Rekordna zmaga Mikaele Shiffrin, brez Slovenk v finalu

Nadaljevanje svetovnega pokala v alpskem smučanju z ženskim slalomom v Leviju s staro protagonistko na vrhu
Fotografija: Mikaela Shiffrin je slavila 41 slalomsko zmago v svetovnem pokalu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je slavila 41 slalomsko zmago v svetovnem pokalu. FOTO: Reuters

Nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju se po veleslalomskem uvodu v Söldnu ta konec tedna nadaljuje z ženskim in moškim slalomom v Leviju.

Po tritedenskem premoru bo na Finskem nastopilo šest slovenskih smučarjev in smučark. Danes so se na startu ženskega slaloma zvrstile Meta Hrovat (startna številka 19), Maruša Ferk (39), Ana Bucik (40) in Neja Dvornik (47), v nedeljo pa na moški preizkušnji smučata Štefan Hadalin in Žan Kranjec.
 

Slab nastop slovenskih deklet


Danes je slalom s startno številko ena sicer začela ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin. Ta je sproščeno odpeljala svoj prvi nastop, a na koncu niti ni bila zadovoljna z izvedbo na zelo zahtevni progi. Po prvi vožnji je sicer zasedala drugo mesto, saj jo je za 13 stotink sekunde prehitela odlična Slovakinja Petra Vlhova.

Tretja Avstrijka Katharina Truppe je zaostala že za 99 stotink. Meta Hrovat, najboljša slovenska slalomistka, je netekoče in s preveč napakami odsmučala prvi nastop, z zaostankom 4,34 sekunde je pristala v ozadju razvrstitve, na 48. mestu, s tem se ni uvstila v finalni nastop najboljše trideseterice.

Meta Hrovat se ni znašla na zahtevni slalomski progi v Leviju. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Meta Hrovat se ni znašla na zahtevni slalomski progi v Leviju. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Druga Slovenka, ki se je spustila po progi, Maruša Ferk, je z zaostankom 3,48 sekunde osvojila 34. mesto. Bolje je s progo opravila Ana Bucik, uvrstila se je na 31. mesto (+3,41).

Zadnja od slovenskih smučark, Neja Dvornik, pa je končala na 46. mestu, zaostanek je bil 4,25 sekunde. Tako se nobeni od Slovenk ni uspelo prebiti v drugi, finalni nastop.


Tudi lani najboljša ameriška zvezdnica


Lani je bila na Laponskem najboljša Slovenka Hrovatova, ki je zasedla 12. mesto, druga finalistka Maruša Ferk pa 22. Zmagala je Shiffrinova. Ta je triumf ponovila tudi letos, saj je Vlhova v drugi vožnji storila napako in morala predčasno končati nastop.

Američanka je slavila rekordno 41 zmago v slalomih za svetovni pokal, s čimer je prehitela Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je v moški konkurenci dobil 40 slalomov.

Najboljše v Leviju: Shiffrinova v sredini, levo Holdenerjeva, desno Truppejeva. FOTO: Reuters
Najboljše v Leviju: Shiffrinova v sredini, levo Holdenerjeva, desno Truppejeva. FOTO: Reuters


»O Stenmarkovem dosežku nisem razmišljala. Nihče me ni spraševal o tem, kar je lepo. Petra je odlično smučala, imela je težak start v sezono po bolezni, a je bila danes odlična in prepričana sem, da se bo hitro vrnila.

Za zmago sem imela malce sreče, a sem zadovoljna s svojim smučanjem,« je povedala 24-letna Američanka.
 

Pröllova oddaljena le še zmago


Shiffrinova je na večni lestvici trenutno na tretjem mestu z 61 zmagami v svetovnem pokalu, Avstrijka Annemarie Moser-Pröll je zdaj oddaljena le še eno zmago. Prva je Američanka Lindsey Vonn z 82.

Ameriška šampionka sicer napada četrti veliki kristalni globus zapored, mali kristalni globus za slalom pa sedmič.

Na koncu je v Leviju Mikaela Shiffrin za 1,78 sekunde prehitela drugouvrščeno Švicarko Wendy Holdener, ta je bila po prvi vožnji šesta, tretje mesto, prve stopničke v karieri, si je prislužila Avstrijka Katharina Truppe (+1,92).

Izide ženskega slaloma iz Levija lahko vidite tukaj
 

Popraviti vtis


Glavni trener ženske smučarske reprezentance Janez Slivnik ni zadovoljen. FOTO: Roman Šipić/Delo
Glavni trener ženske smučarske reprezentance Janez Slivnik ni zadovoljen. FOTO: Roman Šipić/Delo


Ženska sezona, v kateri bo 40 preizkušenj, se nadaljuje že prihodnji konec tedna z veleslalomom in slalomom v Killingtonu, kjer bodo Slovenke zagotovo želele popraviti blede nastope s Finske.

»Iz Finske potujemo neposredno v ZDA, kjer bomo skušali popraviti slab vtis. Z izjemo Neje Dvornik, ki ostaja na stari celini in bo tekmovala v evropskem pokalu, vse druge tekmovalke, ki so smučale v Leviju in Söldnu, potujejo tudi na naslednji dve tekmi,« je po tekmi povedal glavni trener slovenske ženske reprezentance Janez Slivnik.

Komentarji: