Atraktivne cene nekaterih domačih delniških naložb

Pričakujemo lahko, da se bo dobro poslovanje domačih borznih podjetij nadaljevalo tudi v prihodnjem desetletju.
Fotografija: FOTO: Jožže Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jožže Suhadolnik

Na domačem delniškem trgu smo le nekaj tednov oddaljeni od sezone objav poslovnih izidov. Domači delniški trg je sicer v tem letu pridobil več kot deset odstotkov. To je bolje od pretežnega dela globalnega delniškega trga ter več od inflacije v Sloveniji in na območju z evrom. K temu donosu domačih delnic je treba prišteti še letošnje izplačane dividende, kar predstavlja dodaten, približno petodstotni donos. V zadnjih desetih letih je domači trg skupaj z izplačili dividend dosegal več kot 12-odstotni letni donos.

Kljub visoki rasti delnic domačega trga v zadnjem desetletju, ki so zajete v indeksu SBITOP, domači trg v primerjavi z lastnim poslovanjem ter razvitimi trgi in trgi v regiji ostaja ugoden, morda celo najugodnejši. Kazalnik P/E indeksa SBITOP je z vrednostjo osem za skoraj polovico nižji od kazalnika P/E nemškega indeksa DAX, ki znaša 16.

Zaradi nižjih cen delnic podjetij v indeksu SBITOP je dividendni donos domačega delniškega indeksa občutno višji. Trenutno znaša za SBITOP približno dobrih šest odstotkov, medtem ko pri nemškem DAX pričakovani dividendni donos dosega okoli 2,8 odstotka.

Pričakujemo lahko, da se bo dobro poslovanje ključnih domačih borznih podjetij nadaljevalo tudi v prihodnjem desetletju, kar bo ohranjalo pozitiven sentiment vlagateljev na domačem trgu. Tako ostaja venček domačih naložb, v katerega trenutno spadajo Krka, Luka Koper, Petrol in NLB, zanimiv tudi za prihodnje. Ta šopek ima vsekakor svoje mesto v širšem naložbenem portfelju vlagatelja z normalno preferenco po prevzemanju tveganj. Domači trg še naprej velja za enega izmed najmanj zadolženih v regiji in širše. Glede na poslovne obete in primerjavo s tujimi sektorskimi podjetji je prav tako eden izmed najugodnejših delniških trgov, ki prinaša visoke dividende.

Zaradi nižjih cen delnic podjetij v indeksu SBITOP je dividendni donos domačega delniškega indeksa občutno višji. Foto Leon Vidic
Zaradi nižjih cen delnic podjetij v indeksu SBITOP je dividendni donos domačega delniškega indeksa občutno višji. Foto Leon Vidic

Pri tem velja omeniti razmeroma pozitivna makroekonomska pričakovanja Urada Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki v svoji jesenski napovedi za prihajajoča leta napoveduje rahlo višjo rast BDP: 2,8 odstotka za leto 2024 in 2,5 odstotka za leto 2025. V luči postopnega povečanja tujega povpraševanja pričakuje povečanje izvoza, krepitev rasti dodane vrednosti v predelovalnih dejavnostih ter nadaljevanje rasti storitvene menjave. Za leto 2024 Umar predvideva tudi dodatno znižano stopnjo brezposelnosti in rast investicij za 5,5 odstotka.

Komentarji: