Družina Jager iz trgovine še v pekarstvo

Pekarstvo je trgovini dopolnilna dejavnost, svojo pekarno ima, denimo, Spar.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Podjetje Jagros, ki upravlja trgovsko verigo Jager, je maja odkupilo stoodstotni delež in terjatve slabe banke do Ptujskih pekarn in slaščičarn, je poročala Slovenska tiskovna agencija STA. Nakup tega deleža je strateška in dolgoročna naložba, s katero se bodo Ptujske pekarne, s katerimi sodelujejo že več kot 20 let, razvijale dalje, pravi direktor Jagrosa Boštjan Jager, ki je po generacijskem prehodu nasledil očeta Franca Jagra, ki je podjetje ustanovil in ga doslej vodil.



 

Ptujske pekarne potrebujejo naložbe


Po Jagrovi oceni lastniki Ptujskih pekarn doslej niso imeli želje po razvoju in vlaganju, temveč so podjetje izčrpavali in uporabljali za drugačne cilje. V Ptujskih pekarnah je zaposlenih 60 ljudi, ki imajo veliko tehničnega znanja, je dejal za STA.
Glede kadrov Jagros ne namerava ničesar spreminjati. Podjetje Ptujske pekarne – to je po Jagrovih besedah tudi pomemben dobavitelj javnemu sektorju, šolam in drugim trgovcem – ima svoje vodstvo, s katerim tesno sodelujejo, in izpolnjuje pričakovane cilje. Bo pa podjetje odslej vse, kar bo ustvarilo, vlagalo v posodobitev proizvodnje in širitev kanalov prodaje, ki ni omejena samo na maloprodajo, je poudaril. Po našem hitrem pregledu bilanc ocenjujemo, da je posel vreden približno pol milijona evrov. DUTB je terjatve do PPS dobil s pripojitvijo Probanke, ta je financirala Tomaža Ročnika, brata Romane Pajenk, predsednice uprave Probanke.

Pekarne so pogosto v lasti trgovcev. Mercator je imel Pekarno v Grosuplju, Spar ima svojo lastno pekarno, mali trgovci so pogosto križanec med pekarnami in trgovinami, zdaj se jim je pridružil še Jagros.
 

Majhen trgovec, ki raste postopoma


Podjetje Jagros je iz prvotno majhnega podjetja, ustanovljenega leta 1989, zraslo v veliko slovensko družinsko trgovsko podjetje, prepoznavno pod imenom Trgovine Jager. Leta 2017 je podjetje s povprečno 580 zaposlenimi, ki ima po Sloveniji 40 trgovskih centrov, ustvarilo 122,4 milijona evrov prihodkov od prodaje in 6,7 milijona evrov čistega dobička.

Komentarji: