Država bo z desetimi milijoni evrov podprla proizvodnjo baterij

Naložba mežiške družbe je vredna 50 milijonov evrov in bo prinesla sto delovnih mest.
Fotografija: Glavni cilj Tovarne akumulatorskih baterij Tab iz Mežice je čim prej vzpostaviti proizvodnjo litij-ionskih baterij v stavbi, ki so jo že kupili od Leka na Prevaljah. Njihov partner pri tem je kitajski Haidi Energy Technology. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Glavni cilj Tovarne akumulatorskih baterij Tab iz Mežice je čim prej vzpostaviti proizvodnjo litij-ionskih baterij v stavbi, ki so jo že kupili od Leka na Prevaljah. Njihov partner pri tem je kitajski Haidi Energy Technology. FOTO: Blaž Samec/Delo

Vlada je sprejela sklep, da z 9,8 milijona evrov podpre investicijo litij-ionskih baterij mežiškega Taba, ki naložbo vodi s kitajskim partnerjem.

Vrednost celotne naložbe znaša 50 milijonov evrov, ustvarila pa bo sto novih delovnih mest, od tega 20 visokokvalificiranih.

Prvi del spodbude v višini do največ 4,1 milijona evrov bo izplačan letos, drugi del spodbude v višini do največ 3,6 milijona evrov prihodnje leto in tretji do do največ 2,1 milijona evrov v letu 2023, so sporočili po dopisni seji vlade.

Spomnimo, glavni cilj Tovarne akumulatorskih baterij Tab iz Mežice je čim prej vzpostaviti proizvodnjo litij-ionskih baterij v stavbi, ki so jo že kupili od Leka na Prevaljah. Njihov partner pri tem je kitajski Haidi Energy Technology.

Proizvodnja bi lahko stekla leta 2023

Odločitev vlade za subvencijo investiciji je za Tab po besedah direktorja Bogomirja Aupriha pomemben pozitiven korak na poti izvedbe projekta. Proizvodnja bi lahko stekla v prvi polovici leta 2023, je napovedal za STA.

Čas epidemije covida-19 je sicer izvedbo projekta nekoliko upočasnil glede na prvotne načrte. Kot je pojasnil Bogomir Auprih, zdaj računajo, da bi proizvodnja lahko stekla v prvi polovici leta 2023. Na začetku bodo po njegovih navedbah potrebovali okoli 120 ljudi, v naslednji fazi pa še okoli 60 dodatnih delavcev.

Kitajski partner, ki je po navedbah Taba eden izmed vodilnih visokotehnoloških proizvajalcev litij-ionskih baterij na Kitajskem in je specializiran za raziskave, razvoj, proizvodnjo in prodajo litij-ionskih baterij, bo za novo proizvodnjo na Koroškem zagotovil tehnologijo, znanje in razvoj. Prispevek Taba pa zajema financiranje proizvodnih prostorov in opreme, obratni kapital in vzpostavitev tekočega poslovanja podjetja, je ob predstavitvi junija letos povedal Auprih.

Preberite še:

Komentarji: