Kranjec med elitno deseterico v Alta Badii

Na četrtem veleslalomu za svetovni pokal 2020/21 je zmagal Francoz Alexis Pinturault, ki je odbil napad mladega Norvežana Atleja Lieja McGratha.
Fotografija: Žanu Kranjcu se nastop v finalu ni izšel po načrtih. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
Odpri galerijo
Žanu Kranjcu se nastop v finalu ni izšel po načrtih. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters

Žan Kranjec je četrti veleslalom sezone 2020/21 za točke svetovnega pokala v Alta Badii začel s štartno številko 3. Po prvi progi je bil na šestem mestu skupaj z Norvežanom Leifom Kristianom Estvold-Haugenom, s katerim sta za vodilnim Francozom Alexisom Pinturaultom zaostajala za 60 stotink sekunde.

Na žalost se slovenskemu asu finalni nastop ni izšel povsem po željah. Hitro si je nabral zaostanek, ki je na koncu znašal 0,93 sekunde za zmagovalcem Pinturaultom. To je bilo dovolj za deveto mesto. Izkušeni Francoz pa je za las (za pičlih sedem stotink) preprečil krstno zmagoslavje mladega Norvežana Atleja Lieja McGratha. Tretje mesto je osvojil Švicar Justin Murisier (+ 0,24).


Zmagovalec je imel težave z vidljivostjo


Pinturault je bil po tekmi malce kritičen do italijanskih prirediteljev. »Zaradi slabe vidljivosti ni bilo preprosto. Na progi je bilo precej temno, po mojem se je finale začel preprozno,« je presodil 29-letni Francoz.
Alexis Pinturault se je takole veselil zmage v Alta Badii. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
Alexis Pinturault se je takole veselil zmage v Alta Badii. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters


Po prvi progi je bil drugi Hrvat Filip Zubčić (+ 0,26), ki se je prvi podal iz štartne hišice, zmagovalec dveh veleslalomov Švicar Marco Odermatt (+ 0,40) pa je bil po prvem »polčasu« tretji. Na koncu se je moral Odermatt sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom (+ 0,28), Zubčić (+ 0,94) pa je zdrsnil tik za Kranjca na deseto mesto.


Smučal za preminulega očeta


Žanov nastop je bil sicer vprašljiv, a se je odločil, da bo po družinski tragediji nadaljeval sezono. Najboljši slovenski alpski smučar je nastop na veleslalomu posvetil očetu Janezu, ki je nedavno umrl.


Njegov današnji nastop ima nekaj posebnega, saj je to njegova jubilejna 100. tekma svetovnega pokala, veleslalom po Gran Risi pa bo tudi prvi po smrti očeta, ki je izgubil življenje v delovni nesreči.

Žan Kranjec (levo) je osvojil nove točke, Štefan Hadalin pa je spet ostal praznih rok. FOTO: SZS
Žan Kranjec (levo) je osvojil nove točke, Štefan Hadalin pa je spet ostal praznih rok. FOTO: SZS


Kranjec je nastopil brez sponzorske čelade. Namesto te si je nadel čelado s sporočilom, da nastopa v spomin na očeta. »Dad, for you!« oziroma »Oče, zate« je napis na čeladi, ki so ga odobrili tudi pri Mednarodni smučarski zvezi.

Smučarski as iz Bukovice pri Vodicah je bil sicer v Alta Badii v zadnjih štirih sezonah dvakrat tretji, enkrat četrti in enkrat deveti.

Na štartu nedeljske tekme je bil tudi Štefan Hadalin, ki je zadnje veleslalomske točke osvojil s 25. mestom 2. februarja letos v Garmisch-Partenkirchnu. Tokrat je odstopil že na prvi progi. V Alta Badii bo jutri na sporedu še slalom.

Preberite še:

Komentarji: