Kvalifikacijski polom poslal domov brata Prevc

Na jutrišnji drugi tekmi 67. novoletne turneje v Garmisch-Partenkirchnu, ki se bo začela ob 14. uri, od Slovencev le Timi Zajc, Anže Semenič in Jernej Damjan.
Fotografija: Timi Zajc je bil tudi v kvalifikacijah v Garmisch-Partenkirchnu prepričljivo najboljši Slovenec. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Timi Zajc je bil tudi v kvalifikacijah v Garmisch-Partenkirchnu prepričljivo najboljši Slovenec. FOTO: Reuters

Petru Prevcu in mlajšemu bratu Domnu Prevcu letošnja 67. novoletna turneja v smučarskih skokih ni prinesla veliko dobrega. Zmagovalec izpred treh let Peter je sicer uvodno tekmo v Oberstdorfu končal na 18. mestu, v današnjih kvalifikacijah v Garmisch-Partenkirchnu pa se mu je skok ponesrečil in z daljavo 112,5 m ni imel možnosti za uvrstitev na jutrišnjo glavno tekmo. Še slabše jo je odnesel eden od največjih slovenskih upov pred turnejo Domen Prevc, ki je po skoku 120 m padel.

"Ni steklo, žal so napake ogromne in se z njimi ne morem uvrstiti na tekmovanje. Razočaran sem, ne morem veliko povedati," v pogovoru za RTV SLO Peter Prevc ni skrival , da se ni izšlo po njegovih željah in pričakovanjih.

Petru Prevcu se kvalifikacijski skok ni izšel po željah FOTO: Marko Feist/Delo
Petru Prevcu se kvalifikacijski skok ni izšel po željah FOTO: Marko Feist/Delo


Da je bilo vse prej kot prijetno, je priznal tudi Domen. "Splet napak, potem še padec. To je treba sprejeti in gledati naprej. Mislim, da nima več smisla biti na turneji in bi se raje vrnil domov," je bil po neuspehu jasen mlajši Prevc. Njegovo "želje" je uslišal tudi strokovni štab na čelu z glavnim trenerjem Gorazdom Bertoncljem. Toda domov ni odšel le Domen, ampak tudi Peter. Oba si bosta v domačem okolju poskušala povrniti samozavest in formo za nadaljevanje sezone.

Glavni trener slovenskih skakalcev Gorazd Bertoncelj se je že ob prvem vrhuncu sezone soočil s krizo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Glavni trener slovenskih skakalcev Gorazd Bertoncelj se je že ob prvem vrhuncu sezone soočil s krizo. FOTO: Voranc Vogel/Delo


"To je bil črn dan za slovenske smučarske skoke. Zelo smo razočarani. Z izjemo Timija, ki je stopnjeval svoje dosežke od treninga do kvalifikacij, drugim ne moremo dati pozitivne ocene. Jutri bodo nastopili trije. Anže mora biti bolj odločev, vsaj tako, kot na treningih. Jernej mora narediti korenite spremembe, če želi priti v finale," se je Bertoncelj, še preden je pošteno okusil tekmovalno nepredvidljivost in bržčas še hitreje, kot je pričakoval, soočil z neprijetnejšim delom vloge prvega moža skaklane reprezentance.

Domen Prevc bi po drugem velikem rrazočaranju najraje odšel domov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Domen Prevc bi po drugem velikem rrazočaranju najraje odšel domov. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Med 69. skakalci se je v kvalifikacijah kot prvemu od naših zalomilo Boru Pavlovčiču z najkrajšim skokom v kvalifikacijah (91 m).

Na glavno tekmo so se uvrstili trije Slovenci. Timi Zajc je bil najboljši na 9. mestu, Anže Semenič 36., Jernej Damjan pa 50. 

"Zbral sem se kot na tekmi, ampak skok ni bil vrhunski. Najpomembnejše je, da bom jutri v najboljši formi," je povedal najmlajši in najboljši Slovenec v nemškem delu novoletne turneje Zajc.

Zmagovalec prve tekme Japonec Rjoju Kobajaši je bil brez doskoka v telemark najdaljši v kvalifikacijah s 140 m, toda zmagovalec kvalifikacij je bil Poljak Dawid Kubacki (135,5 m), ki se bo razveselil tudi 5000 evrov nagrade. Tretji je bil njegov rojak Kamil Stoch (135,5 m).

Dawidu Kubackemu je s kvalifikacijsko zmago pripadlo 5000 evrov nagrade. FOTO: AP
Dawidu Kubackemu je s kvalifikacijsko zmago pripadlo 5000 evrov nagrade. FOTO: AP


Daljave in uvrstitve naših v kvalifikacijah in tekmeci na tekmi:

9. Timi Zajc 131/130 – David Siegel (Nem)
36. Anže Semenič 124/113,7 – Aleksander Zniszczol (Pol)
50. Jernej Damjan 118 m/104,6 – Dawid Kubacki (Pol)
61. Peter Prevc 112,5/94,8
64. Domen Prevc 120,5/87,2
69. Bor Pavlovčič 91/37,7
 

Komentarji: