Delovni preizkus za 2000 brezposelnih

Podjetja se lahko prijavijo od 8. avgusta, zainteresirani brezposelni naj to povedo svetovalcu na zavodu za zaposlovanje.
Fotografija: Foto: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Foto: Tadej Regent/Delo

Zavod za zaposlovanje je objavil novo javno povabilo za program Delovni preizkus, na katerega se bodo delodajalci lahko prijavili od 8. avgusta in najdlje do 23. oktobra 2019. Na voljo je 1,8 milijona evrov, s čemer se bo lahko vključilo 2000 brezposelnih ne glede na njihovo starost in trajanje brezposelnosti.

Program omogoča, da vključeni lahko preizkusijo svoja znanja, veščine in spretnosti na konkretnem delovnem mestu pri delodajalcu ter si tako izboljšajo zaposlitvene možnosti, delodajalci pa brezposelne spoznajo in preizkusijo v svojem delovnem okolju še pred sklenitvijo delovnega razmerja.

Med preizkusom, ki mora biti pod strokovnim vodstvom mentorja in traja od 100 ur do največ mesec dni, je kandidat še vedno prijavljen v evidenci brezposelnih. Za vsako uro dela prejme tri evre dodatka za aktivnost, tisti, ki prejemajo nadomestilo za brezposelnost, pa dobijo 1,5 evra dodatka na uro dejanske udeležbe v delovnem preizkusu ter nadomestilo za prevoz na delovno mesto, ki je 0,13 evra na kilometer.

Doslej se je po zaključku delovnega preizkusa pri istem ali drugem delodajalcu zaposlilo približno 70 odstotkov udeležencev programa.  Posamezniki, ki se želijo vključiti v program, naj to omenijo svojemu osebnemu svetovalcu na zavodu za zaposlovanje.

Komentarji: