Ana Bucik v Kranjski Gori do uvrstitve kariere

Z zmago Petre Vlhove v slalomski tekmi se je končala 58. Zlata lisica. Edina slovenska finalistka si je s 5. mestom prismučala svojo najboljšo uvrstitev.
Fotografija: Petra Vlhova je zmagovalka slaloma inše drugič skupna zmagovalka Zlate lisice. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Petra Vlhova je zmagovalka slaloma inše drugič skupna zmagovalka Zlate lisice. FOTO: Matej Družnik/Delo

Slovakinja Petra Vlhova je zmagovalka slalomske tekme za svetovni pokal v Kranjski Gori. Vodilna v slalomskem seštevku je za 0,23 sekunde prehitela vodilno po prvi vožnji Švicarko Wendy Holdener. Tretja je bila Anna Swenn Larsson iz Švedske z 1,06 sekunde zaostanka. Svojo najboljšo uvrstitev doslej je s petim mestom dosegla Slovenka Ana Bucik. Od šesterice Slovenk na startu prve vožnje jih je bilo pet prepočasnih za še en nastop.

»Sem res vesela. Že prva vožnja je bila kar dobra, mogoče je samo manjkalo malo tempa na določenih delih. V drugo mi je uspelo točno tisto, kar sem še želela dodati. Danes sem res zelo zadovoljna, zdaj mi manjka v tej sezoni samo še uvrstitev na stopničke,« je bila z razpletom letošnje Zlate lisice v Kranjski Gori zelo zadovoljna 28-letna Goričanka.

V svetovnem pokalu je doslej višje posegla zgolj 26. januarja 2018, ko je alpsko kombinacijo v Lenzerheideju v Švici končala na tretjem mestu. To za zdaj ostaja njena edina uvrstitev na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu.

Bucikova je v življenjski formi in je sama sebi dokazala, da lahko dosega vrhunske rezultate tudi na najzahtevnejših terenih, kot je moška proga v Kranjski Gori.

Stopnjevanje forme pa je zelo dober obet tudi za olimpijske igre prihodnji mesec na Kitajskem.

Ana Bucik si bo 58. Zlato lisico zapomnila v najlepšem spominu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Ana Bucik si bo 58. Zlato lisico zapomnila v najlepšem spominu. FOTO: Matej Družnik/Delo

»Zagotovo. Že od začetka sezone poudarjam, da grem tekmo po tekmo. Olimpijske igre bodo vrh in upam, da bom tja prišla dobro pripravljena. Definitivno se pa letos počutim, kot da sem lahko na vsaki tekmi v ožjem krogu kandidatk za najvišja mesta, kar je zelo dobrodošlo,« je dejala.

Bucikova je v finalu pridobila tri mesta v primerjavi s prvo vožnjo, na koncu je zaostala 1,65 sekunde, in s tem zabeležila svoj drugi najboljši rezultat na tekmah v svetovnem pokalu doslej ter najboljši dosežek na slalomih. Pred tem je to bilo šesto mesto v slalomu v Jasni marca lani.

Vlhova je zmagovalka tudi v seštevku lisičkine kombinacije, Švedinja Sara Hector, zmagovalka sobotnega veleslaloma, je druga, Holdenerjeva tretja. Bucikova, ki je bila 12. na veleslalomu, je bila v seštevku obeh tekem četrta.

Vlhova je lisičkino kombinacijo osvojila tudi pred dvema letoma, ko je na Zlati lisici v Kranjski Gori prav tako zmagala na slalomski tekmi, na veleslalomu pa je bila druga.

Slovakinja je prikazala najboljšo drugo vožnjo in se na slalomski tekmi za svetovni pokal prebila pred Holdenerjevo, ki je na klasičnih slalomskih tekmah vpisala svoje še 29. stopničke, že štirinajstič je bila druga, manjka pa ji zgolj še zmaga v specialnem slalomu. Švicarka je pred drugo vožnjo vodila za 0,08 sekunde pred Slovakinjo. Swenn Larssonova se je na stopničke prebila s sedmega mesta po prvi vožnji.

Mikaela Shiffrin je bila morda celo na poti do zmage, a je povozila vratca. FOTO: Matej Družnik/Delo
Mikaela Shiffrin je bila morda celo na poti do zmage, a je povozila vratca. FOTO: Matej Družnik/Delo

Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Američanka Mikaela Shiffrin, je v zaključku druge vožnje, potem ko si je v zgornjem in srednjem delu privozila veliko prednost pred takrat vodečo Swenn Larssonovo, povozila količek in odstopila. Po prvi vožnji je bila tretja.

Shiffrinova z 866 točkami še naprej ostaja vodilna v skupnem seštevku. Zato pa znaša zaostanek Vlhove na drugem mestu zgolj 35 točk. Vlhova, ki je zmagala na petih od šestih slalomov v tej zimi, vodi v seštevku discipline s 580 točkami. Shiffrinova, ki se je v tej zimi pred Vlhovo za zmago uvrstila zgolj v domačem Killingtonu, zaostaja na drugem mestu že 240 točk.

Naslednji ženski slalom bo že v torek, ko bo Scladming namesto Flachaua gostil nočno tekmo pod žarometi.

Najvišje uvrščena Slovenka v slalomskem seštevku je Bucikova (169 točk) na osmem mestu. V skupnem seštevku pa sta najvišje Andreja Slokar (233 točk), ki je ostala brez Zlate lisice zaradi okužbe z novim koronavirusom, in Bucikova (228 točk) na 19. oz. 20. mestu.

Druge Slovenke brez finala

Ana Bucik je nastopila s štartno številko 9 in je v cilju zaostala za 1,38 sekunde, dolgo časa je držala sedmo mesto, dokler ni s štartno številko 33 nato presenetila Kanadčanka Amelia Smart, ki je za 39 stotink prehitela Bucikovo ter prevzela njeno sedmo mesto.

Prva vožnja se ni posrečila Neji Dvornik, ki je zaostala za 3,25 sekunde na 35. mestu, le nekaj hitrejša je bila Meta Hrovat (32./+ 3,11), obe sta bili prepočasni za finale. Nastopile so še Anja Oplotnik (36./+ 3,30), Nika Tomšič (+ 4,02) in Pika Dvornik (+ 4,99). 

Komentarji: