Peter Prevc ostaja na treningu do – nadaljnjega

Svetovni pokal v smučarskih skokih se nadaljuje v Zakopanah.
Fotografija: Jurij Tepeš (levo) bo dobil prvo priložnost v svetovnem pokalu po lanski Planici, Peter Prevc (desno) ostaja doma, Anže Semenič (v sredini) pa je z 10. in 15. mestom na zadnjih dveh tekmah dosegel svoja najboljša rezultata zime. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Jurij Tepeš (levo) bo dobil prvo priložnost v svetovnem pokalu po lanski Planici, Peter Prevc (desno) ostaja doma, Anže Semenič (v sredini) pa je z 10. in 15. mestom na zadnjih dveh tekmah dosegel svoja najboljša rezultata zime. Foto Roman Šipić

V prejšnji sezoni je slovenska moška skakalna reprezentanca doživela najbolj zvezdne trenutke v svetovnem pokalu v Zakopanah, kjer sta na posamični tekmi Anže Semenič in Peter Prevc osvojila 1. in 3. mesto v vetrovni loteriji. Ponovitev rezultata ta konec tedna se zdi znanstvena fantastika – tudi vremenska napoved kaže na mirnejšo tekmo –, naši skakalci se ta čas borijo za uvrstitve med deseterico. V primerjavi z zadnjo postajo v Predazzu je v šestčlanski ekipi prišlo do dveh sprememb, saj sta doma ostala Peter Prevc in Jernej Damjan.

Potem ko je Peter Prevc predčasno končal novoletno turnejo, je pred odhodom v Predazzo zatrjeval, da se je njegovo stanje izboljšalo, hkrati pa tudi ugotavljal, da mu nihče več ne verjame, da je dobro pripravljen ... V dolini Fiemme je nato vpisal 40. in 53. mesto in takoj je padla odločitev, da ne bo potoval na naslednje tekme svetovnega pokala. »Peter bo ostal doma do nadaljnjega, težko pa natančno povem, do kdaj bo to. Na tekme bo spet šel, ko bomo opazili precejšen napredek in ko bo stabilen, ker zdaj to ni. Tudi ko bo napredoval, bo vse skupaj še nekaj časa utrjeval. Lahko gre namreč stanje na bolje, a če ne utrdi tega, pride na novo skakalnico, pride na tekmo in pozabi vse, kar je bilo narejeno. Mora priti do avtomatizma,« pojasnjuje glavni trener Gorazd Bertoncelj, presenečen nad tem, kar se je dogajalo zadnji čas, saj je bil Engelberg prvi in zadnji dan kar spodbuden, potem pa se je začelo vse skupaj rušiti.

»Peter je izgubil pravi občutek. Dejstvo je tudi, da je med njegovima gležnjema še vedno razlika in vse skupaj je pripeljalo do težav v počepu, iz katerih pa potem izvira še marsikaj. Skozi trening, vaje mora zdaj spet dobiti ravnotežje, sproščenost, zaupanje,« pravi Bertoncelj za Prevca, ki bo doma vadil pod vodstvom Janija Grilca in Matevža Šparovca. Čez dva do tri tedne bo bolj jasno, kdaj bo spet začel tekmovati, kar pomeni, da bo izpustil polete v Oberstdorfu, o tem, da ne bi v tej sezoni več tekmoval, Bertoncelj še ni razmišljal. Je pa na novoletni turneji na vprašanje, ali razmišlja, da bi Petra Prevca umaknil do svetovnega prvenstva, dejal, da ne, zdaj se zdi to vedno bolj realna možnost.


Nimamo šestih kakovostnih skakalcev


Peter Prevc je dopolnil zares zveneč seznam imen, ki jih v Zakopanah ne bo zaradi slabe forme, saj bodo poljsko postojanko izpustili tudi Severin Freund, Gregor Schlierenzauer, Daniel Andre Tande in Andreas Wellinger. Po Prevčevih stopinjah je šel tudi njegov reprezentančni kolega Jernej Damjan, ki mu v tej sezoni ne gre in ne gre, pričakovati je bilo, da se bo za tekmovalni premor odločil že po novoletni turneji. »Težava je, ker ta čas preprosto nimamo šestih kakovostnih skakalcev,« je Bertoncelj pojasnil, zakaj sta se z Damjanom šele v Italiji odločila, da ne bo nadaljeval, potem ko nikogar ne zadovoljuje, da se le sem ter tja prebije med dobitnike točk. Le štirikrat mu je to uspelo v tej sezoni, skupno jih je zbral 32 in je 36. v razvrstitvi svetovnega pokala.

Ogrodje ekipe za Zakopane tako tvorijo Timi Zajc, Anže Semenič in Anže Lanišek. Tu je še povratnik po poškodbi Tilen Bartol, od katerega glavni trener ne pričakuje takojšnjega preboja, ampak postopno vračanje, prav tako se vrača Domen Prevc, ki je razočarano končal novoletno turnejo na polovici, potem ko je dvakrat obstal v kvalifikacijah. »Na treningu je bilo vse skupaj bolj obetavno, a težko karkoli napovedujem. Naj nas preseneti,« pravi o vedno nepredvidljivem najmlajšem Prevcu Bertoncelj, ki se je tokrat priložnost odločil dati tudi izkušenemu Juriju Tepešu, ki je nazadnje na tekmah svetovnega pokala nastopil lani v Planici. Gotovo bi si priložnost prej zaslužil Žiga Jelar, a so se v slovenskem vodstvu odločili, da bo po dobrem nastopu (1. in 2. mesto) v celinskem pokalu v Bischofshofnu nadaljeval na tej ravni tekmovanj in skušal Sloveniji za naslednjo periodo svetovnega pokala zagotoviti dodatno, sedmo kvoto. »Naslednja perioda se začne s poleti v Oberstdorfu, tam bodo tri tekme in res bi bilo fino, če bi lahko tam nastopilo sedem naših skakalcev,« je še pojasnil glavni trener.

Spored v Zakopanah, danes: 16.00 – uradni trening, 18.00 – kvalifikacije; jutri: 15.00 – poskusna serija; 16.15 – ekipna tekma; nedelja: 15.00 – poskusna serija; 16.00 – posamična tekma.

Preberite še:

Komentarji: