Johaugova še osmič zlata, Čebaškova 36.

Norvežanka Therese Johaug je osvojila že svoj osmi naslov svetovne prvakinje v karieri, za Alenko Čebašek pa se tekma ni razpletla po željah. 
Fotografija: Najboljše tri v skiatlonu na SP v Seefeldu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Najboljše tri v skiatlonu na SP v Seefeldu. FOTO: AFP

Alenka Čebašek je na svetovnem prvenstvu v Seefeldu v smučarskem skiatlonu na 15 km, kjer je bila edina slovenska predstavnica, zasedla 36. mesto. Za zmagovalko, Norvežanko Therese Johaug, je zaostala štiri minute in 4,9 sekunde. Na startni listi je bila tudi Barbara Jezeršek, ki nastopa za Avstralijo, vendar se ni podala na start.

Za Johaugovo, ki je osvojila osmo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih, sta se na zmagovalnem odru zvrstili njena rojakinja Ingvild Flugstad Oestberg (+57,6) in Rusinja Natalija Neprjajeva (+58,7).

Čebaškova je ves čas tekla okrog tridesetega mesta. "Danes sem padla na realna tla in ugotovila, da forma po tour de skiju ni več tista prava. Ni taka, kot je bila na začetku sezone. Danes sem se mučila. Škoda, ker sem imela super smuči, proga je bila super, vse je bilo super. Punce se niti niso tako pognale, a jaz sem imela v sebi blokado, enostavno preko tega ne zmorem in je, kar je," je bila razočarana Čebaškova, ki se ji tudi uvodni sprint ni razpletel po željah.
 

Že na polovici s polminutno prednostjo


Tridesetletna Johaugova je napadla že kmalu po startu na 7,5 km v klasični tehniki in imela pred menjavo opreme na polovici proge že skoraj pol minute prednosti pred zasledovalkami. V prosti tehniki je nato razliko le še povečevala za končno najvišjo prednosti v disciplini na dosedanjih SP. Vodilna v svetovnem pokalu Oestbergova je bila skoraj minuto za njo v cilju, Rusinja Neprjajeva pa je srebro zgrešila le za 1,1 sekunde.

"Za mano je izjemen dan. Dve leti sem garala, da sem to dosegla. Moje prejšnje svetovno prvenstvo je že zelo oddaljeno, zato sem še bolj vesela, da sem uresničila svoje sanje," je povedala Johaugova.

SP leta 2017 in lanske olimpijske igre je morala izpustiti, ker so ji naložili 18-mesečno kazen, ker je bila pozitivna na dopinškem testu jeseni 2016. V belo karavano se je vrnila v tej zimi in dobila vse tekme na razdaljah, na katerih je nastopila. Na SP je doslej poleg osmih zlatih odličij osvojila še srebro in dva brona.

Komentarji: