Nika Križnar z najdaljšim skokom do zmage na Ljubnem

Podvig 21-letne članice SSK Norica Žiri na uvodni tekmi silvestrske turneje na skakalnici pod Rajhovko dopolnila tretjeuvrščena klubska kolegica Ema Klinec.
Fotografija: Nika Križnar ni skrivala navdušenja po zmagi na Ljubnem. FOTO: Jure Makovec
Odpri galerijo
Nika Križnar ni skrivala navdušenja po zmagi na Ljubnem. FOTO: Jure Makovec

Uvodna tekma smučarskih skakalk za svetovni pokal na Ljubnem bi se za Slovenke težko končala bolje. Nika Križnar (91,5 m in 94,5 m) je v blestečem slogu slavila zmago, njeno slavje pa sta s tretjim oziroma četrtim mestom dopolnili Ema Klinec (91 m in 91 m) in Urša Bogataj (84,5 m in 91,5 m). Na drugo mesto se je zavihtela avstrijska nosilka rumene majice Marita Kramer (94 m in 89 m).

Zelo dobro se je odrezala tudi Nika Prevc (86 m in 88,5 m), ki je z 11. mestom izenačila svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, točke pa sta od naših osvojili tudi Špela Rogelj (83 m in 88 m) in Jerneja Brecl (83,5 m in 80 m), ki sta zasedli 14. oziroma 26. mesto.

Križnarjeva je s prvo zmago v sezoni in skupno tretjo v svetovnem pokalu naredila velik korak k zlati sovi in glavni nagradi v višini 10.000 švicarskih frankov, ki jo prejme najboljša v seštevku silvestrske turneje. Pred drugouvrščeno Kramerjevo ima 21-letnica iz Delnic v Poljanski dolini 3,8 točke naskoka, pred tretjeuvrščeno Klinčevo pa 6,5 točke prednosti.

Takole je Nika Križnar poletela do prvega mesta na skakalnici pod Rajhovko. FOTO: Jure Makovec
Takole je Nika Križnar poletela do prvega mesta na skakalnici pod Rajhovko. FOTO: Jure Makovec

»Če sem iskrena, ne vem, kaj se je danes dogajalo. Glava sem imela na čisto drugem koncu kot včeraj. Moram pa reči, da se je izšlo v pravem trenutku, naredila sem dva vrhunska skoka v pravem trenutku. To je bila pika na i za danes. Moram reči, da sem zelo lepo zaključila leto 2021, upam, da bom tudi nadaljevala v takšnem slogu,« si je zaželela Križnarjeva.

Klinčeva, ki se je izkazala s tretjimi stopničkami v sezoni, je priznala, da je bila tekma stresna. »Vse smo si želele biti najboljše. V zadnjem obdobju smo res delali, da bi tu eksplodirali, kar nam je danes dejansko uspelo. Res sem zadovoljna s predstavo. Tudi za Niko sem zelo vesela. Res si je zaslužila zmago. Na treningih je skakala dobro, na tekmah pa malce slabše in mislim, da se ji je kar odvalil kamen od srca,« je bila dobro razpoložena tudi 23-letnica iz Poljan nad Škofjo Loko.

Zadovoljna je bila tudi Bogatajeva, ki kot skupno tretja ostaja najboljša Slovenka v svetovnem pokalu. »Pri prvem skoku sem mislila, da sem naredila napako, a je, kot kaže, nisem, kar mi je povedal tudi trener. Tako sta mi uspela dva dobra skoka, zato sem res zadovoljna,« je povedala 26-letnica iz Briš pri Polhovem Gradcu.

Ema Klinec je po zmagi in drugem mestu v Nižnem Tagilu še tretjič v tej sezoni skočila na oder za najboljše skakalke na svetu. FOTO: Jure Makovec
Ema Klinec je po zmagi in drugem mestu v Nižnem Tagilu še tretjič v tej sezoni skočila na oder za najboljše skakalke na svetu. FOTO: Jure Makovec

Po uvodni seriji je bila na vrhu Avstrijka Marita Kramer

V uvodni seriji je najdlje odneslo Marito Kramer. Avstrijska smučarska skakalka je skočila 94 metrov daleč in zbrala 134,7 točke, tri več kot Nika Križnar (91,5 m). Ema Klinec (91 m) je z zaostankom 4,3 točke držala tretje mesto.

Urša Bogataj, ki ji je trener Zoran Zupančič skrajšal nalet, na veliko smolo 26-letne članice ljubljanske Ilirije pa se je tik pred njenim nastopom okrepil vzvratni veter, ni mogla izvleči (dosti) več od 84,5 metra in šestega mesta. Najboljšo deseterico je zaokrožila Nika Prevc (86 m), v finale pa sta se od Slovenk uvrstili še Špela Rogelj (83 m/19.) in Jerneja Brecl (83,5 m/21.).

Nika Vetrih (79 m) je kot 33. nastop v drugi seriji zgrešila le za 1,2 točke, prekratke za finale pa so bile od naših še Maja Vtič (77 m/36.), Katra Komar (78 m/43.), Jerneja Repinc Zupančič (76 m/45.) in Lara Logar (73 m/49.).

Jutri bo na skakalnici pod Rajhovko še druga tekma, ki se bo začela ob 16. uri. Kvalifikacije zanjo bodo že od 10.45 naprej.

Preberite še:

Komentarji: