Z legendo Stenmarkom v cilju bi bila poslovilna tekma popolna

Najuspešnejša smučarka bi rada postala uspešna poslovna ženska.
Fotografija: Lindsey Vonn je na svoji predzadnji tekmi v karieri padla, odnesla jo je brez večjih posledic. Veseli se poslovilnega nedeljskega smuka. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Lindsey Vonn je na svoji predzadnji tekmi v karieri padla, odnesla jo je brez večjih posledic. Veseli se poslovilnega nedeljskega smuka. FOTO: AFP

»Kaj za vraga se mi spet dogaja? Zakaj sem spet v ogradi? Prestara sem za to sranje!« je največja zvezdnica v zgodovini alpskega smučanja Lindsey Vonn pripovedovala, kaj ji je najprej šinilo skozi misli, ko je padla na včerajšnjem superveleslalomu, svoji predzadnji tekmi v karieri. A to je ne bo ustavilo pred nedeljskim smukom, s katerim bo končala športno pot.

Vonnova je na včerajšnji tekmi priletela v vratca, se zapletla vanje, jih nosila s sabo in grdo padla. A odnesla jo je brez večjih posledic. »Kolena so v enakem stanju kot pred tekmo, vrat me bo verjetno bolel, pa rebra tudi, ampak v redu bom, nedelja bo super!« je pripovedovala na svoji novinarski konferenci.



Na Švedskem se počuti kot doma, pravi, spominja jo na domačo Minnesoto. Åre je zanjo poseben tudi zato, ker je tukaj osvojila prvi kolajni na svetovnih prvenstvih, leta 2007 si je v obeh hitrih disciplinah prilastila srebrni kolajni, v svetovnem pokalu pa na tem prizorišču šestkrat zmagala. Z lepimi spomini se bo poslovila od vrhunskega športa prav tu.

Slovo od belih strmin bi bilo popolno, če bi se v nedeljo v ciljni areni prikazal še posebni gost. »Upam, da bo Ingemar prišel na smuk, imel je načrt priti pozneje, ampak poskusila ga bom prepričati, da se nam pridruži prej. Njegova prisotnost na poslovilni tekmi bi pomenila najlepše slovo, ki si ga lahko zamislim,« si je 34-letna Američanka zaželela legendarnega Ingemarja Stenmarka, ki bo ostal lastnik rekordnih 86 zmag v svetovnem pokalu.

Nadejala se je, da bo športno pot sklenila z novim mejnikom v zgodovini, s katerim bi prehitela Šveda, a se ji ni izšlo. »Takšno je življenje, skušam se sprijazniti s tem in iti naprej. Menim pa, da je 82 zmag nekaj, na kar sem res lahko ponosna. Rada bi jih imela 87, ampak ne za ceno preostanka življenja,« je dejala.
 

Kdo je rekel, da ne bo zmagala?


Na provokativno vprašanje sedme sile, čemu sploh štart na smukaški tekmi, če nima možnosti za zmago, se je odzvala z besedami: »Kdo je rekel, da ne bom zmagala? Ne me odpisati, vedno lahko zmagam, imam še eno možnost. Morda bom poskrbela za čudež, morda ne. Potrudila se bom po najboljših močeh. Ker sem padla, to ne pomeni, da se ne bom spet pobrala.«

Ali je za njeno zdravje še priporočljivo smučati, pa je dejala, da glede na njeno kartoteko skozi vso kariero ni bilo zdravo smučati. »Rada delam, kar delam, zato sem tukaj. Rada zmagujem, rada tudi hitro smučam. Rada imam adrenalin, tekmovalni duh, premikanje meja ... To ni zdrav šport in padci se dogajajo. Če hočeš biti zdrav, moraš najti drugi šport. Premikala sem meje, dokler sem lahko, zdaj jih več ne morem, vendar to ne pomeni, da ni bilo vredno tvegati,« je razpredala v dvorani, polni novinarjev.



Ker je na zadnjih tekmah v svetovnem pokalu večino časa prejokala, pravi, da je zdaj izžeta, ni več žalostna, sprejela je stanje in zdaj se trudi, da bi v zadnjih trenutkih v belem cirkusu zares uživala. »Večina čustev je šla iz mene, zdaj pa bi se rada tudi zabavala, delila trenutke s tekmicami, tekmovalci, trenerji, prijatelji in družino. Tudi moj oče je tukaj,« je razkrila Vonnova, ki je bila vselej rada v soju luči in tudi po koncu športne poti bo ostala v središču pozornosti.

Veliko načrtov ima. Začenja svoj posel, izkusila se je v vlogi izvršnega producenta v filmu, rada bi nadaljevala sodelovanje z dvema sedanjima sponzorjema, vstopa tudi v nov projekt, o katerem še ni želela preveč povedati. A eno je jasno: poslu bo pristopila kot smučanju: »Delala bom po najboljših močeh. Upam, da bodo nekega dne ljudje rekli, poglej jo, bila je uspešna smučarka, zdaj je uspešna poslovna ženska,« je še razmišljala na glas. Prav gotovo ji novih ciljev ne bo zmanjkalo.

Preberite še:

Komentarji: