Nemška šampionka zmanjšala zaostanek za Klinčevo, Lanišku kvalifikacije

Na drugi tekmi smučarskih skakalk za svetovni pokal v Lillehammerju je zmagala Katharina Althaus. Ema Klinec in Nika Križnar v top 10. Izjemen skok Laniška.
Fotografija: Nika Križnar je v uvodni seriji poletela kar 131 metrov daleč. FOTO: Jure Makovec/AFP
Odpri galerijo
Nika Križnar je v uvodni seriji poletela kar 131 metrov daleč. FOTO: Jure Makovec/AFP

Na drugi tekmi smučarskih skakalk za svetovni pokal v Lillehammerju je prepričljivo zmagala Katharina Althaus. Nemška šampionka je s skokoma, dolgima 131,5 in 125,5 metra, za 8,2 točke ugnala drugouvrščeno Kanadčanko Alexandrio Loutitt (132 m in 130 m), tretja pa je bila Avstrijka Eva Pinkelnig (133 m in 127 m), ki si je že predčasno zagotovila veliki kristalni globus.

Najboljša Slovenka je bila spet Ema Klinec (126,5 m in 130,5 m), ki je bila šesta, tri mesta pred Niko Križnar (131 m in 125 m), ki se ji drugi skok ni posrečil tako dobro kot prvi. Klinčeva pa je z odličnim finalnim nastopom v skupni razvrstitvi norveške turneje odbila napad Althausove, pred katero ima pred nedeljskim sklepnim dejanjem na letalnici v Vikersundu kot vodilna 20,8 točke naskoka.

»V prvi seriji sem naredila manjšo napako, a je bil skok še vedno dovolj dober, da sem v finalu skakala z najboljšimi. Drugi je bil potem spet lep. Sem povsem zadovoljna. Malo mi je zmanjkalo za stopničke, a ne glede na vse so to zelo dobri skoki in zdaj grem z največjim veseljem preizkusiti, kaj nam bo prinesel Vikersund,« je radovedna Klinčeva.

Ema Klinec je radovedna, kaj jo čaka v Vikersundu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Ema Klinec je radovedna, kaj jo čaka v Vikersundu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Križnarjeva je bila s tem, kar je prikazala, delno zadovoljna. »Moj prvi skok je bil zelo lep, tega sem bila res vesela. S tem skokom grem naprej. Pri drugem pa je bil moja želja prevelika. Že takoj z odskočne mize sem si želela preveč, noga mi je ušla, zaradi česar nisem imela dovolj višine. Ker sem vlekla do konca, je bil posledično doskok slabši. Zelena črta je bila predaleč. To je šola za naprej. Sem pa vesela, da grem še vseeno z nasmeškom naprej,« je poudarila 23-letnica iz Delnic v Poljanski dolini.

Ob Niki Prevc (113 m in 111 m), ki prav danes praznuje 18. rojstni dan (pristala je na 24. mestu), je z 28. mestom točke za svetovni pokal osvojila tudi Maja Vtič (114 m in 108 m), praznih rok pa je na 31. mestu ostala Katra Komar (100,5 m). 

»Dolgo smo čakali, da se je tekma sploh začela, nato pa je minila v težkih in spremenljivih razmerah. Danes smo imeli malenkost manj sreče in znanja, zato tudi slabši rezultati. Zdaj odhajamo na preizkus letalnice. Ema Klinec že od začetka nosi majico vodilne na turneji. Kaj bo pokazala letalnica, bomo videli. Prednost 20 točk lahko pomeni veliko ali nič,« je pred odhodom v Vikersund dejal glavni trener slovenske ženske vrste Zoran Zupančič.

Althausova na vrhu že po uvodni seriji

Nemška smučarska skakalka Katharina Althaus je vodila že po uvodni seriji. S skokom, dolgim 131,5 metra, in zelo lepim doskokom v telemark si je zagotovila 11,1 točke prednosti pred drugouvrščeno Avstrijko Evo Pinkelnig (133 m). Na tretjem mestu je bila Norvežanka Silje Opseth (133,5 m).

Najvišje uvrščena Slovenka je bila Nika Križnar, ki je poletela kar 131 metrov daleč. Zbrala je 112,4 točke, kar jo je uvrščalo na sedmo mesto. Tik za njo je bila Ema Klinec (126,5 m), ki je za Althausovo zaostajala že za 21,5 točke. Nemška šampionka se je tako v seštevku norveške turneje vodilni Klinčevi približala na 16,1 točke.

V finale sta se od naših uvrstili tudi Maja Vtič (114 m) in Nika Prevc (113 m). Medtem ko je najizkušenejša slovenska skakalka po uvodni seriji zasedala 23. mesto, si je naša najmlajša reprezentantka še en nastop zagotovila s 26. mestom.

Katra Komar (100,5 m) ni ponovila zelo dobre ponedeljkove predstave, ko se je s 13. mestom veselila svoje najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu.

Anže Lanišek je spet zablestel v vsem sijaju. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Anže Lanišek je spet zablestel v vsem sijaju. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Lanišku kvalifikacije, najdlje poletel Zajc

Po ženski tekmi so v Lillehammerju izpeljali tudi kvalifikacije skakalcev, ki jih je v svojo korist odločil Anže Lanišek (137 m). »Moj tokratni skok je bil zelo dober. Ker sem imel na včerajšnji tekmi malce smole, sem toliko bolj vesel, da se mi je tokrat izšlo tako lepo,« je bil dobre volje 26-letni Domžalčan, ki je za kvalifikacijsko zmago prejel ček za 3000 švicarskih frankov.

Najdaljši skok je sicer uspel Timiju Zajcu (144 m), ki je moral v zraku spet zavirati, saj bi ga odneslo še dlje. Zaradi pristanka z velike višine njegov doskok ni bil najboljši, zaradi česar je prejel nižje ocene za slog, tako da je osvojil tretje mesto. Med oba slovenska asa se je vrinil vodilni v seštevku norveške turneje in svetovnega pokala, domači matador Halvor Egner Granerud (135 m). 

Zelo dober nastop je uspel tudi Žigi Jelarju (133 m), ki je bil osmi. Na jutrišnjo tekmo, ki se bo začela ob 16.30, so se zanesljivo uvrstili tudi preostali trije naši reprezentanti Lovro Kos (126 m/29. mesto), Rok Masle (124,5 m/31. mesto) in Domen Prevc (125,5 m/36. mesto).

Preberite še:

Komentarji: