Adria Airways je znova na prodaj

Stečajni upravitelj letalskega prevoznika Janez Pustatičnik je objavil vabilo k dajanju ponudb za nakup poslovne celote Adrie Airways.
 
Fotografija: Adria Airways je po privatizaciji znova na prodaj. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Adria Airways je po privatizaciji znova na prodaj. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Bi lahko država kupila Adrio Airways v stečaju? Pred časom se je namreč kot ena od več rešitev zagotavljanja letalske povezljivosti omenjala ta možnost. Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik je objavil vabilo k dajanju ponudb za nakup poslovne celote Adrie Airways.

Namen vabila je pridobitev informacij o možnostih unovčitve premoženja v stečajni masi, je zapisano v vabilu, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa. Interesenti lahko do 10. novembra oddajo ponudbo za nakup cele ali dela poslovne celote Adrie Airways. Po Pustatičnikovih navedbah je klice interesentov dobival že prvi dan stečaja, zdaj pa želi preveriti, kako resni so ponudniki, preden bo ocenil premoženje: »Na podlagi potencialnih zanimanj želimo dobiti pisno, koga kaj zanima. V stečajem postopku pa se bo transparentno prodajalo z javno državo ali zbiranjem ponudb.«

Adria Airways nima letal, saj je njena flota bila najeta. Ima pa stavbno pravico na zemljišču, kjer stoji upravna stavba, terjatve do kupcev, letalske rezervne dele, opremo ter dve manjši stanovanji v Ljubljani in Čateških toplicah.

Bi državi nakup Adrie Airways pri snovanju morebitne nove letalske družbe koristil? Razen letal ima Adria Airways potrebno infrastrukturo za opravljanje komercialnih poletov, bi pa tudi potem morala letalska družba pridobiti ustrezna dovoljenja. »Operativne licence Adria nima zaradi insolventnosti, po razgovoru z agencijo za civilno letalstvo pa bi bilo tehnično dovoljenje lahko predmet prenosov ali prodaje,« je dejal Pustatičnik. Za ustanovitev nove družbe pri vladi lobirajo tudi piloti, ki sicer imajo ponudbe iz tujine, a si mnogi od njih želijo delati doma. Do morebitne prodaje poslovne celote ali delov Adrie Airways bi sicer utegnilo preteči kar nekaj časa, saj je treba opraviti še cenitve, potrebna so soglasja sodišča in upnikov.

Jasne slike glede nadaljnjih vladnih korakov na letalskem področju še ni. Ključni bodo med drugim pogovori z Lufthanso. Ta je Adrii Airways dopuščala lete na ključna evropska letališča, zdaj pa so družbe iz nemške letalske skupine prevzele proge iz Ljubljane do Bruslja, Frankfurta, Münchna in Züricha.

Stečajni upravitelj je sicer v ponedeljek začel delavcem vročati odpovedi pogodb o zaposlitvi. Adria Airways je imela ob stečaju po slovenski zakonodaji zaposlenih 523 ljudi, 27 pa po švicarski zakonodaji. Doslej je odpovedi prevzelo okoli 480 zaposlenih, tisti, ki so v tujini, jih bodo prejeli po pošti.
 

Komentarji: