Smuk (M): Zmaga Kildeju, grd padec Gisina

Na petkovem superveleslalomu so vsi štirje Slovenci prišli do točk, tokrat pa le Čater s 25. mestom.
Fotografija: Klemen Kosi v tej sezoni niza dobre izide v hitrih disciplinah. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Klemen Kosi v tej sezoni niza dobre izide v hitrih disciplinah. FOTO: AFP

Na progi v Val Gardeni v osrčju Dolomitov so se v petek slovenski smučarji izkazali in se zvrstili od 17. do 20. mesta, kar je najboljši ekipni uspeh Slovencev na tekmah svetovnega pokala v hitrih disciplinah. Tokrat jih na progi v Val Gardeni čaka še smuk, na njih je doslej v tej sezoni največ pokazal Klemen Kosi. 

V boju za zmago je po petkovi zmagi nesporni favorit Aksel Lund Svindal, ki kljub kroničnim težavam s kolenom še vedno zna smučati precej hitreje od konkurence. 

Najboljšo štartno številko med Slovenci ima Martin Čater, ki se bo na progo podal s štartno številko 29, Klemen Kosi ima številko 36, Miha Hrobat 48 in Boštjan Kline 51. 
 

Strašljiv padec Gisina


Tekma v Val Gardeni je potekala zelo hitro, v vodstvu je Alexander Aamodt-Kilde, ki je vse tekmece zaenkrat premagal za več kot osem desetink, od favoritov pa je na štartu le še njegov rojak Aksel Lund Svindal. Tik pred njim je šel na progo Marc Gisin, ki je pred prelomnico in slovitimi kameljimi grbinami prekrižal smuči in padel. 

Z veliko hitrostjo je odletel čez prelomnico in po dolgem letu silovito priletel na tla, takoj je izgubil tudi zavest. Gisina je nekaj časa še premetavalo, nato se je na manj strmem delu ustavil in obležal. Zdravniška služba je bila hitro ob njem, pripravljen je tudi helikopter, da ga odpelje v bolnišnico, drugih informacij o stanju nesrečnega Švicarja pa zaenkrat ni. Po slabe pol ure čakanja so ga vendarle odpeljali v bolnišnico.

Dolgo čakanje je pustilo sledi tudi pri izkušenem Svindalu, ki je skozi celo progo nabiral zaostanek in v cilj prišel kot šesti. Kilde je lahko začel slaviti zmago. Mesti na odru za zmagovalce ob Kildeju držita še Max Franz in Beat Feuz. Kot prvi Slovenec se je na progo podal Čater, ki s Saslongom ni imel težav, lepo je ukrotil grbine, čeprav je vidljivost slabša kot pri prvih številkah, a je od prvega do zadnjega merjenja vmesnega časa izgubljal v primerjavi s Kildejem. Ciljno črto je prečkal na 18. mestu, nekaj točk bo dobil, ne bo pa tako visoko kot včeraj. Na koncu je zasedel 25. mesto in osvojil prve letošnje točke v smuku.

Miha Hrobat je tekmo končal na 36. mestu (+2,69), Klemen Kosi (+3,05) in Boštjan Kline (+3,07) sta se uvrstila na 45. in 47. mesto. 

Komentarji: