Razpisane štipendije za deficitarne poklice

Tudi letos bo sklad podelil novih 1000 štipendij v višini 100 evrov na mesec, za celotno obdobje šolanja.
Fotografija: Posebne štipendije dobijo profili, ki jih na trgu dela primanjkuje. FOTO Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Posebne štipendije dobijo profili, ki jih na trgu dela primanjkuje. FOTO Jure Eržen/Delo

Dijaki, ki se bodo usmerili v po merilih države deficitarne poklice, lahko pridobijo štipendijo v višini 100 evrov na mesec. Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je namreč na svoji spletni strani in na portalu eUprava objavil nov razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2019/2020.

Nabor poklicev je isti kot leto prej. Poklici kot na primer gozdar, mizar, kamnosek, tapetnik ipd. so deficitarni, ker jih na trgu dela manjka, zato država in EU spodbujata izobraževanje za te profile s štipendijami. Sklad bo letos podelil do 1000 štipendij. Projekt, s katerim naj bi v obdobju 2014 do 2020 v štipendijske sheme vključili 4000 mladih v Sloveniji, ima proračun dobrih 13 milijonov evrov, od tega 80 odstotkov prispeva Evropski socialni sklad, petino pa slovenska država.

Dijaki lahko oddajo vlogo od 15. junija do vključno 20. septembra 2019. Štipendijo za deficitarne poklice bodo prejemali celotno obdobje izobraževanja in se ne izključuje z državno oziroma Zoisovo štipendijo. Ob tem sklad pojasnjuje tudi, da prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka, niti na višino dohodnine. Štipendija se podeljuje za 1. letnik. Če ga dijak ne bo opravil in bo letnik ponavljal, lahko štipendijsko razmerje miruje, a največ za eno leto.

Komentarji: