Vodstvo alpincev se je dogovarjalo s figo v žepu

Najboljši smukač v zgodovini slovenskega športa Andrej Jerman svojega znanja ne bo širil na podmladek doma, ostaja v Oslu.
Fotografija: Andrej Jerman, ki je pred 11 leti dosegel zgodovinsko zmago v smuku za slovensko smučanje, bo še naprej delal na Norveškem. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Andrej Jerman, ki je pred 11 leti dosegel zgodovinsko zmago v smuku za slovensko smučanje, bo še naprej delal na Norveškem. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Še pred dnevi se je zdelo, da se v pogon smučarske zveze vrača najuspešnejši smukač v zgodovini slovenskega športa Andrej Jerman. Neuradno se je z vodstvom dogovoril, da bo po treh sezonah trenerskega službovanja v otroškem klubskem programu na Norveškem svoje znanje in izkušnje zdaj prenesel na podmladek doma. Nedavni klic na zvezo mu je razkril, da se je vodstvo dogovarjalo s figo v žepu.
 

Avtoriteta mladim smučarjem


Tržičan, ki je leta 2007 dosegel zgodovinsko smukaško zmago v svetovnem pokalu in se po prvencu še trikrat povzpel na stopničke, je že lani izrazil željo, da bi se, če bi se pojavila priložnost, vrnil v slovenski pogon. S predsednikom alpskega odbora in zbora Iztokom Klančnikom in vodjo panoge Miho Verdnikom so se začeli pogovori. »V treh sezonah trenerskega dela na Norveškem sem se veliko naučil,« je povedal Jerman, ki je bil v klubu Ready iz Osla vodja programov in trener ekipe do 16 let.

»Povsem drugače je, ko delaš v svetovnem pokalu ali v otroškem smučanju. Pri drugem se vsega lotevaš v temelju, mlade smučarje ne izoblikuješ le tehnično, ampak tudi osebnostno. Zelo bi me veselilo, če bi to lahko delal v domačem okolju. Pomembno se mi zdi, da mladi v trenerju vidijo avtoriteto, človeka, ki ima tekmovalne in trenerske izkušnje, nekoga, ki je s trdim in predanim delom nekaj dosegel. Pogrešam mentorstvo. Pa ne samo v športu. To, da ti mladi zaupajo, ti verjamejo, ko nekaj rečeš; da vedo, da ni iz trte izvito, ampak drži,« je pojasnjeval. Otrokom in staršem je na Norveškem pogosto poudaril, da v športu ni bližnjic. »To ne velja zgolj za tekmovalce, ampak tudi za trenerje. Tudi kot trener moraš rasti, imeti dobro osnovo, da se lahko postopoma razvijaš,« je razmišljal o svojem poslanstvu po končani športni poti.

Po koncu kariere se je iz tekmovalca prelevil v pomočnika trenerja v smukaški ekipi znotraj slovenske A-vrste. Po sezoni 2014/2015, v kateri je vodstvo SZS trenerjem zaradi varčnega programa pred prvo tekmo sezone izročilo odpovedi, začrtane za tik pred koncem tekmovalne zime, se je vpisal na zavod za zaposlovanje. Ker se na SZS niso izrekli, ali ga bodo jeseni tistega leta postavili v ekipo, se je odzval na zaposlitveno priložnost na Norveškem. Vseskozi je ohranjal stik s smukači in njihovim trenerjem Petrom Penom, s katerim sta nekoč skupaj tekmovala. Vsako sezono je ekipi prostovoljno pomagal na tekmi ali dveh v svetovnem pokalu.


Negativna selekcija


Za nov izziv za prihodnjo sezono se je dogovarjal z vodstvom alpskih disciplin v Smučarski zvezi Slovenije (SZS). V Tržiču si je kupil stanovanje, na Norveškem prodal avtomobil in si priskrbel enosmerno letalsko vozovnico. »Ko sem se odjavljal iz Norveške, me je žena vprašala, ali res zaupam SZS. Pričakoval sem, da se bodo držali dogovora. Izvedel sem, da so me potrdili tudi drugi ključni trenerji. A se je nato zalomilo, kje, ne vem,« je razkril 39-letnik.

Z vodstvom panoge je bil nazadnje v stiku, potem ko so mu na dveh športnih gimnazijah v Oslu ponudili službo. »Za eno od ponudb sem se moral odločiti z danes na jutri. Zame je bila prioriteta slovensko smučanje. Ko sem poklical vodjo panoge na SZS, mi je dejal, da ne računajo name,« je pojasnil, kakšen je bil odziv. »Zagotovo nimam vsega znanja tega sveta, imam pa dodano vrednost, ki jo lahko prinesem v slovensko smučanje. Vse skupaj me spominja na zapis Mihe Mazzinija, v katerem govori, kako se v naši družbi spodbuja negativna selekcija,« je dejal Jerman, ki ima pred sabo nov izziv. Na športni gimnaziji v Oslu bo s še enim sodelavcem bedel nad smučarji v starosti od 16 do 19 let. Zdaj bo neposredna konkurenca slovenski C-ekipi. Gre za mladinski pogon, ki prehaja iz otroških tekem v program FIS.

Čeprav je bil pripravljen na vrnitev domov in drugačen razplet, se veseli nove izkušnje. Nikomur ničesar ne zameri. Vodstvu alpincev na SZS pa sporoča, naj se v prihodnosti do vrhunskega športa obnašajo manj mačehovsko, kot so se doslej.


 

Komentarji: