Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Marcel Hirscher je z uspehi presegel otroške sanje

Najboljši alpski smučar zadnjih osmih sezon je končal kariero.
Marcel Hirscher ni čakal ali stopnjeval napetosti: »Konec je. Zdaj, ko sem povedal, mi je lažje.« FOTO: AFP
Marcel Hirscher ni čakal ali stopnjeval napetosti: »Konec je. Zdaj, ko sem povedal, mi je lažje.« FOTO: AFP
4. 9. 2019 | 21:00
5. 9. 2019 | 08:37
3:45
Salzburg – Smučarski ljubitelji si bodo letošnje leto zapomnili po koncu karier velikih zvezdnikov tega športa. Potem ko so smuči že postavili v kot Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal, Felix Neureuther in številni drugi asi belih strmin, se je včeraj na težko pričakovani novinarski konferenci poslovil od tekmovalnega športa veliki, po mnenju številnih največji smučar vseh časov, Marcel Hirscher. Konec je neke ere.

Hirscher je že po olimpijski sezoni 2017/2018 razkril, da razmišlja o koncu športne poti. Odkar se je leta 2009 prvič uvrstil na stopničke v svetovnem pokalu, je vsako sezono celo desetletje držal najvišjo možno raven – telesne pripravljenosti, smučarske izvedbe in vseh mogočih detajlov, ki so potrebni za največje uspehe –, ko je postal oče, pa je nakazal, da so v življenju še druge stvari, pomembnejše od alpskega smučanja. Vendar je kljub temu nadaljeval kariero, po koncu pretekle zime pa napovedal, da ga čaka najtežja odločitev v življenju.

Ko je prejšnji teden sporočil medijem, da bo v sredo zvečer ob 20.15 imel novinarsko konferenco v živo na avstrijskem televizijskem kanalu ORF, je bilo jasno, da »prime tima« ni izbral kar tako. Mediji v deželi rdeče-belo-rdečih so, ko je naznanil termin, v številnih prispevkih napovedali, da se poslavlja od belih strmin. Preden je to povedal sam, so to povedali oni.

Marcel Hirscher se je v alpskem smučanju večkrat zapisal v zgodovino. Tudi z rekordnimi osmimi velikimi kristalnimi globusi. FOTO: AFP
Marcel Hirscher se je v alpskem smučanju večkrat zapisal v zgodovino. Tudi z rekordnimi osmimi velikimi kristalnimi globusi. FOTO: AFP

 

Z Neureutherjem na pivo


Včeraj je s cmokom v grlu zakorakal v televizijski studio, ki so ga ustvarjalci napolnili s predstavniki sedme sile in v katerem so razstavili njegovih rekordnih osem velikih kristalnih globusov. V beli majici brez sponzorskih našitkov in sponzorske kape je sedel pred moderatorja, nekdanjega smukača Marca Büchla, ni čakal ali stopnjeval napetosti: »Konec je. Zdaj, ko sem povedal, mi je lažje,« je v soju bliskavic dejal 30-letni prvak.

Ustvarjalci programa so se s starimi posnetki spomnili njegove fantastične kariere, v kateri je dosegel 67 zmag v svetovnem pokalu, dve zlati olimpijski kolajni in sedem naslovov na svetovnih prvenstvih. Kot vselej – tudi v intervjujih za Delo – je znova pokazal profesionalno držo in premišljeno ter vsebinsko polno odgovarjal na zastavljena vprašanja.

Razkril je, da so dosežki, ki si jih je prismučal v bogati karieri, večji od sanj, ki jih je imel kot otrok, ko si je zamišljal, kaj vse bo nekega dne dosegel. Zahvalil se je staršem, ki so ga popeljali na to pot in ves čas podpirali, posebej očetu, ki je bil njegov prvi in zadnji trener, ženi Lauri, navijačem, ekipi in številnim drugim. Na vprašanje, ali morda zdaj, ko pogleda nazaj, kaj obžaluje, je odgovoril: »Včasih bi si želel, da bi bolj proslavil uspehe. A zavedam se, da če bi jih, ne bi bil tako uspešen, kot sem bil. Včasih sem se vprašal, ali je bilo vredno. In imam odgovor: bilo je. Odlično kariero in vse uspehe lahko proslavljam zdaj,« je sklenil in omenil, da bo z veseljem spil pivo s tekmecem in prijateljem, Nemcem Felixom Neureutherjem.

Čas gre naprej, njegovi dosežki bodo težko ulovljivi, že prihodnja sezona bo brez prisotnosti tega velikega smučarskega junaka nenavadna ...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine