli in ukrepali, če bo treba.« Kako? »Potem bodo posegi radikalni,« daje prvi mož skokov na voljo še slaba dva tedna, da se krivulja obrne navzgor (tekmi v Italiji sta na sporedu ta konec tedna, na Poljskem pa naslednji).

Bertoncelj se o tem ultimatu z Jasničem ni pogovarjal, se pa seveda zaveda, da se takšne napake ne smejo več dogajati. »Ne čutim dodatnega pritiska, če bi razmišljal o tem, potem se stvari gotovo ne bodo obrnile na bolje,« je dejal glavni trener.


Naslednjič bo razrezal dres


Na njegovo stran je stopil tudi prvi skakalec reprezentance v tej zimi Zajc. »Mislim, da bi bila zamenjava nesmiselna, saj delamo dobro. Vsak nov trener potrebuje vsaj eno sezono, da začne dobro delovati, meni način dela zelo ustreza in se ne morem nad ničemer pritoževati,« je razmišljal Zajc, potem ko je prvič po pobegu iz ciljne arene v Bischofshofnu stopil pred novinarje. Zato je moral še enkrat podoživeti neljubi zaplet.

»Preden bi moral pred štartom na meritve, se mi je pokvarila zadrga na levem rokavu, ni se dala zapreti, blago se je na obeh straneh zataknilo. Kontrolor mi je dejal, da bom lahko skočil, če to popravim, kar sem lahko le z lepilnim trakom. Vse skupaj me je povsem vrglo iz tira, v glavi sem se bolj ukvarjal z zadrgo kot skokom, bil sem živčen, ob vožnji po zaletišču so se mi noge tresle, nisem razmišljal, kaj moram narediti. Razočaranje je bilo res veliko, saj sem meril tako na dober rezultat na tekmi kot v skupnem seštevku,« je opisoval dvajseti na turneji, ki je po prvi seriji pihal od jeze, najbolj pa je bil jezen na dres, saj se mu kaj takšnega ni pripetilo še nikdar.

»Najprej sem ga hotel vreči stran, a mi ne preostane drugega, kot da še naprej skačem z njim, saj mu najbolj zaupam. Na treh tekmah me je namreč popeljal med deseterico. Zdaj je zadrga popravljena, če bi se še enkrat zgodilo nekaj podobnega, pa ga bom razrezal,« je napovedal Zajc, ki si je hitro ohladil glavo in vse skupaj je premlel že med drugo serijo. Zdaj je nared za nove izzive, konec tedna torej v Val di Fiemme, kjer bodo tekmovali tudi Peter Prevc, Lanišek, Anže Semenič, Jernej Damjan in Tilen Bartol.

Preberite še:

Komentarji: