Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Bobinac izbral novo upravo Gorenja

Po napovedih odšla Apat in Kukovica, ob Bahunu ostaja Debeljak, prihajajo trije novi, Hisense še zadržan.
Franjo Bobinac ostaja predsednik uprave Gorenja tudi po nastopu močno spremenjene uprave, ki pa je večino kadrov poiskala znotraj skupine. Foto Brane Piano
Franjo Bobinac ostaja predsednik uprave Gorenja tudi po nastopu močno spremenjene uprave, ki pa je večino kadrov poiskala znotraj skupine. Foto Brane Piano
Brane Piano
12. 6. 2018 | 08:54
12. 6. 2018 | 17:43
3:40
Velenje – Tik pred današnjo skupščino družbe je Gorenje objavilo, da je nadzorni svet imenoval novo upravo, ki bo od julija šestčlanska, še naprej pa jo bo vodil Franjo Bobinac.
 
Nadzorni svet je za naslednjih pet let za predsednika uprave imenoval Franja Bobinca. Nadzorniki so mu mandat za sestavo uprave podelili že konec lanskega leta, januarja pa je Bobinac napovedal, da vanjo več ne bo predlagal Petra Kukovice, ki odhaja iz Gorenja, in Branka Apata, ki bo po imenovanju nove uprave ostal v Gorenju kot njegov pomočnik.
 
V upravi, ki bo nastopila 20. julija, ostajata delavski direktor Drago Bahun in dosedanji član Žiga Debeljak, novi člani uprave pa bodo Stanka Pejanović, Tomaž Korošec in Saša Marković.
 
Stanka Pejanović prihaja iz Gorenja Beograd, kjer je bila generalna direktorica ene največjih Gorenjevih družb v tujini. Pred prihodom v Gorenje je bila zaposlena v skupini Mercator.
 
Tomaž Korošec je v Gorenju že več kot 20 let, zadnje leto je bil kot svetovalec predsednika uprave odgovoren za korporativne nabave, investicije in centralno vzdrževanje. Pred tem je kot izvršni direktor skrbel za proizvodnjo in po prevzemu skandinavske družbe Asko je izpeljal enega najzahtevnejših postopkov reorganizacije v skupini. Vodil je Gorenjevo selitev petih tovarn med petimi državami, kar je Gorenju močno zmanjšalo stroške poslovanja.
 
Saša Marković prihaja v Gorenje iz podjetja Philips Electronics North America, kjer od leta 2015 vodi oddelek trženja za izdelke osebne nege. Pred tem je bil dejaven v panogi malih gospodinjskih aparatov, saj je kot komercialni direktor vodil podružnico podjetja Philips za Srednjo Evropo s sedežem na Češkem. Marković je bil prej zaposlen v multinacionalki Procter & Gamble kot vodja blagovnih znamk.
 
Žiga Debeljak bo v upravi še naprej odgovoren za finance, digitalizacijo, preskrbne verige in netemeljne dejavnosti. Drago Bahun bo kot delavski direktor skrbel za socialni dialog. Stanka Pejanović bo članica uprave za kadre, organizacijo, servis in podporne službe. Tomaž Korošec bo odgovoren za tehnologijo, proizvodnjo, razvoj, preskrbo in investicije. Saša Marković bo član uprave za prodajo in marketing za velike in male gospodinjske aparate vseh blagovnih znamk Skupine Gorenje ter za strateški marketing in design.
 
Predsednik uprave Franjo Bobinac bo poleg vodenja uprave neposredno nadziral delo sekretariata uprave ter področji korporativnega komuniciranja in korporativne varnosti. Poleg tega bo odgovoren tudi za integracijo s strateškim partnerjem, novim večinskim lastnikom, kitajsko korporacijo Hisense, pa tudi za iskanje sinergij novih podjetij in za strategijo razvoja blagovnih znamk.
 
Tik pred skupščino, na kateri Hisense najverjetneje ne bo glasoval, čeprav ima po naših podatkih v lasti že več kot polovico delnic Gorenja, so torej nadzorniki imenovali novo upravo. V njej Kitajci neposredno nimajo svojih predstavnikov, seveda pa se to lahko kmalu spremeni. Najprej je pričakovati spremembe v sestavi nadzornega sveta skupine.
 
Člani uprave bodo začeli mandat 20. julija 2018, z izjemo Saše Markoviča, ki bo član uprave Gorenja od 1. septembra 2018.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine