Danes četrtletna izdaja Pogleda

Medijska hiša Delo v partnerstvu z Združenjem Manager objavlja četrtletno izdajo o ovrednotenju gospodarske politike v državi.
Fotografija: Pogled
Odpri galerijo
Pogled

Ljubljana – Medijska hiša Delo nadaljuje partnerstvo z Združenjem Manager (ZM) v projektu Pogled 2020, v okviru katerega spodbujata razpravo o gospodarskih in razvojnih vprašanjih Slovenije.

Danes objavljamo četrtletno izdajo Pogleda o ovrednotenju ekonomske politike v Sloveniji. V njej ekonomist Dušan Mramor predstavlja idejo za oblikovanje družbenega dogovora, da bi se izognili črnemu scenariju. Ta je nujen predvsem zaradi izzivov staranja prebivalstva, saj je sedanji pokojninski sistem nevzdržen. Ekonomist Velimir Bole pa piše o ohlajanju gospodarstva, potezah države in drugih igralcih, odgovorni urednik Pogleda Jurij Giacomelli predstavlja pet točk za višje plače, urednik Sobotne priloge Ali Žerdin pa družbeno soglasje in fair play.
 

Idealen čas za konsenz


Po mnenju Mramorja je zdaj idealen čas za sprejetje družbenega konsenza za povečanje produktivnosti, saj če ne bomo ukrepali, bomo imeli vsi okoli 500 evrov pokojnine brez razlik. To je po njegovem mnenju črni scenarij, ki zavzema veliko družbeno nezadovoljstvo, politično nestabilnost in ekonomsko spiralo navzdol. Mramor še poudarja, da je za spremembe bistveno, da časovno ne bi še več delali, ampak učinkoviteje, saj smo pri tem daleč pod povprečjem EU. Po njegovem mnenju bi bil najbolj smiseln dogovor med državo, delojemalci in delodajalci. Zaveze vsake strani pa bi morale biti primerljive in merljive, koristi pa vezane na rezultate o delovni aktivnosti in rasti produktivnosti. Vpliv posameznih sprememb bi morala opraviti akademska sfera kot visoko strokovna in nepristranska.
 

Decembra še poslovna konferenca


O Pogledu 2020 bo organizirana razprava na poslovni konferenci, ki bo 4. decembra, ob izidu letne publikacije.
Temeljni namen projekta in publikacije je izobraževanje menedžerjev in odločevalcev, ozaveščanje vseh o izzivih ekonomske politike ter razvojnih izzivih Slovenije v kontekstu EU.

Pogled je strokovna publikacija, zasnovana v okviru Observatorija ZM za konkurenčnost in povečevanje družbene blaginje in izhaja v partnerstvu z Delom, četrtletno, letno pa kot samostojna publikacija. Observatorij ZM je strokovna skupina, ki deluje v okviru ZM. Sestavljajo jo širše vodstvo združenja ter izbrani strokovnjaki s področja gospodarstva, znanosti in drugih poklicev. Observatorij ZM vodi Dušan Mramor. Deluje kot uredniški odbor letne publikacije Pogled, namenjene ovrednotenju gospodarskih gibanj in ekonomske politike Slovenije v evropskem kontekstu ter umeščanju dobrih menedžerskih praks v kontekst družbenega razvoja in zagotavljanja blaginje.

Preberite še:

Komentarji: