Slovenca se na domači strmini nista strmo povzpela na vrh

Kranjska Gora je gostila deveti moški veleslalom sezone svetovnega pokala 2020/21, zmagal je Odermatt, Hadalin 18., Kranjec 22.
Fotografija: Štefanu Hadalinu v kranjskogorskem veleslalomu v hrbet ni gledalo veliko tekmecev. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Štefanu Hadalinu v kranjskogorskem veleslalomu v hrbet ni gledalo veliko tekmecev. FOTO: Matej Družnik

Slovenska alpska smučarja Žan Kranjec in Štefan Hadalin ne moreta biti zadovoljna z opravljenim v veleslalomu na jubilejnem 60. pokalu Vitranc. Kranjec in Hadalin sta precej zaostala za najhitrejšimi smučarji v Kranjski Gori.

image_alt
Prijela se je kultura: porabimo toliko, kot imamo. In nič več.


Zmagal je Švicar Marco Odermatt, na prvo mesto razpredelnice je skočil s četrtega mesta na prvi progi. Za dvojno švicarsko zmago je na drugem mestu poskrbel Loic Meillard (+1,06). Tretji je bil Avstrijec Stefan Brennsteiner (+1,09). Štefan Hadalin je bil najboljši Slovenec na 18. mestu, Žan Kranjec je domačo veleslalomsko preizkušnjo končal na 22. mestu. Domača aduta na prvi progi nista bila konkurenčna najboljšim.

Oba sta zaostala več kot dve sekundi, zasedala pa sta 19. in 29. mesto. V drugo je Hadalin v celoti izrabil dejstvo, da je bil drugi na startu, imel je drugi čas finala, ter dobil slovenski dvoboj s Kranjcem, a izgubil boj za mesto na finalnem veleslalomu sezone. Odermatt je z zmago in 625 točkami, zmagal je z najboljšim časom finala, prevzel tudi vodstvo v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Marco Odermatt je po švicarsko suvereno opravil z s slovenskima progama. FOTO: Matej Družnik
Marco Odermatt je po švicarsko suvereno opravil z s slovenskima progama. FOTO: Matej Družnik


Francoz Alexis Pinturault na drugem mestu zaostaja 25 točk. V skupnem seštevku je Pinturault (1100 točk) ohranil mesto vodilnega, vendar pa Odermatt na drugem mestu zaostaja zgolj 31 točk. Kranjec je tudi po predzadnjem veleslalomu sezone obdržal sedmo mesto v seštevku discipline, Hadalin je veleslalomsko sezono končal na 29. mestu.

»Prvo smučanje je bilo dobro za podatke za napad v drugem, dobil sem občutke in vedel, kako se lotiti druge proge. Postavil jo je švicarski trener, v bistvu je le prestavil vrata, zamiki in hitrost pa so ostali enaki, tako da menim, da sem se zelo dobro prilagodil in opravil zelo solidno vožnjo,« je dejal Štefan Hadalin.
 

Želel veliko več


»Zagotovo sem si želel veliko več. Na prvi progi sem našel kar nekaj časa, kjer bi se lahko izboljšal. Občutek je bil, da sem v drugi to storil bolje, a videti je, da nisem imel tiste hitrosti, ki bi si jo želel. Moral bom vse skupaj pogledati in analizirati, kaj je šlo narobe, kaj bi moral bolje storiti. A tako je, nimamo kaj, gremo naprej,« je ocenil Žan Kranjec.

Slovenska aduta Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta bila pred tekmo dobro razpoložena. FOTO: Matej Družnik
Slovenska aduta Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta bila pred tekmo dobro razpoložena. FOTO: Matej Družnik


Glavni slovenskei trener za tehnične discipline Klemen Bergant je dodal: »Štefan bo dobil pozitivno oceno, to je enkrat ena. Odpeljal je enega svojih boljših veleslalomov, na drugi progi je bil boljši le tisti, ki je bil danes za tri razrede boljši od vseh drugih. Štefan je imel drugi čas in si naredil super dan. S tem rezultatom je tudi končal med najboljšimi tridesetimi veleslalomisti, vemo pa, da je začel s sedemdesetega mesta na lestvici FIS.

Pri Žanu se je danes pokazalo dogajanje celotne sezone, vse njegove težave so udarile ven, takšne in drugačne. Boril se je, a ni našel tistega pravega načina, s katerim si bil lahko hiter. Ni se znašel ne na prvi, ne na drugi progi. Če sem odkrit, sem to pričakoval že kakšno tekmo prej, od takrat ko se je vrnil na svetovnem prvenstvu.«
 

Zadnji test pred finalom v Lanzerheideju


Kranjska Gora je zadnje prizorišče pred veleslalomskim finalom sezone v Lenzerheideju, kamor se bo odpravilo 25 najboljših veleslalomistov sezone. V moškem delu karavane se odvija vznemirljiv boj za veliki kristalni globus, ki ga bodo v Lenzerheideju podelili najboljšemu v skupnem seštevku vseh tekem svetovnega pokala v iztekajoči se sezoni. V nedeljo bo v Kranjski Gori na sporedu še slalom.

Preberite še:

Komentarji: