Pisana druščina nabirala točke, manjkal le presežek

Pri slovenski reprezentanci viden korak navzgor, a cilji bodo na naslednji etapi višji. Jutri že ob 9.30 kvalifikacije v Švici.
Fotografija: Alenka Čebašek je ob selitvi iz Italije v Švico naša najbolje uvrščena tekačica v seštevku turneje – 19. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Alenka Čebašek je ob selitvi iz Italije v Švico naša najbolje uvrščena tekačica v seštevku turneje – 19. FOTO: Matej Družnik

Dobbiaco – Slovenski tabor je uvodno prizorišče 13. novoletne turneje v smučarskem teku zapuščal dobre volje, a še zdaleč ni bilo tako prešerno kot med Rusi. Ti so Dobbiacu na Južnem Tirolskem pomahali v slovo po nedeljskem dvojnem zmagoslavju, tako v ženski konkurenci kot tudi v moški. Tour de Ski se bo nadaljeval jutri v Švici. Kvalifikacije šprinta s prosto tehniko bodo že ob 9.30, izločilni boji pa ob 12. uri.

Če bi se ozrli k beri naše reprezentance, potem že hiter pogled k semaforju prvih dveh tekem na prestižni turneji razkriva zelo pisano druščino slovenskih dobitnikov točk, obenem pa izostanek vsaj enega vrhunskega dosežka.

Tokrat se je v izločilne boje na Južnem Tirolskem uvrstilo vseh pet slovenskih reprezentantk, ob njih med tekači še Miha Šimenc, reprezentančno vodstvo je bilo ponosno ob spoznanju, da se je šesterica zapisala med dobitnike točk. In podobno prednovoletno darilo je nato sledilo še včeraj, saj so bile na zahtevni desetkilometrski preizkušnji tri Slovenke v tekmi med tisto izbrano druščino, ki je Dobbiacu mahala v slovo s točkami: Alenka Čebašek je s 17. mestom ponovila dosežek s tekme na razdaljo v Davosu, Anamarija Lampič (24.) je prvič v sezoni v tej disciplini – in povrhu še v njej ne preveč ljubi prosti tehniki – osvojila točke, Eva Urevc se je kot novinka med elito svetovnega pokala v smučarskem teku hitro znašla in se kot 25. že drugi dan zapored uvrstila v »top 30«.

Za to druščino dobitnic točk sta med Slovenkami zaostali Katja Višnar (54; dan prej v šprintu naša najboljša, 13.) in Vesna Fabjan (62.). Tudi MIha Šimenc, ki pridno nabira točke na najkrajših preizkušnjah, ni bil kos izzivu tekme z zahtevnimi vzponi, med 103 nastopajočimi je bil 93.


V Švico vsi, v Nemčijo le polovica


»Lepo smo vstopili v Tour, premišljeno in temeljito se ga bomo morali lotiti v nadaljevanju. Tokrat je za nas spored prvih dni ugoden, saj sta na seznamu uvodnih treh tekem dva šprinta,« nam je dejal glavni reprezentančni trener Nejc Brodar, preden je vstopil v kombi izbrane vrste, s katerim se je ta iz Dobbiaca preselila na naslednje prizorišče turneje, Val Müstair v Švici. Tam bo nastopilo vseh šest, ki so branili slovenske barve tudi na premieri, po tej drugi postaji se bo naša ekipa zmanjšala za polovico: v Oberstdorfu, 2. in 3. januarja, bodo Čebaškova, Lampičeva in Urevčeva, v domovino se bodo vrnili Šimenc, Višnarjeva in Fabjanova. Po nekaj letih naj bi imela Slovenija tudi kakšno tekmovalko v zadnji etapi, na znamenitem vzponu na Alpe Cermis nad dolino Fiemme, a do takrat, 6. januarja, je pred karavano še cel kup pasti in zahtevnih nalog.

»Če bi zdaj izbirala med udeležbo na tem izjemnem vzponu ali pa treningu za konkurenčno nadaljevanje sezone v Dresdnu (12. in 13. t. m.; o. p.), bi se odločila za prvo,« ne skriva ambicij Anamarija Lampič, sedmouvrščena na zadnjih OI in sploh udarni up slovenske tekaške prihodnosti. Toda v uvodnem mesecu te sezone ji zlepa ni šlo po željah, tokrat je bilo vendarle drugače: »Grizla sem od štarta to cilja, očitno se mi zdaj le odpira. V strnjenem sporedu Toura pa je zelo pomembno regeneracija, z njo ustrezno prehranjevanje za hitro vrnitev moči.«



Med Slovenkami je ob selitvi iz Italije v Švico v seštevku turneje najvišje Čebaškova, 19., včeraj ni skrivala navdušenja nad odlično pripravljenimi smučmi. Tudi Evi Urevc, novinki med elito iz Krnice, torej tik pod Pokljuko, se je smejalo ob novih točkah, ki jih je pogumno napovedala že po sobotnem šprintu.


Ruske solze sreče


Ob uvodu v turnejo so po skandinavski soboti (šprinta sta pripadla Norvežanu Klæbeu in Švedinji Nilssonovi) blesteli Rusi. Kar trije so bili med udarno četverico moške preizkušnje na 15 km, zmage se je veselil Sergej Ustjugov, eden tisth ruskih olimpijskih kandidatov, ki so jim pri MOK prepovedali nastop v Pjongčangu. Pred dvema letoma je zmagal na Touru, Natalija Neprjajeva, včeraj najboljša na 10 km, pa v Dobbiacu včeraj ni skrivala veselja ob svoji prvi zmagi nasploh za svetovni pokal. Legendarna Jelena Välbe, zdaj predsednica ruske zveze za smučarski tek, je ob podvigu 23-letnice točila solze sreče …

Komentarji: