Zlata lisica se vrača na Pohorje, na Ilkin domači hrib

Potrdili tekmi 1. in 2. februarja v Mariboru. Na Pohorju za tretjino več snega kot v preteklosti.
Fotografija: Slovenske smučarke so te dni trenirale na Pohorju. Med njimi je tudi povratnica po poškodbi Tina Robnik. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Slovenske smučarke so te dni trenirale na Pohorju. Med njimi je tudi povratnica po poškodbi Tina Robnik. FOTO: Tadej Regent/Delo

Zlata lisica se po lanski selitvi v Kranjsko Goro zaradi pomanjkanja snega letos vrača domov. Mariborski prireditelji imajo pred sabo devet dni do izvedbe preizkušenj za svetovni pokal na Pohorju. Včeraj je predstavnik Mednarodne smučarske zveze Markus Mayr opravil snežni pregled in prižgal zeleno luč za veleslalom in slalom.

Za zadnji tekmi pred vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v Åreju, se je prijavilo 130 tekmovalk in 27 držav. Med njimi bo tudi Ilka Štuhec, ki se bo prvič v sezoni merila v veleslalomu. Termin pohorskih tekem, ki bosta 1. in 2. februarja, je nekoliko neugoden za tiste smučarke, ki bodo na SP nastopile v hitrih disciplinah. Pot iz Maribora do švedskega prizorišča namreč z redno letalsko povezavo traja 12 ur, s tem izgubijo vso nedeljo, v ponedeljek pa se morajo že postaviti na štart prvega uradnega smukaškega treninga, ki mu dan pozneje sledi superveleslalomska preizkušnja.

Ana Bucik se pripravlja za prvi vrhunec sezone. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ana Bucik se pripravlja za prvi vrhunec sezone. FOTO: Tadej Regent/Delo


Prav zato so se tudi v ekipi Štuhčeve spraševali, kako nastopiti pred domačimi navijači, hkrati pa ohraniti svežino in dovolj časa za pripravo za SP. »Ilka v Mariboru ne bi nastopila, če bi bila hudo utrujena. Treba je biti seveda zelo previden, premišljeno razporediti premore med tekmo, treningom in počitkom,« je pojasnila vodja ekipe Darja Črnko. Štuhčeva bo zaradi logistične zahtevnosti izpustila slalom. Na sever ne bo potovala z redno letalsko linijo, v njenem taboru so se znašli po svoje.
 

Utrjevanje v ponedeljek


Za prireditelje 55. Zlate lisice je potrditev nastopa najboljše slovenske smučarke na domačem hribu zelo pomembna. Zelo pomembni pa sta tekmi na Pohorju tudi za specialistke v tehničnih disciplinah, saj bosta zadnji pokazatelj, kam katera spada pred bojem za naslove svetovnih prvakinj.

Snežni pregled je bil uspešen. FOTO: Tadej Regent/Delo
Snežni pregled je bil uspešen. FOTO: Tadej Regent/Delo


Mariborčani so od sredine decembra zasneževali teren in proizvedli dovolj snega (v 160 urah približno 40.000 kubikov). V povprečju ga imajo za tretjino več v primerjavi s preteklimi leti. V veliko pomoč jim je bil nov sistem zasneževanja, predvsem v spodnjem delu, s hladilnimi stolpi in 13 topovi na stebrih, sprožili so se vsakič, ko se je temperatura spustila pod –2,5 stopinje Celzija.

Proga bo odprta za turistično smuko do nedelje, ko bodo zaprli spodnji del, v ponedeljek pa celotno smučišče. Tedaj se bodo posvetili še utrjevanju podlage. »Sneg je za rekreativno smučanje odličen, ni pa podlaga dovolj trda za tekmo. To bomo še utrdili, tudi z vbrizgavanjem vode,« je razkril Mayr.
 

Za Tino bo ključen tridnevni sklop vadbe


Teren so dobro izkoristile tudi slovenske lisičke, ki so te dni vadile na Pohorju. Med njimi je bila povratnica po poškodbi Tina Robnik. »Delamo v to smer, da bi tekmovala. Napreduje, odločilen trening pa bo tridnevni sklop vadbe pred tekmo na ledeni podlagi. Če bo koleno preneslo obremenitve tridnevnega treninga, bo dobila zeleno luč,« je sporočil glavni reprezentančni trener Denis Šteharnik. Medtem se Štuhčeva po tekmah v Cortini d'Ampezzo ni vračala domov, odpravila se je proti Garmischu, kjer bodo ta konec tedna tekme v hitrih disciplinah.

Slovenske lisičke so te dni vadile na Pohorju. FOTO: Tadej Regent/Delo
Slovenske lisičke so te dni vadile na Pohorju. FOTO: Tadej Regent/Delo


Najlepše spomine na Maribor ima Ana Drev. Veselila se je nastopa na prizorišču, na katerem je v sezoni 2015/2016 izenačila rezultat kariere (2. mesto), tam se je v svetovnem pokalu dokazovala vse od leta 2002. Tokrat bo tekmice spremljala s prisilnega počitka. Dva tedna sta minila od njene poškodbe na treningu na Kronplatzu in operacije kolenske vezi, zdaj jo čaka polletna rehabilitacija.

»Seveda bi bila zdaj raje na Pohorju, potem pa odpotovala v Skandinavijo na SP, vendar je zdaj najpomembnejše, da opravim popolno rehabilitacijo kolena. Vsekakor pa je prezgodaj, da bi zdaj razmišljala o koncu kariere. O nadaljevanju se bom odločila, ko bo konec rehabilitacije,« je naznanila v sporočilu Smučarske zveze Slovenije.

Maruša Ferk se veseli domače tekme, enako kot vse druge slovenske reprezentantke. FOTO: Tadej Regent/Delo
Maruša Ferk se veseli domače tekme, enako kot vse druge slovenske reprezentantke. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Komentarji: