Mojstrska vrnitev Žana Koširja povsem na vrh

Slovenski deskar je na olimpijskem prizorišču, na katerem je bil na lanskih igrah bronast, vpisal peto zmago v karieri.
Fotografija: Žan Košir je zmagal prvič po skoraj štirih letih. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Žan Košir je zmagal prvič po skoraj štirih letih. FOTO: Tadej Regent/Delo

Pjongčang – Na prvi preizkušnji svetovnega pokala deskarjev na snegu po svetovnem prvenstvu v Park Cityju, v paralelnem veleslalomu v Pjongčangu, je Žan Košir ponovil lanski olimpijski podvig in se ponovno povzpel na stopničke, le da je danes storil še korak naprej in veličastno zmagal. To ni bila zgolj njegova prva uvrstitev v najboljšo trojico v zimi (pred tem je bil šesti v Carezzi), temveč njegova prva zmaga v svetovnem pokalu po skoraj štirih letih. Nazadnje si je konkurenco, prav tako v Aziji, pokoril 1. marca 2015 na slalomu v japonski Asahikavi.


Druga veleslalomska zmaga


Na novo uvrstitev na stopničke je 34-letni Tržičan čakal vse od predlanske Rogle, pred odhodom v Južno Korejo, kjer se je lani ovenčal z olimpijskim bronom, pa je napovedoval, da, realno gledano, trenutno ni zadosti dobro pripravljen, da bi mešal štrene povsem pri vrhu. Na progi, ki mu ustreza, je dokazal obratno in zmagal petič v svetovnem pokalu, toda šele drugič v paralelnem veleslalomu (po Asahikavi 2015), v najboljši trojici je končal sedemnajstič. S tokratnim finalnim tekmecem se je udaril že pred petimi leti na Rogli.

Žan Košir je bil tik po SP ostro nabrušen. FOTO: Roman Šipić/Delo
Žan Košir je bil tik po SP ostro nabrušen. FOTO: Roman Šipić/Delo


Na rdeči progi nepremagan


Tedaj, ko je bilo treba na vsaki stopnički izločilnih bojev progo prepeljati po dvakrat, je bil Lukas Mathies uspešnejši, potem ko si je na prvi zagotovil 62 stotink naskoka, druge pa Žan ni prevozil pravilno. Danes je bilo obratno, Košir je lahko izbiral progo in se odločil enako kot že v prejšnjih nastopih – za modro. V kvalifikacijah, ki jih je končal kot drugi, desetinko za domačim adutom Sang-ho Leejem, je sicer vpisal najboljši čas rdeče proge, potem pa bil tudi v izločilnih bojih na njej prehiter za vse tekmece.


Mathiesa pustil pol sekunde zadaj


Po Poljaku Oskarju Kwiatkowskemu (+ 0,28) v osmini finala, Italijanu Edwinu Corattiju (+ 0,48) v četrtfinalu in avstrijskem veteranu Andreasu Prommeggerju v polfinalu, v katerem sta bila tekmeca do stotinke izenačena (odločal je torej kvalifikacijski čas), je Košir v finalu še drugega zaporednega Avstrijca pustil za seboj za več kot pol sekunde, za 56 stotink, in se mojstrsko vrnil med žive. Svetovni podprvak Tim Mastnak je bil v osmini finala za dve desetinki prepočasen za Italijana Aarona Marcha, Glorio Kotnik pa je v četrtfinalu za 2,58 sekunde ugnala najboljša deskarka sveta, češka dvoživka Ester Ledecka. Jutri bo v Pjongčangu še drugi veleslalom.
 

Preberite še:

Komentarji: