V biatlonu nov sistem točkovanja

Zmagovalec tekme svetovnega pokala je do zdaj dobil 60 točk, po novem jih bo 90. Drugo mesto, ki je bilo prej vredno 57 točk, bo zdaj 75, tretje 60 (prej 48).
Fotografija: Biatloncem se bo točkovno splačalo, da na tekmah bolje streljajo. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Biatloncem se bo točkovno splačalo, da na tekmah bolje streljajo. FOTO: Matej Družnik

Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je spremenila sistem točkovanja, ki bo začel veljati že v novi sezoni svetovnega pokala, prav tako pa bo opravila določene korekcije pri razdelitvi denarnih nagrad v svetovnem pokalu, je zapisano na njeni spletni strani. Svetovno prvenstvo v biatlonu odslej ne bo več štelo za točke svetovnega pokala, hkrati pa bo po novem vsaka tekma svetovnega pokala točkovana. S tem želi IBU okrepiti vlogo svetovnega prvenstva. Zmagovalec tekme svetovnega pokala je do zdaj dobil 60 točk, po novem jih bo 90. Drugo mesto, ki je bilo prej vredno 57 točk, bo zdaj 75, tretje pa 60 (prej 48). Točk bo enako kot doslej deležno prvih 40 tekmovalcev, razen v tekmah s skupinskim startom, kjer je nagrajenih le prvih trideset.

Mednarodna biatlonska zveza je zapisala, da želi s to spremembo uravnotežiti svetovni pokal, tako da imajo možnost za skupno zmago tudi tekmovalci, ki morajo zaradi poškodbe ali drugega razloga izpustiti določeno število tekem. IBU bo bolj pravično razdelila tudi nagradne sklade, tako da bodo do finančnih nagrad prišli tudi nižjeuvrščeni tekmovalci. Mednarodna biatlonska zveza je še sporočila, da se po treh leti delovanja z mesta generalnega sekretarja zveze umika Šved Niklas Carlsson, novi športni direktor zveze pa je postal Nemec Daniel Böhm.

Komentarji: