Zajc in Lanišek še vedno odstopata od drugih, skrb vzbujajo nove poškodbe

Slovenski smučarski skakalci pilijo formo v Zakopanah, forma Prevcev še zmeraj niha, bolečine Bartola, Jelarja in Justina.
Fotografija: Glavni trener slovenske skakalne reprezentance Gorazd Bertoncelj si tudi v novi sezoni veliko obeta od Timija Zajca. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Glavni trener slovenske skakalne reprezentance Gorazd Bertoncelj si tudi v novi sezoni veliko obeta od Timija Zajca. FOTO: Roman Šipić

Ljubljana – Najboljši slovenski smučarski skakalci se v teh dneh mudijo v Zakopanah, kjer pilijo formo za bližnji začetek nove sezone svetovnega pokala, nad katero se bo zastor čez petnajst dni dvignil v Visli. Na 140-metrski napravi Wielka Krokiew, ki ima že lep čas ledeno zaletno smučino, vadijo vsi člani naših reprezentanc A, mlade A in B (skupaj 15), uvodni trening na tamkajšnji veliki skakalnici pa so izvedli v torek.

»Po prvih skokih v Zakopanah je splošni vtis soliden ali povprečen, vendar moram povedati, da so bile zaradi močnega dežja razmere za skakanje zares zahtevne,« je razkril glavni trener Gorazd Bertoncelj in pristavil, da so pred odhodom na jug Poljske dva treninga na ledeni smučini opravili tudi na 110-metrski napravi v Kranju.

Slovenski skakalci v Zakopanah testirajo tudi smuči. To velja predvsem za tiste, ki skačejo s Fischerjevimi ali Fluege.de, saj so nove prejeli šele pred kratkim. Peter Slatnar je svoj najnovejši model izdelal in ga reprezentantom dostavil že prej, tako da so ga lahko že preizkusili. Z njim so po Gorazdovih besedah načeloma vsi zadovoljni.

Selektor je medtem že določil ekipo, s katero se bo čez dva tedna podal v lov na točke svetovnega pokala. Večjih presenečenj ni, jedro moštva kajpak tvorijo fantje, ki so prednjačili že v letošnji veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS). V Vislo bodo odpotovali Tilen Bartol, Rok Justin, Anže Lanišek, Anže Semenič, Timi Zajc ter brata Domen in Peter Prevc
 

Timi in Anže ohranila dobro poletno formo


V poletno-jesenski različici svetovnega pokala sta se od slovenskih skakalcev v najlepši luči predstavila Timi Zajc in Anže Lanišek, ki sta v skupni razvrstitvi končala na tretjem oziroma 16. mestu, oba sta v tem tekmovanju okusila tudi slast zmage. Zajc je bil najboljši v Visli in Courchevelu, Lanišek pa je vso konkurenco pustil za seboj na finalu v Klingenthalu. Oba še zdaj med našimi »orli« skačeta najbolj stanovitno.
Anže Lanišek je pred mesecem dni v Klingenthalu sebi v prid odločil finale letošnje velike nagrade FIS. FOTO: Roman Šipić
Anže Lanišek je pred mesecem dni v Klingenthalu sebi v prid odločil finale letošnje velike nagrade FIS. FOTO: Roman Šipić


»Da, Timi in Anže odstopata od drugih,« je potrdil Bertoncelj in glede Petra Prevca, ki je kot tretji najboljši Slovenec v končnem seštevku velike nagrade pristal na 19. mestu, dejal, da njegova forma še vedno niha. »Ob določenih dnevih kaže že solidne skoke, nato spet slabše, res pa je, da je v zadnjem obdobju vendarle več stabilnih in manj ponesrečenih,« je glavni trener povedal o pripravljenosti skupnega zmagovalca svetovnega pokala iz sezone 2015/16.

Na vprašanje, kako skače najmlajši od bratov Prevc, je odvrnil, da je tudi Domnovo skakanje spremenljivo. A je vseeno na višji ravni kot v enakem lanskem obdobju, ko je – ker se še ni počutil dovolj pripravljenega – izpustil uvodno postajo v Visli.
 

Gorazd Bertoncelj pogleduje proti vrhu


Skrb vzbujajo bolečine, ki jih v kolenu čuti Tilen Bartol, lažje poškodovan je Žiga Jelar, bolečine v zadnjem obdobju spremljajo tudi Roka Justina, ki je z uspešnimi predstavami v celinskem pokalu slovenskemu zastopstvu priskakal sedmo kvoto za nastope v prvem ciklu svetovnega pokala 2019/20.

»Upam, da z njimi vendarle ni nič hujšega,« si je zaželel 43-letni Kranjčan, ki si je za uvodni preizkušnji v Visli (23. in 24. novembra) zastavil sorazmerno visoke cilje. Seveda bi rad s svojimi izbranci ohranil stik s svetovnim vrhom.

»Upam, da nam bo uspel spodbuden štart, saj bi nam bilo potem nadaljevanje zagotovo lažje. Nadejam se, da se bomo na moštveni tekmi borili za stopničke (lani se je morala slovenska četverica sprijazniti s sedmim mestom; op. p.), na posamični pa bi imel rad dva fanta med deseterico in še dva do 20. mesta,« je svoja pričakovanja razgrnil Bertoncelj in pristavil, da se lahko – ko se enkrat ustališ med elitno deseterico – začneš že kmalu spogledovati tudi s skokom na zmagovalni oder.

Preberite še:

Komentarji: