Cinkarna Celje skoraj podvojila dobiček

Družba ocenjuje, da se bo rast postopno umirila
Fotografija: Cinkarna Celje ocenjuje, da so cene pigmenta Titanovega dioksida, paradnega proizvoda družbe, dosegli vrh. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Cinkarna Celje ocenjuje, da so cene pigmenta Titanovega dioksida, paradnega proizvoda družbe, dosegli vrh. FOTO: Brane Piano

Čisti dobiček Cinkarne Celje je v prvih treh mesecih presegel 13 milijonov evrov in je 86 odstotkov večji kot v istem lanskem obdobju.

Prihodki od prodaje so se medletno povečali za 17 odstotkov na 52,5 milijonov evrov. V družbi pravijo, da so bili pogoji v prvem četrtletju spodbudni, vendar pa se že kažejo prvi znaki umirjanja rasti. Po oceni družbe so cene pigmenta Titanovega dioksida, paradnega proizvoda družbe, dosegli vrh. Ponudba je po oceni družbe dosegla povpraševanje. V Cinkarni zato pričakujejo, da se bo ustavila tudi rast marž z možnim upadom proti koncu leta.

FOTO: Infografika
FOTO: Infografika

 

Dobiček se je povečal za 92 odstotkov


Cinkarna Celje je sicer v prvih treh mesecih letos prodala 12 odstotkov manj titanovega dioksida kot v istem obdobju lani, vendar pa se je prodajna cena medletno povečala kar za 41 odstotkov. Zgolj letos so se cene zvišale za osem odstotkov še pojasnjujejo v družbi. Pri tem pa opozarjajo, da so se povprečne svetovne cene pigmenta letos zvišale za odstotek, rast pa se je konec marca ustavila. V Evropi sicer Cinkarna pričakuje nekoliko ugodnejše razmere.

Dobiček iz poslovanja družbe se je medletno povečal za 92 odstotkov in znaša 16,4 milijonov evrov.
 

Komentarji: