Kranjec po petem mestu: Za še višja mesta moraš dvakrat smučati na limitu

Prepričljive zmage se je veselil Marcel Hirscher, slovenski veleslalomski specialist v finalu pridobil pet mest.
Fotografija: Žan Kranjec je po polovici tekme za vodilnim zaostajal skoraj sekundo, v finalu je z 10. napredoval na peto mesto. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters
Odpri galerijo
Žan Kranjec je po polovici tekme za vodilnim zaostajal skoraj sekundo, v finalu je z 10. napredoval na peto mesto. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters

Skoraj mesec dni je že minilo od prejšnjega moškega veleslaloma za svetovni pokal v Saalbachu, ki se je sredi decembra izšel sanjsko za slovenskega specialista za to disciplino Žana Kranjca, ki si je prvič pokoril vso konkurenco. Le nekaj dni pozneje se je zelo izkazal še na slalomu v Madonni di Campiglio in ga končal tik za najboljšo deseterico, danes pa je na veleslalomski klasiki v švicarskem Adelbodnu nadaljeval uspešno serijo decembrskih nastopov.

Po prvi progi mu sicer ni kazalo najbolje, saj si je s skoraj sekundnim zaostankom za najhitrejšim, Norvežanom Henrikom Kristoffersenom, zagotovil deseto izhodišče, kljub temu pa je imel odličen položaj za finalni napad. V drugo se je proge lotil precej bolj brezkompromisno, kar se mu je obrestovalo, saj je pridno pridobival mesta, ugnal ga je šele Francoz Thomas Fanara, šestouvrščeni po polovici tekme. Kranjec se je naposled razveselil petega mesta, s katerim je potrdil odlično pripravljenost.

Žan Kranjec je po polovici tekme za vodilnim zaostajal skoraj sekundo, v finalu je z 10. napredoval na peto mesto. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters
Žan Kranjec je po polovici tekme za vodilnim zaostajal skoraj sekundo, v finalu je z 10. napredoval na peto mesto. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters


»V prvem delu moje smučanje večinoma ni bilo na limitu, tako kot znam. Preveč sem zavijal, premalo odločno je bilo, to sem takoj vedel, ko sem prišel v cilj. Glavni cilj v drugem delu je bil, da res pokažem, kar znam, da ničesar ne prepuščam tekmecem. V drugi vožnji mi je to dobro uspelo in bil je zelo dober rezultat,« je bil z novim vrhunskim dosežkom zadovoljen Kranjec.
 
»Vedno je borba, če hočeš biti v vrhu, moraš dvakrat smučati na limitu, kakor znaš. Danes sem to naredil enkrat in to je bilo dovolj za peto mesto, če bi naredil dve vrhunski predstavi, bi bilo dovolj za kakšno mesto višje. Ampak vedno je borba, niso lahke tekme, vsaka tekma ima svoje težavnosti. Treba je iti iz tekme na tekmo in pokazati, kar znaš in upati na čim boljši rezultat,« je še dodal šestindvajsetletnik.

Norvežan, vodilni po prvi progi, pa ni zdržal izjemnega finalnega pritiska Avstrijca Marcela Hirscherja, ki je na štartu še zaostajal dvanajst stotink, predvsem v srednjem delu proge, ob prehodu na ciljno strmino, pa je bil hiter kot raketa in si zagotovil neulovljivo prednost. Kristoffersena je tako za seboj pustil za 71 stotink, že Fanara, ki je v internem francoskem dvoboju za tretje mestu odčital lekcijo Alexisu Pinturaultu, pa je zaostal več kot sekundo. Drugi Slovenec Štefan Hadalin je bil prepočasen za finale.

»Po tisti zmagi se je Žanu veliko zgodilo. Na treningih se je moral kar truditi, da je spet prišel na tisto svojo raven. Danes je bil v prvem teku malo negotov, ni se čisto odločil in ni šel na meji. V drugem teku, posebej v spodnjem delu, pa je peljal super dobro, tako kot smo navajeni. Veseli to, da še vedno dobro smuča, da ga različni tereni in snežne podlage, vsaj na teh zadnjih tekmah, ne zmotijo toliko in da ima kontinuiteto teh vrhunskih rezultatov,« je bil s petim mestom Kranjca zadovoljen tudi slovenski trener Klemen Bergant


POTEK PRVE PROGE


Norvežan Henrik Kristoffersen je dobro izkoristil štartno številko 1. Na progo se je pognal brezkompromisno in bil v zgornjem delu daleč najprepričljivejši med vsemi, na ciljni strmini pa po zdrsu komajda ujel vratca, a jih je vendarle presmučal pravilno in ciljno črto prečkal s časom 1:12,39, ki je bil (pre)hud zalogaj za vse izzivalce. Prvi, ki se mu je resneje približal, je bil izkušeni Francoz Alexis Pinturault, ki je še pri zadnjem merjenju vmesnega časa zamujal 44 stotink, spodaj pa nekaj pridobil, v cilju je bil le 18 stotink počasnejši od Norvežana.

Takoj za njim se je s številko 6 s štarta pognal Žan Kranjec, ki pa že zgoraj ni bil tako dominanten kot ob zmagi v Saalbachu. Do prvega vmesnega časa si je nabral že debele pol sekunde zaostanka, odtlej je sicer na progi puščal manj časa, vseeno pa ciljno črto prečkal skoraj sekundo (91 stotink) slabše od Kristoffersena. Takoj nato ga je prehitel še favorizirani Avstrijec Marcel Hirscher, ki je zaokrožil nastope elitne sedmerice. Pri vseh merjenjih je bil malenkostno počasnejši od Norvežana, še najmanjši razkorak je bil v cilju – zgolj dvanajst stotink.

Najboljši trije z današnje tekme. FOTO: Reuters
Najboljši trije z današnje tekme. FOTO: Reuters


Najboljša trojica je bila torej stisnjena v pičlih 18 stotink, kar je obetalo odličen finale. S številko 13 se ji je priključil tudi nabrušeni Nemec Stefan Luitz, ki so mu za zeleno mizo (zaradi uporabe kisikove maske) odvzeli zmago iz Beaver Creeka, ki bi bila zanj krstna v svetovnem pokalu v karieri. Danes je po prvi progi za vodilnim zamujal le 22 stotink, pred njim sta Kranjca prehitela še dva prvokategornika, najprej Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen (+ 0,69) in tik zatem še Francoz Thomas Fanara (0,44), za njim pa še njegov rojak Victor Muffat-Jeandet (0,84) in Američan Tommy Ford (0,39).

Po nastopu prvih petnajstih veleslalomistov je tako Kranjec zasedal deseto mesto, vendar z ne prevelikim zaostankom. Nato se je nebo nad Adelbodnom zaprlo, v spremenjenih razmerah pa se tekmovalci z višjimi štartnimi številkami niso znašli, prav nihče več ni prehitel Kranjca, tudi zaostanki so skokovito narasli. Zelo povprečno predstavo je prikazal tudi drugi Slovenec Štefan Hadalin, ki je na vseh odsekih proge izdatno kopičil zaostanek, ki se je naposled povzpel na več kot štiri sekunde, s čimer je bil že ob prihodu v cilj izven trideseterice (34.). Druga proga se bo začela ob 14.15.


IZIDI PRVE PROGE


1. Henrik Kristoffersen (Nor) 1:12,39
2. Marcel Hirscher (Avs) + 0,12
3. Alexis Pinturault (Fra) 0,18
4. Stefan Luitz (Nem) 0,22
5. Tommy Ford (ZDA) 0,39
6. Thomas Fanara (Fra) 0,44
7. Leif Kristian Nestvold-Haugen (Nor) 0,69
8. Matts Olsson (Šve) 0,73
9. Victor Muffat-Jeandet (Fra) 0,84
10. Žan Kranjec (Slo) 0,91
______________
50. Štefan Hadalin (Slo) 4,05


POTEK FINALA


Veleslalomisti bi morali drugo progo po prvotnem programu začeti ob 13.30, a je tekmovalna žirija zaradi prehude megle, ki je onemogočala normalno vidljivost, štart sprva prestavila za deset minut, nato za pol ure, vendarle pa se je finale začel ob 14.15, ko so se razmere toliko stabilizirale, da je bilo smučanje vsaj razmeroma varno.

Preberite še:

Komentarji: