Evropski parlament s posnetki rojstev vabi na volitve

Kratek film dokumentira intenzivne, lepe in krhke trenutke ob rojstvu otroka.
Fotografija: Prizor iz promocijskega posnetka za EU volitve. FOTO: Evropski parlament
Odpri galerijo
Prizor iz promocijskega posnetka za EU volitve. FOTO: Evropski parlament

Evropski parlament pred evropskimi volitvami, ki bodo po vsej EU potekale med 23. in 26. majem, predstavlja kratki film Izberi svojo prihodnost. Z njim želijo ljudi spodbuditi k udeležbi na volitvah in jih obenem nagovoriti k premisleku o prihodnjih generacijah, ki bodo čutile posledice teh volitev, so sporočili iz Evropskega parlamenta.



Film dokumentira intenzivne, lepe in krhke trenutke ob rojstvu otroka, režiral pa ga je francoski režiser Frederic Planchon. Pripovedovalka je deklica, ki volivce poziva k odgovornosti. »Vsak od nas lahko pusti svoj pečat, a skupaj lahko dosežemo resnične spremembe. Izberi Evropo, v kakršni želiš, da odrastem,« med drugim sporoča v nekaj več kot triminutnem posnetku.

Film je od danes na ogled preko spleta v vseh državah članicah Evropske unije. Opremljen je s slovenskimi podnapisi. Sledile bodo še objave krajših različic za televizijo, kinodvorane in radio.

Kot poudarjajo v Evropskem parlamentu, je prihodnja podoba Evrope v rokah tistih, ki se bodo odpravili na evropske volitve. Čeprav je bila konec februarja po podatkih Eurobarometra več kot tretjina vprašanih oz. 35 odstotkov, prepričanih, da bodo maja oddali svoj glas, je bila druga tretjina, 32 odstotkov, še neodločena. Med mladimi z volilno pravico jih je kljub dejstvu, da jih je 75 odstotkov naklonjenih EU, zgolj 21 odstotkov dejalo, da bodo zagotovo šli na volitve, 34 odstotkov pa jih je bilo še neodločenih.

Javnomnenjska raziskava Eurobarometer, opravljena med 2. in 9. aprilom v 27 članicah unije, je pokazala, da se 80 odstotkov Evropejcev strinja, da so pomembnejše stvari, ki jih povezujejo, kot tiste, ki jih razdvajajo. Na vprašanje, s katerim čustvom povezujejo EU, je večina vprašanih, 55 odstotkov, omenila upanje ali zaupanje. Negotovost glede prihodnosti Evrope pa pri tretjini vprašanih Evropejcev najpogosteje izzove dvome.
Eurobarometer iz februarja medtem kaže, da je več kot dve tretjini oz. 68 odstotkov vprašanih Evropejcev prepričanih, da je članstvo v EU njihovi državi prineslo koristi, 61 odstotkov pa jih meni, da je EU dobra stvar.

Komentarji: