Napake iz Oberhofa ne bodo več ponovili

Po zelo skromnem januarju Slovenci odločno v sklepni del sezone in na SP.
Fotografija: Rok Tršan, Jakov Fak, Lea Einfalt,Mitja Drinovec in trener Uroš Velepec 

FOTO Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Rok Tršan, Jakov Fak, Lea Einfalt,Mitja Drinovec in trener Uroš Velepec  FOTO Tomi Lombar/Delo

Dve tretjini biatlonske zime sta že naokrog, resda je pred tekmovalci še osrednje tekmovanje sezone, marčevsko svetovno prvenstvo na Švedskem, toda sedanji slovenski dosežki botrujejo zaskrbljenosti neposredno vpletenih. Včeraj je del izbrane vrste po januarskem polomu spregovoril javnosti.

Naša reprezentanca že domala tri desetletja redno nastopa v Anterselvi, izjemno priljubljenem biatlonskem prizorišču na italijanskem severu, pa še ni bila tako neopazna kot pred dnevi, ko se je le Klemen Bauer uvrstil v zasledovanje, nakar je tudi tam ostal brez točk. Jakov Fak je zaradi okrevanja po bolezni doma počival.

Prav viroza, ki se ga je kot že večkrat v preteklosti med sezono lotila, mu je podrla številne tekmovalne načrte, toda sodeč po besedah na tej novinarski konferenci sam še naprej vztraja pri visokih ciljih. "Če bom le zdrav, se bom ambiciozno lotil svetovnega prvenstva. A kako naj bo drugače? Glede na mojo preteklost z velikih tekmovanj bom vnovič zadovoljen le ob kolajni," ne skriva. Boljše volje je bil kot pred dnevi, saj se mu zdravstveno stanje izboljšuje, ni pa še jasno, če se bo pridružil sotekmovalcem na prihajajoči severnoameriški turneji. Sezona svetovnega pokala se bo namreč nadaljevala med 7. in 10. februarjem v Canmoru (Kan), en teden pozneje pa še v olimpijskem Salt Lake Cityju (ZDA). "Če z mojim zdravjem ne bo težav, se bom vrnil h karavani svetovnega pokala, v nasprotnem bom bodisi ostal na kavču bodisi se preselil v spalnico," je še dejal vodilni slovenski biatlonec. V tem tednu bo opravil temeljito testiranje na Fakulteti za šport, to bo razkrilo, kako trenutno prenaša napore tekmovalne ravni.


Pomladi zasuk z zdravnikom?


K nespametni potezi njegovega odhoda za en dan v Oberhof se zdaj pri reprezentančnem vodstvu ne ozirajo več, napako pa so posredno priznali tudi na tej novinarski konferenci, saj sta tako glavni reprezentančni trener Uroš Velepec kot tudi vodja izbrane vrste Janez Ožbolt poudarila, da bo prihodnjič Fak nastopil le v primeru brezhibnega zdravstvenega biltena.

Obenem je Velepec, tudi ob izkušnjah svojega delovanja pri ukrajinski ekipi in tam takrat nenehni navzočnosti zdravnika, poudaril: "Pomladi se bomo morali dogovoriti, kako bomo v prihodnje delovalci organizacijsko. Pri nas je v nekaj tednih zbolelo precej tekmovalcev, čemu so ostali zdravi italijani, Nemci, Norvežani in drugi." Sicer so pri biatlonski vrsti vedno znova hvaležni tako Nadi Rotovnik Kozjek kot tudi Mateju Svetcu, ki sta v zadnjem desetletju najpogosteje skrbela za zdravje tekmovalcev, obenem so si na jasnem, da ob vseh naporih sezone ne bo šlo brez pogostejše navzočnosti zdravnika na prizorišču.

Toda nazadnje se biatloncem ni zatikalo le pri zdravju, tudi streljanje jim je povzročalo obilo preglavic. Temu bodo namenili pozornost v prihajajočih dneh do odhoda čez Atlantik in nato tudi na posebnih pripravah za svetovno prvenstvo, ko se bodo umaknili v bavarski mir dobro znanega Ruholdinga. Prav tam je Fak pred sedmimi leti z naslovom svetovnega prvaka začel svojo izjemno zgodbo na slovenski športni sceni. Rad bi jo nadaljeval tudi letos. Zdrav in na svetovnem prvenstvu v svoji prepoznavni podobi tekmovalca, ko je najboljši na najbolj pomembnem tekmovanju.

Preberite še:

Komentarji: