No, pa potujmo po Evropi!

Devetošolec Domen Škafar iz OŠ Kidričevo bi svoje potovanje po Evropi začel v Angliji in ga končal v Sloveniji. Vmes bi si v Barceloni ogledal nekaj tekem svojega najljubšega nogometnega kluba. 
Fotografija: Devetošolec Domen Škafar je v spisu napisal, da bi se odpravil v Španijo, natančneje v Barcelono, kjer igra njegov najljubši nogometni klub. FOTO: Susana Vera/Reuters
Odpri galerijo
Devetošolec Domen Škafar je v spisu napisal, da bi se odpravil v Španijo, natančneje v Barcelono, kjer igra njegov najljubši nogometni klub. FOTO: Susana Vera/Reuters

Evropa je skupnost držav, narodov in različnih kultur. Je celina, ki je razvita, solidarna in želi povezati ljudi med seboj. Evropa je za moje pojme najlepša celina na svetu in srečen sem, da sem lahko njen prebivalec.

Je šesta največja celina na svetu. Je skupnost Slovanov, Germanov, Romanov, Ugrofincev … Življenje v Evropi je razvito in ta razvitost je pripomogla k veliko stvarem. Včasih se, recimo, ljudje niso smeli preseljevati iz ene države v drugo, medtem ko se danes lahko. A na žalost včasih preseljevanje privede do različnih konfliktov.

Devetošolec Domen Škafar iz OŠ Kidričevo. FOTO: Osebni arhiv
Devetošolec Domen Škafar iz OŠ Kidričevo. FOTO: Osebni arhiv
 Nekoč je Evropa veljala za središče sveta. Evropejci so bili v preteklosti bolj razviti in zato so začeli odkrivati svet. Tako so odkrili Ameriko in Avstralijo. Je pa res, da so nekdanji Evropejci grdo ravnali s prvotnimi prebivalci zasedenih ozemelj. Vsiljevali so jim svojo vero in kulturo. Danes ni več tako. Menim, da se želimo povezati z drugimi narodi. Zraven dobrih človeških lastnosti pa bi se morali zavzemati tudi za okolje ter živali in rastline, kajti življenje na Zemlji ni samo življenje človeka, je tudi življenje živali in rastlin. Stvari se resda izboljšujejo, kot pravi del evropske himne, da bodimo človek, ki bo brat človeku.

Pa je to sploh mogoče?

Kaj pa glede potovanja po Evropi? Tukaj je veliko lepih krajev in znamenitosti. No, pa potujmo po Evropi! Potovanje bi lahko začel v Angliji, kjer bi si ogledal Big Ben ali kakšno nogometno tekmo. Nadaljeval bi ga na Nizozemskem, kjer bi lahko nabral šopek tulipanov. Pot bi me nato vodila do Francije, kjer bi si ogledal Eifflov stolp in pomalical prave francoske rogljičke. Nato bi se pa odpravil v Španijo, natančneje v Barcelono. Tu bi si seveda ogledal nekaj tekem, navsezadnje je Barcelona moj najljubši nogometni klub.



Po nekaj tekmah bi se odpravil v Slovenijo, mojo domačo deželo. Tukaj imam veliko izbiro. Lahko bi se odpravil v gore ali pa se s kolesom vozil po Štajerskem. Seveda imamo v Sloveniji tudi morje. Takšno bi bilo moje potovanje po Evropi. Nisem omenil vseh krajev in držav, saj bi bil seznam za to predolg.

Evropa je tako lepa, da se je ne da opisati na kratko.
 
Avtor: Domen Škafar, Osnovna šola Kidričevo, 9. a
Mentorica: Sonja Lenarčič

____________________________


Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

evropski parlament
evropski parlament
 Objavo je podprl evropski parlament, ki pa ni bil vključen v pripravo vsebine in ne odgovarja za predstavljene informacije in stališča.

Komentarji: