Kobajaši nepremagan tudi v Garmischu, Zajc osmi

V finale druge tekme novoletne turneje se je uvrstil tudi Anže Semenič (27.), medtem ko je Jerneju Damjanu spodletelo.
Fotografija: Rjoju Kobajaši je vpisal šesto zmago v karieri. FOTO: Michael Dalder/Reuters
Odpri galerijo
Rjoju Kobajaši je vpisal šesto zmago v karieri. FOTO: Michael Dalder/Reuters

Garmisch-Partnekirchen – Podobno kot že na prvi tekmi novoletne turneje štirih naprav je japonski smučarski skakalec Rjoju Kobajaši tudi v drugo v Garmisch-Partenkirchnu odpravil vso konkurenco na čelu z domačim asom Markusom Eisenbichlerjem, le da je bila danes razlika med njima (1,9 točke) nekoliko večja kot v Oberstdorfu, ko so ju ločile pičle tri desetinke. Na zmagovalnem odru je pristal še kvalifikacijski zmagovalec, Poljak Dawid Kubacki.

 

Med tremi slovenskimi zastopniki na tekmi je neprepričljivi Jernej Damjan končal že po prvi seriji (46. mesto), Anže Semenič je ulovil štiri točke za 27. mesto, Timi Zajc, ki je bil najmlajši skakalec na tekmi, pa je z dvema zelo (s)podobnima skokoma, dolgima 132 in 132.5 metra, zasedel osmo mesto, po prvi seriji je bil dve mesti boljši. Razlike so bile zares pičle, od petouvrščenega Japonca, zmagovalčevega brata Džunšira Kobajašija, je bil oddaljen le sedem desetink točke. V skupni razvrstitvi turneje zaseda sedmo mesto (514,7 točke) z manj kot dvanajstimi točkami zaostanka za tretjim Kubackim.


POTEK PRVE SERIJE


Že po treh parih v prvi seriji se je tekmovalna žirija zaradi slabih daljav odločila za zvišanje zaletišča za dve mesti, z enajstega na trinajstega. Pred nastopom prvega slovenskega predstavnika je vodil Japonec Džunširo Kobajaši (119,4 točke), najdaljši dotlej pa je bil domači as Richard Freitag (132.5 metra). Anže Semenič je pristal pri 124 metrih, sodniki so mu naklonili nizke ocene, njegov izplen – 103,8 točke – ni bil dovolj za tekmeca v enajstem paru, Nemca Davida Siegla, ki je bil meter daljši (107,1 točke). Vseeno pa je bil Anže še v igri za finale, saj je bil ob doskoku drugi v čakalnici.

Timi Zajc je po polovici novoletne turneje sedmi. FOTO: Michael Dalder/Reuters
Timi Zajc je po polovici novoletne turneje sedmi. FOTO: Michael Dalder/Reuters


Pred nastopom drugega Slovenca je žirija tekmovanje še enkrat zvišala zaletišče, tokrat za eno mesto. Timi Zajc je nastopil odlično, jadral 132 metrov daleč in s 116,4 točke tedaj zasedal drugo mesto, pred njim je bil le Džunširo Kobajaši, ki je bil boljši za 2,7 točke. Seveda je bil njegov skok prehud zalogaj za člana poljske B-reprezentance Aleksandra Zniszczola (85,8 točke), ki dlje kot do 118.5 metra ni zmogel. Tudi Semenič je bil vse do zadnjega še vedno v igri za finalno serijo, saj je peterico srečnih poražencev držal za rep.

Da si je tudi Anže zagotovil še en nastop, je bilo jasno po skoku Jerneja Damjana, ki je bil v zadnjem paru prve serije eden najkrajših dotlej. Z zgolj 116 metri in 85,1 točke je končal na 46. mestu, njegov tekmec, Poljak Dawid Kubacki, pa se je zavihtel tik pod vrh. S 133.5 metra (122,7 točke) je imel po polovici tekme tretje izhodišče, pred njim sta bila zgolj Japonec Rjoju Kobajaši (136.5 metra, 129,5 točke) in Nemec Markus Eisenbichler (138 metrov, 129,3 točke), ki ju je ločilo zgolj 0,2 točke. Tudi Zajc je imel odlično izhodišče, saj je na šestem mestu za tretjim zaostajal zgolj 6,3 točke. Semenič je držal 25. mesto.

Rjoju Kobajaši je imel po prvi seriji le dve desetinki točke naskoka. FOTA: Christof Stache/AFP
Rjoju Kobajaši je imel po prvi seriji le dve desetinki točke naskoka. FOTA: Christof Stache/AFP


IZIDI PRVE SERIJE


1. Rjoju Kobajaši (Jap) 129,5 točke
2. Markus Eisenbichler (Nem) 129,3
3. Dawid Kubacki (Pol) 122,7
4. Džunširo Kobajaši (Jap) 119,4
5. Roman Koudelka (Češ) 116,7
6. Timi Zajc (Slo) 116,4
7. Richard Freitag (Nem) 116,3
8. Jakub Wolny (Pol) 116,1
9. Anders Fannemel (Nor) 115,3
10. Halvor Egner Granerud (Nor) 114,7
25. Anže Semenič (Slo) 103,8 (124)
46. Jernej Damjan (Slo) 85,1 (116)


POTEK FINALA


Prvi finalisti so se po zaletišču spustili s petnajstega zaletnega mesta, kar je dovoljevalo izjemno dolge skoke, najdlje – kar 136.5 metra – je neslo brkatega Norvežana Roberta Johanssona in Avstrijca Daniela Huberja. Tekmovalna žirija se je še pravočasno, pred nastopi najboljših, odzvala in znižala zaletišče za eno mesto, kar pa ni oviralo poljskega zvezdnika Kamila Stocha, ki je vlekel 134 metrov daleč in bil z izplenom 249,2 točke vodilni tudi pred zadnjo deseterico, le za dve desetinki je – na razočaranje domačih navijačev – zaostal Stephan Leyhe, ki je bil še meter daljši.

Prvi slovenski finalist Anže Semenič je ravno tako skočil nadvse spodobno, pristal je natanko na 130-metrski meji, z 223,9 točke ni izgubil veliko v primerjavi s prvo serijo. Finalnega izziva pa se ni ustrašil drugi slovenski predstavnik Timi Zajc, ki se je pogumno lotil Stochovega dosežka in doskočil pri 132.5 metra. Razlike so bile majhne, zato je odločala tudi vetrovna izravnava, na katero pa naš mladenič ni mogel pretirano računati (+ 0,5). Zajc je tedaj zasedel tretje mesto, za Stochom je zaostal za pičle pol točke, za Leyhejem pa zgolj tri desetinke.

Tudi Džunširo Kobajaši se ni mogel odlepiti, je pa s skokom, dolgim 131.5 metra, za las prevzel vodstvo (249,4 točke). Nato so se eden za drugim na čelu uvrščenih menjali Čeh Roman Koudelka (134.5 metra), Poljak Dawid Kubacki (133 metrov) in domači as Markus Eisenbichler (135 metrov), ki je z iztržkom 264,7 točke vrgel rokavico tudi v poolimpijski sezoni težko premagljivemu Japoncu Rjojuju Kobajašiju. Ta je bil v finalu sicer dva metra krajši, a je imel boljšo vetrovno izravnavo in se z 1,9 točke naskoka veselil šeste zmage v karieri. Zajc je zasedel končno osmo, Semenič pa 27. mesto.

Preberite še:

Komentarji: