Odličen začetek Prevca: šesti v kvalifikacijah!

Peter Prevc se je na tekme svetovnega pokala vrnil s skokom, dolgim 132 metrov, kar je bilo dovolj za visoko šesto mesto v kvalifikacijah. 
Fotografija: Peter Prevc je s kvalifikacijami opravil z odliko. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Peter Prevc je s kvalifikacijami opravil z odliko. FOTO: Blažž Samec/Delo

Najboljši slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je brez težav opravil kvalifikacije za svojo prvo tekmo svetovnega pokala po poškodbi in operacijah gležnja. V Engelbergu, kjer je v sezoni 2015/16 dvakrat zmagal, je skočil 132 metrov in se kot šesti zanesljivo uvrstil na sobotno tekmo. Pod goro Titlis je bilo danes uspešnih šest Slovencev.

Prevc, ki je nazadnje v svetovnem pokalu nastopil marca v Planici, nato pa po poškodbi gležnja preživel pravo kalvarijo, ki ga je od skokov oddaljila za več kot pol leta, je pred odhodom v Švico dejal, da se na prvi test pred novoletno turnejo odpravlja brez strahu. Želel si je, da bi v poolimpijsko zimo vstopil sproščeno in neobremenjeno.

To mu je tudi uspelo, današnji dosežek je potrditev, da je pod vodstvom Janija Grilca in Matevža Šparovca dobro treniral. Čeprav si konkretnih rezultatskih ciljev za prvi nastop ni zastavil, je dejal, da se mora najprej zanesljivo uvrstiti tekmo, kar mu je brez težav tudi uspelo.
 

Prekratek le Naglič


»100-odstotno se moram prebiti na tekmo, 90-odstotno v finale, 80-odstotno pa v 'top 20', za naprej pa še nisem razmišljal,« je pred odhodom v Švico dejal skakalni šampion, ki si je Švico izbral zato, ker Engelberg slovi kot najbolj stanovitno prizorišče glede vetra, snega, rutine ...

»Kar nekaj časa je minilo, da sem se res vrnil v karavano svetovnega pokala. S prvimi nastopi sem zadovoljen. Pred začetkom sem bil kar živčen, kako se bo vse izteklo, kako se bo začelo, a po opravljenem prvem skoku sem videl, da me preveč stvari ne more skrbeti in da grem lahko umirjeno iz skoka v skok,« je po uspešno prebitem ledu povedal najstarejši med brati Prevc.

Poleg Petra Prevca, ki je bil danes najboljši v slovenski vrsti, je zelo uspešno nastopil tudi Jernej Damjan (131 metra/124,1 točke), ki je bil v kvalifikacijah osmi, na tekmo so se uvrstili tudi Timi Zajc (128/118,1) kot 18., Domen Prevc (126,5/114,8) kot 23., Anže Lanišek (120/102,4) kot 42. in Žak Mogel (119/97), ki je bil 49. med kvalifikanti. Brez nastopa na tekmi je ostal le Tomaž Naglič (114,5/88,9), ki je tekmo končal na 54. mestu.

Kvalifikacije je dobil trikratni zmagovalec svetovnega pokala to sezono, Japonec Ryoyu Kobayashi (137/134,4).
Sobotna tekma v Engelbergu, ki je tradicionalno zadnja postojanka pred novoletno turnejo štirih skakalnic, bo na sporedu s prvo serijo ob 16. uri, nedeljska tekma pa bo ob 14.15. Kvalifikacije zanjo bodo ob 12.45.

Komentarji: