Anamarija Lampič zelo jezna, razkurjena

Dvojno švedsko zmagoslavje v sprintu na novoletni turneji v Italiji, slovenska asinja brez finala.
Fotografija: Anamarija Lampič je v zadnjem sprintu novoletne turneje ostala brez finalne uvrstitve. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je v zadnjem sprintu novoletne turneje ostala brez finalne uvrstitve. FOTO: Roman Šipić

Anamarija Lampič, edina slovenska predstavnica na tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku v Val di Fiemmeju, je v sprintu v klasični tehniki na predzadnji tekmi novoletne turneje izpadla že v polfinalu in zasedla končno deveto mesto.

Zmagala sta pri dekletih Švedinja Linn Svahn in pri fantih njen rojak Oskar Svensson za njegove prve stopničke v karieri v svetovnem pokalu. Pri ženskah sta drugo in tretje mesto prav tako zasedli Švedinji Maja Dahlqvist in Emma Ribom, pri moških Rusa Gleb Retivih in Aleksander Boljšunov.

Lampičeva je v seštevku pokala ostala šesta skupno in v sprintih celo prevzela vodstvo. Po 32. mestu in najslabšem izidu sezone na petkovi preizkušnji na 10 km, kjer pa je dobila vse točke za sprinte, je na novoletni turneji pred nedeljskim brutalnim vzponom na Alpe Cermis tretja po točkah, 25 točk za vodilno Svahnovo.


Slabo izpeljan zadnji vzpon


Tako kot Lampičeva je v polfinalu obtičala tudi vodilna tekmovalka turneje Jessie Diggins iz ZDA in bila v končni razvrstitvi za Lampičevo deseta. Še dve mesti nižje je bila druga Američanka Rosie Brennan, ki pa še vodi skupno v pokalu. Lampičeva bila tretja v kvalifikacijah tokratnega sprinta, vendar pozneje na tekmi tega ni pretvorila v finalni nastop, ki ga je v sprintih zgrešila drugič v sezoni po uvodni tekmi konec novembra v Ruki, ko je bila tudi na programu klasična tehnika in je bila sedma.

Tekmovalka iz Valburge je v polfinalu tekla v prvi skupini, ob treh Švedinjah, Rusinji Juliji Stupak in Švicarki Nadine Fähndrich, ki je v sprinterskem seštevku pokala druga z le dvema točkama zaostanka. Svahnova je dobila tudi ta tek, Lampičeva pa je ostala brez finala, saj so bile pred njo vse tri Švedinje in na četrtem mestu še Stupakova.

Rus Aleksander Boljšunov, danes tretji v sprintu, še vedno skupno vodi na novoletni turneji in v svetovnem pokalu. FOTO: Henrik Montgomery/Reuters
Rus Aleksander Boljšunov, danes tretji v sprintu, še vedno skupno vodi na novoletni turneji in v svetovnem pokalu. FOTO: Henrik Montgomery/Reuters


Najboljša slovenska športnica lanskega leta ni najbolje izpeljala zadnjega vzpona, znašla se je na zadnjem mestu, bila je tudi zaprta in tako je s šestega mesta lahko napredovala le na peto, z vsega 88 stotink zaostanka za Svahnovo. Za Slovenko je bila v skupini le še Fähndrichova, na koncu 11.

»Zelo sem jezna, 'razkurjena'. Danes mi je res zelo žal, ker sem bila res zelo močna. Ta ciljna ravnina mi res ustreza. Sama sem kriva, ne moram ničesar narediti, lahko skačem po glavi, pa ne bom spremenila rezultata. Ja, smučine za v cilj so štiri, jaz sem bila peta, ni se mi uspelo izboriti mesta in ostala sem, kjer sem ostala,« je razočarano strnila Anamarija Lampič.
 

Ustavljena moška kolona


Lampičeva je izločilne boje začela v prvi četrtfinalni skupini. V njej je bila nekaj časa celo četrta, vendar se je hitro priključila vodilni trojici in v zadnjem delu, ko se je morala močno poganjati s palicami, v boju za drugo mesto že dobrih deset metrov pred ciljem strla odpor pred tem dolgo vodilne Rusinje Natalije Neprjajeve, zmagovalke petkove tekme na 10 km.

Svahnova, najboljša sprinterka minule sezone, je bila najboljša v skupini, Lampičevo je ugnala za 73 stotink, Neprjajevo pa za sekundo in sedem stotink, kar pa je bilo ravno dovolj, da si je Rusinja kot srečna poraženka zagotovila polfinale, od koder je napredovala tudi v finale. V njem so tako kot na uvodnem sprintu zime v Ruki prva tri mesta zasedle Švedinje, Svahnovi je ob sedmi zmagi v karieri sledila Maja Dahlqvist, tretja je bila za svoje prve stopničke v pokalu Emma Ribom.

Šesterica tekačev je imela povsem taktičen finalni nastop, saj so se je kolona nekajkrat skoraj povsem ustavila, tudi pred samim ciljnim delom, ko je vse z najhitrejšim pospeševanjem presenetil Oskar Svensson ter za 24 stotink ugnal Rusa Gleba Retiviha. Tretji je bil Aleksander Boljšunov, ki je po petih zmagah drugič v tem letu ostal brez najvišjega mesta na zmagovalnem odru. Branilec velikega kristalnega globusa in novoletne turneje je še naprej prepričljivo prvi skupno v pokalu in na Tour de Skiju.

Komentarji: