Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Like

Ob njem pojemo, pijemo in žalujemo ...

Za pršut je ključna kombinacija burje in juga, za popolno rezino pa natančne roke in dober nož.
Hrvoje Butić je končal turistično šolo, delal 15 let kot natakar po tujih in svojih lokalih, nato pa se je preusmeril v izdelavo pršuta.
FOTO: Luka Gerlanc/Cropix
Hrvoje Butić je končal turistično šolo, delal 15 let kot natakar po tujih in svojih lokalih, nato pa se je preusmeril v izdelavo pršuta. FOTO: Luka Gerlanc/Cropix
Mario Pušić
1. 3. 2024 | 10:00
1. 3. 2024 | 10:47
22:58

Lokalnemu zdravniku so v gostilno vlomili tatovi in mu ukradli ves pršut. Nihče ni niti zares vedel, koliko jih je bilo. Za seboj so pustili samo sporočilo: »Ljudstvo je dalo – ljudstvo je vzelo.« Čeprav se posmehuje zdravnikom, ki radi sprejemajo darila, kar je v našem sistemu precej razširjena, celo običajna praksa, ta šala po drugi strani slavi njegovo veličanstvo – pršut. Brez njega ni pravega darila, da ne rečemo podkupnine, ne poroke, krsta ali birme, pa tudi sedmine ne. Ob njem ljudje pojejo, pijejo in žalujejo in gorje gostitelju, ki nepričakovanemu gostu nima za ponuditi kozarca vina, kakšne rezine pršuta in kruha.

Kaj je Dalmacija brez pršuta? Podobno kot, bog ne daj, brez morja in Hajduka. Po trenutnih ocenah jih je približno pol milijona, do konca leta pa čisto vsakega čaka enaka usoda. Brez sledu bodo izginili pred Dalmatinci in njihovimi gosti, oboroženimi z ostrimi noži. Zamenjali jih bodo novi.

Preverite celotno zgodbo o varuhih dalmatinske delicije.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine