Applov magični trenutek

Družba za nekaj sekund vredna 1.000.036.178.300 dolarja
Fotografija: Bo Apple tudi danes zdržal val unovčevanja dobičkov? Do magične meje ga loči še 2,75-odstotna rast delnic. Foto AFP
Odpri galerijo
Bo Apple tudi danes zdržal val unovčevanja dobičkov? Do magične meje ga loči še 2,75-odstotna rast delnic. Foto AFP

Za trenutek se je pri ceni delnic Appla zasvetila cena 207,05 dolarja, s tem je postal prva družba vredna več kot bilijon dolarjev – bolj popularno tisoč milijard zelencev.

Že v sredo so le delnice Appla ohranile delno dobro vzdušje med vlagatelji v ZDA, potem ko je prodajalcu i-izdelkov zastoj rasti prodaje uspelo nadomestiti z višjimi cenami in večjo prodajo storitev. Indeks ameriških delnic S & P 500 je kljub rasti tečaja najvrednejše družbe ameriških borz zdrsnil za 0,1 odstotka. Po včerajšnjem opaznem padcu delnic v Aziji in Evropi je bilo pričakovati unovčevanje dobičkov tudi v ZDA. Še posebej zato, ker so se potrdile govorice, da ZDA snujejo kar 25-odstotne carine na lep del kitajskih izdelkov.

To bo seveda še zaostrilo odnose med obema državama. Udarilo bi lahko tudi Apple, ki mobilne telefone sestavlja tam, kjer si ameriški predsednik Donald Trump najmanj želi – na Kitajskem. A Apple je prebil led z napovedjo, da se s kitajskimi mobilnimi operaterji dogovarja o načinu, kako zmanjšati neželeno elektronsko pošto, ki maši poštne nabiralnike uporabnikov. Dogovor vključuje preprečevanje zlonamernih telefonskih klicev. Apple je tako še drugi dan kljuboval splošno slabemu razpoloženju vlagateljev.


Apple z nakupi dvigal letvico


Pri ceni 207,05 dolarja je vrednost Appla znašala 1.000.036.178.300 dolarja. Po preboju magične meje je sicer povpraševanje hitro popustilo. Pot do magične meje pa si je otežila družba sama. Apple je v zadnjih mesecih močno povečal nakupe lastnih delnic. Samo julija je za nakupe lastnih delnic porabil okoli 2,5 milijarde dolarjev. Od začetka maja, ko je napovedal nakupe v vrednosti sto milijard dolarjev, je porabil že okoli četrtino kvote. Pomemben podatek za statistične navdušence: Apple je imel konec julija v obtoku 4.829.926.000 delnic, kar pomeni, da bo magična meja dosežena, če bo cena delnic ta mesec presegla 207,04 dolarja. Ob koncu redakcije je borzna vrednost Appla znašala 996 milijard dolarjev. Za preboj magične meje bi se morala cena delnic povzpeti le še za 0,4 odstotka.

Unovčevanje dobičkov na stari celini pa so sprožili slabši rezultati nekaterih velikih evropskih podjetij. Med drugim je Siemens ustvaril boljši dobiček od pričakovanj analitikov, vendar je družba razočarala s prihodki. V celoti gledano je bilo poslovanje zelo blizu ocenam analitikov. Tudi naročila družb so večja od pričakovanih za to obdobje. Družba se obsežno prestrukturira, s čimer želi povečati dobiček. Obdobje prestrukturiranja pomeni negotovost in cena delnic koncerna se je znižala za skoraj pet odstotkov, največ med družbami, ki sestavljajo indeks Dax.


BMW se je že prilagodil carinam


Zdrsnile so tudi delnice nemških bank in avtomobilistov. Najbolj, za tri odstotke je zdrsnila cena delnic Volkswagna. BMW je kljub nekaterim težavam v prejšnjem četrtletju posloval nad pričakovanji analitikov. A za vlagatelje to ni bilo dovolj. Največjemu proizvajalcu luksuznih avtomobilov (za primat se bori z Mercedesom) je v prejšnjem četrtletju čisti dobiček upadel za šest odstotkov. Prihodki od prodaje so se kljub enoodstotni rasti prodaje zmanjšali za tri odstotke. Družba je zatrdila, da bo do konca leta odpravila negativne učinke, ki so povezani s strožjimi okoljskimi zahtevami in carinsko vojno. BMW se je že prilagodil kitajskim carinam na ameriške avtomobile in terence serije 3 za kitajski trg ne izdeluje več v ZDA. Kljub temu je cena delnic včeraj zdrsnila za 1,6 odstotka. Mercedes se na prilagoditev proizvodnje trgovinskim oviram še pripravlja. Vlagatelje pa je pri nemških avtomobilistih najbolj zaskrbel učinek strožjih okoljskih zahtev in s tem povezanih stroškov.


Volkswagnu manjka inženirjev


Ti stroški so, kot kaže, najbolj pereč problem Volkswagna. Ta je v prvih šestih mesecih letos za tri odstotke povečal prihodke od prodaje in za dva odstotka čisti dobiček. Toda ob predstavitvi polletnih rezultatov je družba opozorila, da ji primanjkuje inženirjev za razvoj do okolja dovolj prijaznih motorjev. Stroški, povezani z razvojem novih motorjev, skladnih z evropskimi okoljskimi zahtevami, pa bodo vplivali na dobiček v drugem polletju. Cena delnic Volkswagna je zdrsnila za tri odstotke.

Komentarji: