Zahtevno, ko se tepeta dve panogi

Najboljša slovenska nordijska kombinatorka domači adut za SP v dolini pod Poncami.
Fotografija: V lanskem letu je bila skupno prva v poletni veliki nagradi. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
V lanskem letu je bila skupno prva v poletni veliki nagradi. FOTO: Marko Feist

Nordijska kombinacija je sila zahteven šport. Moraš biti dober tako v skokih kot v teku, to pa nista panogi, ki se (normalno) dopolnjujeta. Tudi glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus pravi, da gre za šport, v katerem se med seboj tepeta dve disciplini. Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici pa Slovenija v nordijski kombinaciji ne bo le statistka, z Emo Volavšek ima adutinjo za zanesljivo uvrstitev med deseterico.

Dvajsetletna članica SSK Ilirija je na svoji športni poti v svetovnem pokalu že stala na stopničkah, v prejšnji sezoni je bila decembra druga v avstrijskem Ramsauu, marca pa tretja v Schonachu v Nemčiji. Iz sezone 2021/22 ima še po eno četrto in peto mesto ter pet uvrstitev med najboljšo deseterico. V tej sezoni je imela položaj med desetimi najboljšimi v osmih primerih, vrh je bilo 6. mesto. Je bila pa predlani tudi skupno druga na poletni veliki nagradi, lani je v tem tekmovanju celo zmagala. Volavškova je v zadnji zimski sezoni v skupni razvrstitvi svetovnega pokala zavzela izjemno tretje mesto, v tej je ta čas deseta.

Ema Volavšek lahko z nekaj sreče na SP v Planici plane tudi po kolajni. FOTO: Marko Feist
Ema Volavšek lahko z nekaj sreče na SP v Planici plane tudi po kolajni. FOTO: Marko Feist

Težko združevanje

Tako kot večina kombinatorcev je seveda začela s smučarskimi skoki, kajti lažje je pozneje dodati še teke kot skoke. V tekih se kombinatorka z Vrha nad Želimljami odlikuje, v skokih pa je napredovala, odkar (že dve leti) sodeluje z Goranom Janusom, slednji je seveda nekdanji glavni trener slovenskih smučarskih skakalcev.

»S skoki sem se začela ukvarjati precej pozno, šele pri 12 letih. Ker so pri SSK Ilirija v vadbo vključevali tudi tek z rolerji in smučmi in ker mi je šlo dobro od nog, so me prepričali za vstop v nordijsko kombinacijo,« pove Ema Volavšek. In hkrati tudi razloži, zakaj je ta zimskošportna panoga tako zahtevna.

»Po eni strani moraš, ko gre za skoke, biti lahek in eksploziven, po drugi močan in vzdržljiv. Težko je najti pravo zmes. Enako je tudi s prehranjevanjem, kot skakalka moram jesti drugače kot tekačica in obratno. Če želim skakati daleč, moram biti čim bolj suha, kot takšna pa seveda ne morem dolgo hitro teči. To je težko združevati,« pojasni in pripomni, da ji je pri omenjenem zelo pomagala nutricionistka.

Izboljšati 20. mesto

Eno so apetiti pri hrani, obstajajo tudi takšni po rezultatih. »Moji so se povečali. Še posebej pri skokih lahko še napredujem,« pravi tekmovalka v nordijski kombinaciji, ki ji grozi celo črtanje s programa zimskih olimpijskih iger. Ženske kombinacije na največji športni prireditvi še ni bilo.

Ema Volavšek je sodelovala na premierni izvedbi nordijske kombinacije za ženske na SP v nordijskem smučanju v Oberstdorfu leta 2021, končala je na 20. mestu, trojno zmago so slavile Norvežanke. Vikinška šampionka Gyda Westvold Hansen je tudi tokrat glavna kandidatka za zlato, sestrična zdaj upokojene tekaške legende Therese Johaug je zmagovalka skupne razvrstitve svetovnega pokala iz prejšnje sezone, v tej zimi je na devetih dosedanjih tekmah zmagala ... prav tolikokrat!

Komentarji: