Slovenski dan: Jelarja, Zajca in Laniška je ugnal le Kraft

Avstrijec je slavil tesno zmago na tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih na napravi Heini Klopfer.
Fotografija: Žiga Jelar je zaostal za zmagovalcem za zgolj 1,7 točke. FOTO: Christof Stache/AFP
Odpri galerijo
Žiga Jelar je zaostal za zmagovalcem za zgolj 1,7 točke. FOTO: Christof Stache/AFP

Avstrijec Stefan Kraft je s 413 točkami slavil tesno zmago na tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih na napravi Heini Klopfer v Oberstdorfu. Tik za svetovnim rekorderjem so se zvrstili trije Slovenci. Žiga Jelar je na drugem mestu zaostal za zgolj 1,7 točke, svetovni podprvak iz Vikersunda Timi Zajc (400) je bil tretji, Anže Lanišek (398,5) pa četrti.

Kraft, ki je na vrhu pokvaril trojno slovensko zmago, je slavil svojo 25. zmago v svetovnem pokalu, zahvaljujoč kompenzacijskim točkam v primerjavi Jelarjem, ki se je drugič v karieri povzpel na zmagovalni oder svetovnega pokala. »Res sem vesel, da sem po dveh letih spet stopil na zmagovalne stopničke. Stvari so se lepo odvile, veselim se jutrišnjega dne oziroma naslednjih poletov,« je bil po uspehu kratek Jelar, za katerega je današnji podvig brez dvoma obliž na rane v težki sezoni. Na zaključnih pripravah pred olimpijsko sezono je bil pozitiven na covid-19 in tako močno zbolel, da je moral poiskati tudi zdravniško pomoč.

Junaki današnje tekme, z leve Žiga Jelar, Stefan Kraft in Timi Zajc. FOTO: Christof Stache/AFP
Junaki današnje tekme, z leve Žiga Jelar, Stefan Kraft in Timi Zajc. FOTO: Christof Stache/AFP

Štiriindvajsetletnik se je v reprezentanco A vrnil za 70. novoletno turnejo, vendar se mu nastop ni izšel po željah, ostal je tudi brez olimpijskih iger v Pekingu. V zadnjem delu sezone je lovil formo v celinskem pokalu, dobri skoki pa so mu prinesli novo priložnost v finišu sezone.

Uspešni tudi drugi Slovenci

Za njim sta se zvrstila še Zajc in Lanišek, ki je dokončno »pokoril« tudi letalnice. Kot je Domžalčan dejal pred odhodom v Nemčijo, so se zdaj časi na letalnicah spremenili, potem ko je v Vikersundu na posamični tekmi zasedel peto mesto. »Za mano je lep dan na letalnici. Žal sem zasedel nehvaležno četrto mesto. Ne glede na vse, sem zelo zadovoljen. Jutri bom popravil napake in bo mogoče še kaj več,« je dejal Lanišek, Zajc pa je dodal: »Za mano je še en super dan. Zelo sem vesel, da sem ohranil formo iz Vikersunda, da še znam leteti. Danes je bilo dovolj za tretje mesto.«

Timi Zajc je bil razumljivo vesel današnjega uspeha. FOTO: Christof Stache/AFP
Timi Zajc je bil razumljivo vesel današnjega uspeha. FOTO: Christof Stache/AFP

Na predzadnjem prizorišču sezone so dobro leteli tudi drugi slovenski skakalci, v najboljši deseterici je polete končal še Peter Prevc (383,8 točke), ki je bil osmi. Cene Prevc (351,6) je zasedel 24. mesto, Domen Prevc (341,1) 27., Lovro Kos (336) pa je v finalu po ponesrečenem poletu zdrsnil na 28. mesto.

V nedeljo bo v Oberstdorfu prav tako ob 16. uri še ena posamična tekma. Nato pa se bodo skakalci preselili le še na tradicionalni finale sezone v Planici. V dolini pod Poncami bodo na letalnici bratov Gorišek na sporedu zadnje tri tekme sezone; dve posamični in moštvena.

Preberite še:

Komentarji: