Linkedin je tudi portal za učenje

Poleg ponudb za delo zagotavlja še veliko možnosti za izboljšanje kariernih možnosti.
Fotografija: Za zaposlitev je socialna mreža zelo pomembna. FOTO: Shutterstock/
Odpri galerijo
Za zaposlitev je socialna mreža zelo pomembna. FOTO: Shutterstock/

Menda ima manj kot tri odstotke slovenskih podjetij svojo stran na linkedinu, vzrok za to pa je verjetno, da ne poznajo dovolj njegovih prednosti. Tako ni zgolj stičišče povpraševanja in ponudbe na trgu dela, ampak podjetjem na primer omogoča tudi promocijo svojih izdelkov, znanja, kar privablja potencialne nove stranke, gradijo lahko ugled svoje blagovne znamke in podjetja kot delodajalca. Različne možnosti, poleg iskanja prostih delovnih mest, ki jih objavljajo podjetja, zagotavlja tudi posameznikom.

Skupna točka vsega pa je, da si z uporabo lahko povečajo svoje karierne priložnosti. Tanja Potočnik Mesarić, karierna svetovalka iz centra za osebni in profesionalni razvoj študentov na ljubljanski univerzi, poudarja, da je pogoj, da ima posameznik profil ustrezno urejen (tudi ključne besede in fotografije) ter da je na omrežju tudi aktiven.
 

Lažja pot do tujine


»Aktivnejši ko ste, raje vas ima,« pravi Potočnik Mesarićeva o linkedinovi filozofiji. Torej: če si želite delati v nekem podjetju, se prek linkedina povežite s tamkajšnjim kadrovikom, sledite njegovim objavam, bodite aktivni. Vaše objave morajo biti relevantne. Tako boste povečali možnost, da vas opazi, če bodo v podjetju iskali kandidate z vašimi znanji. Če bo podjetje na portalu objavilo povpraševanje po kandidatih z vašimi izkušnjami, vas bo sistem o tem obvestil – če boste prej nastavili kriterije, po katerih želite, da vas sistem obvešča (podobno kot pri zaposlitvenih portalih Moja zaposlitev in Moje delo).

Takšna strategija deluje tudi pri iskanju kariernih priložnosti v tujini. Tam se lahko povežemo s podjetji, če iščemo priložnost pri točno določenem, še več priložnosti pa se odpre, če poskusimo pri rekruterjih (»headhunterjih«). V iskalniku jih poiščemo s ključnima besedama »headhunter« in, denimo, Nemčija. Pomembno je, da profil uredimo v angleščini, alternativno pa v jeziku države, kjer si želimo delati.

»Ne le da si boste s tem izboljšali možnosti, da vas bodo opazili, hkrati boste pokazali znanje tujih jezikov. Pozor: jezik mora biti na ustrezni ravni, ne okoren in brez napak, sicer bo učinek nasproten,« je opozorila karierna svetovalka in poudarila, da linkedin omogoča iskanje zaposlitvenih možnosti po številnih kriterijih, določamo lahko državo, zahtevnost delovnega mesta (od pripravništev do visokih položajev).

Še ena prednost linkedina je po besedah Tanje Potočnik Mesarić ta, da omogoča mreženje, stik z osebami, od katerih se želimo učiti, tako si nekdo lahko najde mentorja, tudi v tujini. Sama ima več tovrstnih izkušenj, med drugim je pri pisanju doktorata na linkedinu našla gospo, ki se je ukvarjala s podobno temo in ji je pri nastajanju naloge dala veliko informacij, ki bi jih sicer težko dobila.
 

Izobraževanja


Tina Kozic Kolšek, karierna svetovalka študentom več ljubljanskih fakultet, je poudarila še pomembno možnost izobraževanj, ki jih ponuja linkedin, pravzaprav poseben spletni izobraževalni portal Linkedin learning. »Uporabniku omogoča identifikacijo veščin in spretnosti, pri katerih je šibek, nato pa se udeleži usposabljanj, kjer ta znanja pridobi. Ponuja učenje poslovnih, kreativnih ter tehnoloških veščin, izbrati je mogoče način učenja (spletni tečaji, videi, koristne povezave) ter raven zahtevnosti,« je opisala Kozic Kolškova. Del izobraževanj je plačljivih, a kot pravi sogovornica, je v sistemu vedno mogoče najti tudi brezplačne alternative.

Komentarji: