Meta Hrovat četrtič v karieri na zmagovalnem odru svetovnega pokala

Kranjskogorka se je s tretjim mestom odlično odrezala na zadnjem veleslalomu sezone, Ana Bucik je odstopila.
Fotografija: Meta Hrovat (desno) je smučala kot v svojih najboljših časih. Levo Mikaela Shiffrin, v sredini Alice Robinson. FOTO: Denis Balibouse Reuters
Odpri galerijo
Meta Hrovat (desno) je smučala kot v svojih najboljših časih. Levo Mikaela Shiffrin, v sredini Alice Robinson. FOTO: Denis Balibouse Reuters

Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je osvojila tretje mesto na ženskem veleslalomu v Švici. Za slovo od sezone svetovnega pokala alpskih smučark je četrtič v karieri stopila na oder za zmagovalke. Letos ji je to uspelo tudi na veleslalomu za Zlato lisico v Kranjski Gori, na katerem je bila tretja.

Tekmovalka iz Podkorena je vpisala še 281. stopničke za slovensko alpsko smučanje v svetovnem pokalu, 179. ženske.
Po prvi progi veleslalomskega finala je zaostajala zgolj za Američanko Mikaelo Shiffrin. Skupaj z Italijanko Marto Bassino, ki si je že prej zagotovila veleslalomski mali kristalni globus, si je delila deset stotink sekunde zaostanka. V finalu pa se je na najvišjo stopničko zavihtela Novozelandka Alice Robinson, ki je bila po prvem nastopu četrta. A je na drugi progi nadoknadila zaostanek 77 stotink za Shiffrinovo, ki je bila na koncu druga.

Shiffrinova je zaostala za 28 stotink sekunde, zaostanek Hrovatove na tretjem mestu je pa znašal 48 stotink sekunde. V veleslalomskem seštevku zime je kot najboljša Slovenka zasedla deveto mesto. »Po tej tekmi že lahko rečem, da se tukaj počutim zelo dobro. Proga mi res ustreza. Zgornji del je zahteven, tu se počutim dobro, že zjutraj sem dobro čutila smuči, ko sem se ogrevala, in rezultat je tukaj,« je ocenila 23-tekmovalka, ki je pred tremi leti osvojila svoje prve stopničke v svetovnem pokalu prav v Lenzerheide s tretjim mestom v veleslalomu.

Za Meto Hrovat se je sezona svetovnega pokala imenitno končala. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Za Meto Hrovat se je sezona svetovnega pokala imenitno končala. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

 

Ceni vse vzpone


»Ta sezona je bila zame zelo težka, ker sem si veliko sprememb naložila sama, potem pa so se stvari spremenile še s pandemijo. Treba se je bilo prilagajati iz dneva v dan in moram priznati, da je bilo na trenutke vsega nekoliko preveč. Velikokrat sem se morala pobrati, včasih pa nisem vedela, kako se bom. A sem se in sezona končala na zelo lep način,« je dejala Hrovatova.

Pred Courchevelom je pri padcu na treningu utrpela poškodbo hrbta, na ogrevanju pred veleslalomom v Jasni pa je padla in se udarila v glavo. Po koncu sezone 2019/20 je začela trenirati s svojo ekipo pod vodstvom trenerja Matije Grašiča. »Če pogledam svoje veleslalomske rezultate in tekme, na katerih sem prišla v cilj, sem ponosna nanje, ker sem pokazala nekaj dobrih nastopov. Verjamem, da lahko merim še višje, vem, da sem sposobna več. Letos se je sezona obrnila tako, da je bilo več vzponov kot padcev, zato še bolj cenim te vzpone. Zdaj me čaka državno prvenstvo, potem pa nekaj treninga in počitek,« je še dejala deveta veleslalomistka sezone, ki je bila kar dvakrat na odru za zmagovalce na enem najtežjih veleslalomov.
 

Za Ano Bucik konec na prvi progi


Na štartu prve proge zadnje ženske tekme sezone je bilo sicer zgolj 19 tekmovalk. Po dveh odstopih se je v finalu merilo 17 tekmovalk, le prva petnajsterica si je zagotovila zadnje točke za svetovni pokal, kar je posebnost finalnih tekem sezone.
Danes šesta Slovakinja Petra Vlhova si je že v soboto na slalomu zagotovila veliki kristalni globus za zmago v seštevku zime.

Lenzerheide pa si za konec ne bo ohranila v lepi luči naša druga udeleženka tega finalnega veleslaloma Ana Bucik. Na drugi polovici proge se je zataknila ob vrata, nakar ji je zdrsnilo, tako da je bilo za njo tekme predčasno konec.

Izidi:
1. Alice Robinson (NZ) 2:19,48
2. Mikaela Shiffrin (ZDA) +0,28
3. Meta Hrovat (Slo) +0,48
4. Federica Brignone (Ita) +1,29
5. Michelle Gisin (Švi) +1,31
6. Katharina Liensberger (Avt) +1,37
7. Marta Bassino (Ita) +1,45
8. Sara Hector (Šve) +2,01
9. Tessa Worley (Fra) +2,61
10. Maryna Gasienica-Daniel (Pol) +2,86

Ana Bucik (Slo) je odstopila na prvi progi.

Svetovni pokal, končni vrstni red (31/31):
1. Petra Vlhova (Svk) 1416
2. Lara Gut-Behrami (Švi) 1256
3. Michelle Gisin (Švi) 1130
4. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1075
5. Katharina Liensberger (Avt) 903
6. Marta Bassino (Ita) 876
7. Federica Brignone (Ita) 867
8. Corinne Suter (Švi) 753
9. Sofia Goggia (Ita) 740
10. Wendy Holdener (Švi) 535

25. Meta Hrovat (Slo) 252
33. Ana Bucik (Slo) 202
42. Ilka Štuhec (Slo) 161
46. Andreja Slokar (Slo) 125
65. Tina Robnik (Slo) 59
78. Maruša Ferk (Slo) 43
95. Neja Dvornik (Slo) 21


Veleslalom skupno (8/8):
1. Marta Bassino (Ita) 546
2. Mikaela Shiffrin (ZDA) 420
3. Tessa Worley (Fra) 391
4. Michelle Gisin (Švi) 389
5. Federica Brignone (Ita) 372
6. Petra Vlhova (Slk) 342
7. Lara Gut-Behrami (Švi) 288
8. Alice Robinson (NZl) 278
9. Meta Hrovat (Slo) 234
10. Katharina Liensberger (Avt) 198

21. Ana Bucik (Slo) 77
28. Tina Robnik (Slo) 35
31. Andreja Slokar (Slo) 28
41. Neja Dvornik (Slo) 18

 

Preberite še:

Komentarji: