Zmaga Japoncu, počasne smuči usodne za Laniška in Zajca

Na prvi tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v Willingenu je zmagal Rjoju Kobajaši, od Slovencev sta bila najboljša Žiga Jelar in Lovro Kos.
Fotografija: Lovro Kos (na fotografiji) si je z Žigo Jelarjem delil sedmo mesto. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Odpri galerijo
Lovro Kos (na fotografiji) si je z Žigo Jelarjem delil sedmo mesto. FOTO: Ina Fassbender/AFP

Na prvi od dveh posamičnih tekem smučarskih skakalcev za svetovni pokal v Willingenu, na kateri je obveljala le ena serija, je zmago požel japonski zvezdnik Rjoju Kobajaši. Za prvo mesto mu je zadostoval le en sijajen nastop (145 m), za katerega je prejel 115,6 točke, štiri več kot drugouvrščeni Norvežan Halvor Egner Granerud (143 m). Na tretjem mestu je preizkušnjo z eno samo serijo, ki je zaradi številnih prekinitev, katerim je botroval močan in spremenljiv veter, trajala debelo uro, končal še en »viking«, in sicer Marius Lindvik (137 m).

Od Slovencev sta se najvišje zavihtela Žiga Jelar (132 m) in  Lovro Kos (128,5 m), ki sta si delila sedmo mesto. Jelar se je tako veselil svoje najboljše uvrstitve v tej sezoni. »Zelo sem vesel, to je moja prva deseterica v sezoni, kar je lepa popotnica za naslednje tekme,« je bil dobro razpoložen 24-letni Besničan, medtem ko je Kos dejal: »Skok je bil kar v redu. V njem je bilo sicer še malo napak, tako da je jutri še prostor za popravke.« Cene Prevc (126 m) je bil štirinajsti, dve mesti pred Petrom Prevcem (127 m).

Žiga Jelar se je veselil svoje najboljše uvrstitve v tej sezoni. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Žiga Jelar se je veselil svoje najboljše uvrstitve v tej sezoni. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Našemu najboljšemu skakalcu v tej in prejšnji sezoni Anžetu Lanišku se skok v dežju ni posrečil najbolje, saj je pristal že pri 104,5 metra, kar je bilo premalo za nove točke. Zaradi nizke zaletne hitrosti (86,4 km/h) ni mogel izvleči več od 34. mesta.

image_alt
Kar 11 dni z vročino več kot 40 stopinj in bolečinami po vsem telesu

Dve mesti za njim se je uvrstil Timi Zajc (105 m), ki se na mokri zaletni smučini zaradi počasnih smuči (86,5 km/h) prav tako ni znašel. Za primerjavo: zmagovalcu Kobajašiju, ki je znova oblekel rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi, so na odskočni mizi namerili 87,5 km/h, torej kar 1 km/h več kot Lanišku in Zajcu.

»To je bila težka tekma, na kateri se nam ni izšlo, kot smo si želeli. Vseeno pa čestitke Lovru in Žigi za uspeh sezone s 7. mestom. Jutri bomo popravili napake in upali na več sreče,« je povedal glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

Jutri bosta v Willingenu še dve posamični tekmi za svetovni pokal, ženska se bo začela že ob 10. uri, moška pa ob 15.15.

Preberite še:

Komentarji: